Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Šport

Piate miesto Žilku na džudistických ME do 23 rokov oprášilo minulosť

Na snímke Peter Žilka (v strede). Foto: TASR

V historickej bilancii sa Peter Žilka zaradil na druhú priečku hneď za strieborného Milana Randla z tureckej Antalye'09.

Banská Bystrica 14. novembra (TASR) - Piate miesto Petra Žilka na 13. ME džudistov do 23 rokov v hmotnosti do 90 kg sa zapísalo do histórie. Medaila sa síce v izraelskom Tel Avive nezrodila, no slovenského borca od nej delilo v Šlomo Group aréne jediné šidó, čiže len jedno napomínanie. V historickej bilancii sa Peter Žilka zaradil na druhú priečku hneď za strieborného Milana Randla z tureckej Antalye'09.

Od roku 2004, keď sa ME-23 začali organizovať, je to už tretíkrát 5. miesto, po dvoch Martina Janatu v -100 v Záhrebe'08 a Milana Randla v -81 v Kyjeve'05. "Medaila bola veľmi blízko a spätne to dosť mrzí," povedal tréner reprezentácie Ján Gregor ml. "Bolo to však spravodlivé, semifinálový duel sme si rozobrali, mali sme ho natočený na kamere. U Petra sa prejavila prílišná snaha neurobiť chybu, nezariskovať. Bielorus mal nástupy, síce žiadna sláva, no žiaľ bol aktívnejší."

Peter Žilka patrí podľa trénera Jána Gregora ml. medzi najtalentovanejších slovenských džudistov súčasnosti. "Bol som s ním spokojný, úvodné tri zápasy zvládol presne tak, ako sme sa dohodli. Semifinále s Bielorusom Varapajevom zamrzelo, podľa mňa sa dostal do kŕča vyplývajúceho zo snahy neurobiť chybu. Inak je schopný presadiť sa, hodiť súpera, ale v tom semifinálovom zápase to bolo inak. Vychádzal z taktiky, no asi to prehnal, mal sa do zápasu viac oprieť."

ME do 23 rokov bolo plejádou džudistov, ktorí majú budúcnosť pred sebou, no už teraz mnohí patria k širšej špičke. Ján Gregor ml.: "Hlavne deväťdesiatka, v ktorej Žilka zápasil, bola nabitá, veď aj víťazný Gruzínec Gviniašvili bol na olympiáde, no o váhu vyššie. Ďalší účastník OH Slovinec Zgank skončil siedmy, čiže vysoká úroveň bola nepopierateľná."

Ako ďalej s Petrom Žilkom, ktorý trénuje v bratislavskom STU pod dohľadom Jozefa Krnáča, je dôležitá otázka. "Máme snahu mu pomôcť s tým že ho zaradíme do VŠC Dukla," zamýšľa sa Ján Gregor ml. "Snažíme sa vymyslieť model, aby sme ho zabezpečili, rovnako ako u ostatných perspektívnych borcoch. Žilku považujem za talent, ukázal, že patrí medzi špičku a je na ňom, aby mu vôľa a chuť zostali aj po tom, keď sa mu podmienky viac sprofesionalizujú. My sa vynasnažíme posunúť ho na úroveň Svetových pohárov už na budúci rok, a to je záruka, aby mohol napredovať."

Účinkovanie dvojice Slovákov na ME-23 uzatvoril Matej Hajas v -100 kg, ktorý si výraznejší posun v turnajovom pavúku zmaril prehrou s Nórom Reitanom v 2. kole. "Škoda, bola dosť zbytočná, 9. miesto nezodpovedalo jeho momentálnej džudistickej fazóne," uzatvoril hodnotenie Ján Gregor ml.