Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Etická komisia FIFA udelila Valckemu 12-ročný trest zákazu činnosti

Na archívnej snímke z 24. júla 2015 generálny sekretár Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Jerome Valcke Foto: TASR/AP

Komisia považuje za dokázané, že bývalý blízky spolupracovník Josepha Blattera sa niekoľkokrát prehrešil voči etike.

Zürich 12. februára (TASR) - Etická komisia Medzinárodnej futbalovej federácie potrestala v piatok bývalého generálneho sekretára FIFA Jeromeho Valckeho 12-ročným zákazom akejkoľvek činnosti vo futbale. Informovala agentúra DPA.

"Komisia považuje za dokázané, že bývalý blízky spolupracovník Josepha Blattera sa niekoľkokrát prehrešil voči etike," píše sa v oficiálnom stanovisku FIFA. Francúz napríklad trpel ilegálny predaj vstupeniek pred MS 2014, masívne zneužíval vyúčtovanie služobných ciest a pokúsil sa predať televízne práva na MS 2018 a 2022 pre oblasť Karibiku hlboko pod cenu.

"Na turistické cesty cestoval na náklady FIFA a opakovane letel súkromným prúdovým lietadlom. Takto sa neoprávnene obohatil on aj jeho príbuzní," cituje internetový portál fifa.com zo záverečnej správy. Päťdesiatpäťročný Valcke, ktorý zastával funkciu skoro osem rokov a všetky obvinenia striktne poprel, musí navyše zaplatiť pokutu vo výške 100.000 švajčiarskych frankov.

Valcke sa do funkcie dostal zvláštnym spôsobom. V roku 2006 ho prepustili z pozície marketingového riaditeľa, pretože porušením podmienok zmluvy zapríčinil pokutu 90 miliónov USD. O pol roka neskôr sa na želanie Blattera objavil v kresle generálneho sekretára. "Silných ľudí je treba priviesť späť," reagoval vtedy Švajčiar.