Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

EURÓPSKA LIGA: Manchester i Ajax do semifinále len s odretými ušami

Hráči Manchesteru United Marcos Rojo (vľavo) a Eric Bailly (vpravo) v súboji s Frankom Acheampongm z Anderlechtu (v strede) vo futbalovom zápase odvety štvrťfinále Európskej ligy Manchester United - Anderlecht Brusel na štadióne v Manchesteri 20. apríla 2017. Foto: TASR/AP

Postup si futbalisti Manchestru United museli vybojovať až v predĺžení, v ktorom ich vyslobodil gól Marcusa Rashforda zo 107. minúty.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Futbalisti Manchestru United postúpili na úkor Anderlechtu Brusel už do semifinále Európskej ligy UEFA 2016/2017. Zverenci portugalského trénera Joseho Mourinha po remíze 1:1 v belgickej metropole dosiahli rovnaký výsledok proti "fialkám" aj po riadnom hracom čase napínavej štvrťfinálovej odvety na Old Trafford. Postup si United museli vybojovať až v predĺžení, v ktorom ich vyslobodil gól Marcusa Rashforda zo 107. minúty. Pre Anderlecht je vypadnutie kruté, favoritovi sa herne aj počtom šancí vyrovnal, ale doplatil na slabú efektivitu.

Účasťou v semifinále spravil Manchester United ďalší dôležitý krok k zisku trofeje, ktorá v jeho bohatej zbierke chýba. Rekordný anglický šampión vo svojej histórii trikrát dobyl európsky pohár číslo jeden, keď sa raz stal víťazom Európskeho pohára majstrov a dvakrát vystúpil na piedestál v Lige majstrov. Pohár UEFA i jeho nástupnícku súťaž Európsku ligu sa však "červeným diablom" doposiaľ nepodarilo vyhrať. Spolu s nimi sa do semifinále EL prebojovali Celta Vigo, Ajax Amsterdam a Olympique Lyon.

Schalke v predošlých troch pohárových zápasoch zdolalo holandských protivníkov trojgólovým rozdielom. Ajax sa však v prvom vzájomnom súboji, v ktorom doma zvíťazil 2:0, ukázal ako tím z iného cesta. V odvete zástupca Eredivisie dlho sústredene bránil a odrážal nápor Schalke. Prvý polčas prežil bez ujmy, no doplatil na slabú koncentráciu na začiatku druhého dejstva, keď inkasoval dva zlepené góly od Leona Goretzku a Guida Burgstallera. V 80. minúte navyše inkasoval červenú kartu pravý obranca Joel Veltman, čo pred črtajúcim sa predĺžením nebola pre hostí dobrá správa. V 101. minúte Daniel Caligiuri strelil tretí a v tej chvíli postupový gól Schalke, lenže Ajax dokázal "vybŕdnuť z kaše". Nick Viergever v 111. minúte znížil na 1:3 a v čase zúfalého tlaku Schalke postupovú definitívu pre holandský tím zabezpečil Amin Younes gólom na konečných 2:3.

Aj tretí duel večera medzi Besiktasom Istanbul a Olympiqueom Lyon dospel do predĺženia, keďže turecký tím triumfoval doma navlas rovnakým výsledkom 2:1 ako jeho súper v prvom zápase. Obaja aktéri na Vodafone Stadium predvádzali oku lahodiaci ofenzívny futbal, víťaza však musela určiť až jedenástková lotéria. V nej mali pevnejšie nervy hráči Lyonu, v ôsmej sérii rozhodol o ich postupe kapitán Maxime Gonalons.

Česť španielskej La Ligy v európskom pohári číslo dva zachraňuje Celta Vigo. Galícijský klub si do Genku niesol víťazstvo 3:2 a postup spečatil remízou 1:1 na pôde Racingu. Celte neublížila ani absencia talianskeho kanoniera Giuseppeho Rossiho, ktorý si pre zranenie kolena nezahrá približne pol roka.

Žreb semifinále EL je na programe v piatok 21. apríla o 12.30 h v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone. Prvé zápasy tejto fázy sa uskutočnia 4. mája, odvety 11. mája. Dejiskom finále (24. mája) je Friends Arena v Štokholme.

Odvety štvrťfinále Európskej ligy UEFA 2016/17:

Schalke 04 Gelsenkirchen - Ajax Amsterdam 3:2 pp (2:0, 0:0)
Góly: 53. Goretzka, 56. Burgstaller, 101. Caligiuri - 111. Viergever, 120. Younes. Rozhodoval: Hategan (Rum.), ČK: 80. Veltman (Ajax)
/prvý zápas 0:2, Ajax Amsterdam postúpil do semifinále/

Manchester United - Anderlecht Brusel 2:1 pp (1:1, 1:1)
Góly: 10. Mchitarjan, 107. Rashford - 32. Hanni. Rozhodoval: Undiano Mallenco (Šp.)
/prvý zápas 1:1, Manchester United postúpil do semifinále/

Besiktas Istanbul - Olympique Lyon 2:1 pp (2:1, 1:1), 6:7 v rozstrele z 11 m
Góly: 27. a 58. Talisca - 34. Lacazette. Rozhodoval: Mažič (Srb.)
/prvý zápas 1:2, Olympique Lyon postúpil do semifinále/

KRC Genk - Celta Vigo 1:1 (0:0)
Góly: 67. Trossard - 63. Sisto. Rozhodoval: Collum (Škót.)
/prvý zápas 2:3, Celta Vigo postúpila do semifinále/