Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V nedeľu štartujú MS v Tokiu v džude aj s päticou Slovákov

Milan Randl, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Turnaj bude dôležitý aj ako olympijská kvalifikácia, je to najlepšie bodované podujatie v džudistickom kalendári.

Tokio 23. augusta (TASR) - V nedeľu 25. augusta sa v Tokiu začínajú majstrovstvá sveta v džude. V hlavnom meste kolísky tohoto šporu sa predstaví aj pätica slovenských reprezentantov.

Turnaj bude dôležitý aj ako olympijská kvalifikácia, je to najlepšie bodované podujatie v džudistickom kalendári. Najskúsenejším členom výpravy je Milan Randl. Tridsaťdvaročný Bratislavčan je aktuálne v kvalifikačnom rebríčku kategórie do 90 kg o postup na OH na postupovom 23. mieste. Uzávierka nominácie je 25. mája 2020 a istotu bude mať 24 najlepších automaticky a ďalší na základe regionálnej príslušnosti.

Randl nebude mať v boji o olympijskú miestenku iba medzi zahraničnými džudistami, ale aj v podobe krajana Petra Žilku. "Je dobré, že majú v sebe konkurentov," povedal pre TASR šéftréner slovenskej reprezentácie Ján Gregor. "Verím, že jedného z nich to posunie na OH 2020. Milan mal na posledných turnajoch vynikajúcu formu a taktiež na sústredeniach vidno u neho pohodu a sebavedomie z natrénovaného objemu. V rebríčku predstihol Petra iba nedávno."

Kategória do 90 kg je mimoriadne vyrovnaná a nevyspytateľná. Titul obhajuje stále iba 23-ročný Španiel narodený v Gruzínsku Nikoloz Šerazadišvili. Na nedávnych Európskych hrách v Minsku ukázal najlepšiu formu Turek Mikail Özerler, ktorý ešte pred dvoma rokmi súťažil za rodné Slovinsko pod menom Mihael Žgank.

Nádejný talent sa Slovensku rodí v druhej najťažšej váhe do 100 kg. Márius Fízeľ je aktuálne druhý v rebríčku medzi juniormi, navyše pred šampionátom mal možnosť zatrénovať si s najlepším možným sparingpartnerom. Kategórii dominuje Lukáš Krpálek a práve s Čechmi absolvovala slovenská reprezentácia záverečné sústredenie v japonskom meste Beppu. Úradujúci olympijský víťaz a športovec roka za rok 2016 vo svojej krajine Krpálek si stále udržuje vysokú výkonnosť a je hlavným kandidátom na zlato.

Bronzový z ME 2017 Matej Poliak bude súťažiť v kategórii do 66 kg, Filip Štancel zabojuje v kategórii do 81 kg. "Cieľom je dostať na OH minimálne dvoch pretekárov. Každý z chlapcov má na to, aby sa tu presadil. Veľa záleží od mnohých faktorov v danom súťažnom dni. Nikto z nich sa nejde iba zúčastniť. Dúfam, že na tatami vydajú zo seba všetko," doplnil tréner Gregor.

Program slovenských reprezentantov na majstrovstvách sveta v džude v Tokiu (25. augusta - 1. septembra):

Pondelok 26. augusta - do 66 kg /M. Poliak/

Streda 28. augusta - do 81 kg /F. Štancel/

Štvrtok 29. augusta - do 90 kg /M. Randl, P. Žilka/

Piatok 30. augusta - do 100 kg /M. Fízeľ/