Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Platini možno s doživotným dištancom, tomu by mohol čeliť aj Blatter

Na archívnej snímke staronový prezident FIFA Sepp Blatter prijíma gratulácie od viceprezidenta FIFA a prezidenta UEFA Michela Platiniho (vpravo) po jeho znovuzvolení na post prezidenta FIFA v Zürichu 29. mája 2015. Foto: TASR/AP

Obaja sú podozriví z korupcie v prípade platby dvoch miliónov švajčiarskych frankov z účtov FIFA Platinimu v roku 2011, ktorú odsúhlasil Blatter.

Paríž 24. novembra (TASR) - Etická komisia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) odporučila doživotný zákaz činnosti pre prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho. Podľa ďalších informácií agentúry DPA by mohol rovnakému trestu čeliť aj odstupujúci šéf FIFA Sepp Blatter.

Vyšetrovatelia FIFA prezentovali etickej komisii správu s výsledkami cez víkend. Francúzsky denník Liberation citoval vyjadrenia jeho zdrojov, podľa ktorých sa šéfka vyšetrovateľov Vanessa Allardová zasadzuje za doživotný trest pre Platiniho. O osude bývalého francúzskeho reprezentanta, ktorému plynie 90-dňová suspendácia od FIFA, sa rozhodne v decembri na vypočutí súdnej komory FIFA, ktorej bude predsedať Nemec Hans-Joachim Eckert.




Podľa zdrojov nemeckého denníka Die Welt "by bol Blatter na pokraji udelenia doživotného zákazu činnosti v prípade, že by sa preukázala jeho vina". Pre konflikt záujmov však môže dostať len 10-ročný trest. Z dôvodu ochrany osobných údajov sa Blatterov hovorca Klaus Stöhlker odmietol vyjadriť k týmto informáciám.

Sedemdesiatdeväťročný Švajčiar vedie medzinárodný futbal od roku 1998. Krátko po jeho piatom znovuzvolení zatkli švajčiarske úrady niekoľko funkcionárov FIFA pre obvinenia z korupcie. Bývalý francúzsky reprezentant Platini je na čele UEFA od roku 2007, a kým nedostal dočasný trest, bol hlavný favorit na post prezidenta FIFA vo februárových voľbách. Obaja sú podozriví z korupcie v prípade platby dvoch miliónov švajčiarskych frankov z účtov FIFA Platinimu v roku 2011, ktorú odsúhlasil Blatter. Šéf UEFA dostal peniaze za prácu, ktorú vykonal ešte deväť rokov predtým. Obaja obvinenia popreli.