Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Na Majstrovstvách Európy postúpil Matej Poliak do semifinále

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

V hmotnosti do 66 kg postúpil do semifinále a s Ukrajincom Georgijom Zantaraiom bude bojovať vo finálovom bloku o medailu od 16.00 hod.

Varšava 20. apríla (TASR) - V úvodnom dni majstrovstiev Európy v džude sa vo Varšave zo slovenskej štvorice predstavil jedine Matej Poliak a postaral sa o príjemné prekvapenie. V hmotnosti do 66 kg postúpil do semifinále a s Ukrajincom Georgijom Zantaraiom bude bojovať vo finálovom bloku o medailu od 16.00 hod.

V 1. kole mal 24-ročný Matej Poliak v Torwar aréne za súpera Kesidisa z Cypru. Štvorminútový súboj zvládol podľa očakávania a zvíťazil na waza-ari. V 2. kole však narazil na podstatne kvalitnejšieho súpera Gruzínca Margvelašviliho. Obhajca titulu v tomto roku zvíťazil na turnaji Grand Prix v Düsseldorfe, na Grand Slame v Paríži skončil tretí, a zdalo sa, že to bude pre Poliaka už neprekonateľná prekážka. Po vyrovnanom začiatku a aktívnom džude z oboch strán presne v stej sekunde sa podaril Poliakovi kontrachvat a čo čakal málokto, hodil súpera na ippon.

V treťom, už štvrťfinálovom kole sa bojovalo o víťaza B-skupiny a na Poliaka čakal Turek Sinan Sandal. V porovnaní s Gruzíncom ho nezdobili žiadne mimoriadne úspechy, len veľké skúsenosti. Vlani upútal na turnaji Grand Prix v Tbilisi 3. miestom a pre slovenského borca vznikla veľká šanca postúpiť do bojov o medaily. Po dramatickom priebehu, keď mal už v polovici Poliak na konte dve napomínania, necelú minútu pred koncom získal waza-ari za kosoto-gari a postúpil do semifinále.

"Maťo zápasil perfektne," pochválil ho tréner reprezentácie Ján Gregor ml. "Veľmi si veril a v súboji s Gruzíncom Margvelašvilim to bolo aj vidieť. Kedysi ho zdolal ešte ako junior, no o kategóriu nižšie v šesťdesiatke a spomienky mu pomohli. Toto on vie, podtočiť sa a z kontrachvatu vyťažiť. V podstate takto zdolal aj v prvom kole Kesidisa z Cypru. Maťo sa dokáže veľmi dobre orientovať a keď sa nalepí na telo, tak z toho zvykne vyťažiť."

Ukrajinec Georgij Zantaraia, bývalý majster Európy a sveta, bola ďalšia osobnosť na džudistických tatami. Ak by s ním Matej Poliak prehral, mohol o medailu zabojovať ešte v repasáži, najhoršie by skončil piaty. "V semifinále je všetko možné, aj keď Ukrajinec s viacerými medailami a titulmi na svetovom a európskom šampionáte vyvoláva rešpekt," dodal Ján Gregor ml. "Obaja sú silní zblízka, keď sa dostanú na telo. Verím, že Maťo dodrží pokyny, zatiaľ z taktiky vyťažil len to dobré, nestrácal trpezlivosť a počkal si na svoju chvíľu."

Súboje o vzácne kovy sa začnú o 16.00.