Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

U džudistu Randla narástla pred ME chuť na prenikavý úspech

Slovenský džudista Milan Randl. Foto: TASR/Martin Baumann

Prvýkrát sa na ME Randl predstaví v hmotnosti do 100 kg.

Banská Bystrica 19. apríla (TASR) - U najlepšieho slovenského džudistu Milana Randla narástla pred majstrovstvami Európy vo Varšave chuť na prenikavý úspech. Zápasiť v Torwar aréne bude v hmotnostnej kategórii do 100 kilogramov v sobotu, rovnako ako ďalší dvaja slovenskí borci Peter Žilka (-90) a Matej Hajas (-100). Ako prvý zo štvorčlennej slovenskej výpravy sa v úvodnom dni šampionátu predstaví vo štvrtok najľahší Matej Poliak (-66). Celá výprava sa do Varšavy presunula v stredu mikrobusom.

Z Milana Randla vyžaruje veľké odhodlanie pobiť sa o cenné umiestenie. "Tlak žiadny nevzniká, príprava bola perfektná," pochvaľoval si pred odchodom na ME. "Od začiatku roka sa sústredíme na tento vrchol, uvidíme ako to dopadne, aj na žrebe veľa záleží. Moja tajná túžba už dlhé roky spočíva v snahe získať medailu. Za cenné by som považoval aj umiestenie v sedmičke, alebo deviatke, ale najkrajšie pocity vyvolá medaila, ktorá mi v zbierke chýba," pokračoval Randl.

Prvýkrát sa na ME predstaví v hmotnosti do 100 kg. Na konte má v tomto roku len jediný turnaj na African Open v Casablance a aj to bude pre neho novinka: "V Casablance som bol tretí, chýbali najlepší, teraz budem v inom postavení, v nabitej konkurencii. Aj by sa mohla medaila spochybňovať, no ja si verím, pravda, veľa bude závisieť od priaznivého žrebu a aj od športového šťastia."

Menej turnajov, viac prípravy, takýto model si spolu s trénerom Marekom Matuszekom zvolili v poolympijskej sezóne. "V džude sa zmenili pravidlá, čas sa skrátil na štyri minúty, je to intenzívnejšie," upozornil Milan Randl na novinku v pravidlách. "Rýchlejšie sa trestá, a keď nepadnete, alebo nehodíte nejakú techniku, tak musíte poriadne drieť, aby ste v nastavenom čase zvíťazili. Ja som striedal v príprave viacero kempov, neustále som zápasil, v tréningoch obmieňal rozmanitých súperov. Spolu s kondičnou prípravou som všetko zladil tak, aby forma vyvrcholila na európskom šampionáte, bez nejakej sprievodnej únavy. Doprial som si viac oddychu, trénoval som intenzívnejšie," uviedol reprezentant SR.

Po turnaji v Casablance stihol Milan Randl sústredenie v maďarskej Tate: "Vydarilo sa, trochu ma síce seklo, no mali sme so sebou fyzioterapeuta a každý deň si ma zobral do parády. Môžem povedať, že všetko, čo som si od začiatku roka predsavzal, som splnil a poriadne odmakal. Teraz už len námahu na Európe zúročiť."

V hmotnosti do 100 kg sa Milan Randl postupne udomácňuje, predtým zápasil v -90: "Už presne viem, ktorí súperi by mi nevyhovovali, určite nejakí Rusi, alebo ďalší, napríklad dvojmetrový Švéd Pacek, v podstate Poliak žijúci vo Švédsku. Je veľmi nepríjemný a na tréningoch mi dával poriadne zabrať, nevedel som, kde mi hlava stojí. Pre mňa by bolo najvýhodnejšie v úvodných dvoch zápasoch naraziť na borcov, ktorých by som mohol aj vzhľadom na renking zdolať. Sústredenia sú však niečo iné ako samotný turnaj. Zatiaľ ma súperi príliš neprečítali, aj keď o mne vďaka kempom vedia, preto treba niečo obmeniť, začať proti nim nejako inak. Keď budem rýchlejší, možno sa mi podarí presadiť v tom, čo robievam stále. A rýchly som dosť," upozornil na svoju prednosť.

Osobný tréner Marek Matuszek svojho zverenca pochválil: "Miňo je nachystaný dobre, bez nejakých problémov zvládol celú záťaž. Prvýkrát sa bude na Európe biť v stovke, takže uvidíme, bude to aj o žrebe. Na turnaji v Casablance sme si overili, že ideme správnou cestou. Pozorujem u neho akýsi hlad po dobrom výsledku, a aj chuť po džude narástla. Žreb neovplyvníme, no v žiadnom prípade by sme nechceli na samom začiatku naraziť na Švéda Paceka a Chorváta Kumriča."

Okrem Milana Randla by sa mohol na európskych tatami presadiť aj Peter Žilka a Matej Poliak po 5. mieste na Grand Prix v Tbilisi tiež naznačil sľubnú formu, prekvapiť môže Matej Hajas. "Škoda, že po zraneniach Viktórie Majorošovej a Ivany Komlóšiovej chýba vo výprave aspoň jedna žena. U Milana Randla sme vsadili na kvalitnú prípravu. Dozrel už natoľko, že nepotrebuje až tak vyzápasenie, nenaháňal sa po turnajoch, len sa cieľavedome naladil na Varšavu. Z prípravy mám dobré pocity, formuje sa aj akási úderka na olympijskú kvalifikáciu, a ak sa do nej pridá zranený Matúš Milichovský a aspoň jeden z perspektívnych juniorov, budem spokojný," dodal tréner reprezentácie Ján Gregor ml.

Vlani v ruskom meste Kazaň bolo slovenským maximom pre štyroch mužov a dve ženy 2. kolo. V ére samostatnosti sa Slováci päťkrát tešili na ME z medaily (0-3-2). Rotterdam 2005 so striebrom Borisa Novotného bol podobne prelomový ako Paríž 2001, kde Jozef Krnáč vybojoval bronz a o rok neskôr v Maribore striebro. Až dovtedy okrem bronzovej Miroslavy Jánošikovej v Gdansku v roku 1994 a strieborného Semíra Pepica v Bratislave 1999 nikto z ME medailu nepriniesol.