Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

V Poľsku sa bude bojovať aj o miestenky na OH a európske tituly

Na archívnej snímke Roman Buček. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenskí športovci nastúpia celkovo v 20 športoch, resp. odvetviach.

Bratislava 19. júna (TASR) - Slovenská výprava odchádza na Európske hry (EH) do Poľska so zámerom rozšíriť počet miesteniek na olympijské hry v Paríži. Trinásť mesiacov pred začiatkom najväčšieho športového sviatku má na konte zatiaľ tri, všetky v športovej streľbe. Historicky tretie EH budú v Krakove-Malopoľsku prebiehať od 21. júna do 2. júla, atletické súťaže však odštartujú už v utorok. Slovensko bude reprezentovať 144 športovcov, výpravu povedie športový riaditeľ SOŠV Roman Buček.

V programe Európskych hier 2023 je spolu 26 športov, pričom v troch z nich (cyklistika, kanoistika a plavecké športy) po dve odvetvia. Slovenskí športovci nastúpia celkovo v 20 športoch, resp. odvetviach. Najväčšia pozornosť slovenských fanúšikov sa bude v olympijských športoch upierať do Vroclavu, kde sa budú konať súťaže v športovej streľbe, na kanál rýchlostných kanoistov v Kryśpinówe a vodnoslalomársky areál Kolna v Krakove. Európske hry budú pre rýchlostnú kanoistiku a vodný slalom zároveň majstrovstvami Európy. Atlétov čaká účinkovanie v II. divízii ME družstiev. Medailové ambície budú mať Slováci aj v boxe, karate, kickboxe, stolnom tenise či v thajskom boxe.

Najpočetnejšie zastúpenie budú mať Slováci v atletike so 46 športovcami (24 mužov a 22 žien). Nasleduje kanoistika s 25 športovcami, na čom sa rýchlostná kanoistika podieľa 13 (9+4) a vodný slalom 12 športovcami (7+5). V športovej streľbe bude štartovať 16 reprezentantov (7+9), informoval portál olympic.sk.

Atletika sa predstaví na podujatí opäť v novom formáte. Slováci síce budú v Chorzówe súťažiť v rámci ME družstiev "iba" v II. divízii, no môžu získať cenný kov, keďže medailisti v súťažiach jednotlivcov vzídu z výkonov dosiahnutých v rámci všetkých troch divízií. Šprintér Ján Volko pred štyrmi rokmi v Minsku získal na 100 m striebro, teraz bude konkurencia vzhľadom na štatút ME družstiev ešte o niečo silnejšia. Štvrtý muž minuloročných ME v Mníchove však môže mať vysoké ambície. Súboje v II. a III. divízii sú na programe od 20. do 22. júna. Definitívne poradie disciplín bude známe až po dokončení súťaží v najvyššej divízii, ktoré sa budú konať od 23. do 25. júna. Atléti sa budú snažiť získať aj body do rebríčka Svetovej atletiky, ktorý zohráva pri kvalifikácii na OH kľúčovú úlohu.

O čo najlepší výsledok sa budú chcieť v mixoch stolných tenistov pobiť aj Barbora Balážová s Ľubomírom Pištejom. Práve v miešanej štvorhre sa víťazný pár kvalifikuje na OH 2024. Pred štyrmi rokmi v Minsku slovenská miešaná dvojica obsadila štvrté miesto. V nominácii je aj Tatiana Kukuľková, ktorá na nedávnom svetovom šampionáte postúpila v dvojhre do najlepšej šestnástky, takisto aj Wang Jang, ktorý sa môže presadiť vo dvojhre.

Ambície na cenný kov mal v boxe Andrej Csemez, ktorý bol v Minsku 2019 bronzový. Z jeho štartu však na poslednú chvíľu zišlo, pretože zo sústredenia na Kube si priniesol zápal, proti ktorému musel užívať antibiotiká.

Bez šancí nie sú slovenskí zástupcovia ani v neolympijských športoch. Zo zaradenia thajského boxu do programu Európskych hier má radosť Monika Chochlíková. Zlatá medailistka zo Svetových hier 2022 bude chcieť v športovej hale v Myśleniciach potvrdiť pozíciu svetovej jednotky v najľahšej váhe. V kickboxe zase môže mať vysoké ambície bronzová medailistka z vlaňajších Svetových hier Alexandra Filipová, ktorá bude súťažiť vo full contacte do 70 kg. Ingrida Bakos Suchánková pred rokom získala zlato na majstrovstvách Európy v Turecku, neskôr bola bronzová na Svetových hrách v Birminghame a následne odišla na materskú dovolenku. Napriek rodičovským povinnostiach sa však plánuje presadiť aj na scéne Európskych hier. Na EH 2015 v Baku skončila piata.

V športovom lezení budú mať Slováci zastúpenie len v jednej disciplíne. Na podujatiach SP väčšinou štartujú v bouldri, no v Tarnowe zabojujú Martin Matúšek a Sára Šimeková v leade. Ide o disciplínu, v ktorej musia lezci v časovom limite vyliezť čo najvyššie. Medzi mužmi sú kandidátmi na triumf Brit Toby Roberts a Mejdi Schalck z Francúzska. Jeho krajanka Oriane Bertoneová je veľká favoritka v súťaži žien. Informácie pochádzajú zo stránky olympic.sk.