Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Európska liga UEFA: Dortmund je jednou nohou vo štvrťfinále

Na snímke vpravo hráč Borussie Marco Reus strieľa druhý gól Dortmundu v prvom zápase osemfinále Európskej ligy vo futbale Borussia Dortmund - Tottenham Hotspur vo štvrtok 10. marca 2016 Foto: TASR/AP

V konfrontácii druhých tímov tabuliek nemeckej a anglickej ligy mala jasne navrch Borussia Dortmund, ktorá zvíťazila nad Tottenhamom Hotspur.

Bratislava 10. marca (TASR) - Španielsky futbalový klub FC Sevilla remizoval v prvom osemfinále Európskej ligy UEFA 2015/2016 na ihrisku švajčiarskeho Bazileja 0:0. Tento výsledok stavia obhajcu trofeje z Pyrenejského polostrova do miernej výhody pred domácou odvetou, ktorá je na programe 17. marca. V nej však nebude môcť počítať so Stevenom N'Zonzim, ktorý videl v 87. minúte červenú kartu.

V konfrontácii druhých tímov tabuliek nemeckej a anglickej ligy mala jasne navrch Borussia Dortmund, ktorá nad Tottenhamom Hotspur zvíťazila 3:0. Domáci viedli od 30. minúty po góle gabonského kanoniera Pierrea-Emericka Aubameyanga. "Žlto-čierni" svojho súpera herne valcovali, no zvýšiť skóre sa im do prestávky nepodarilo. Až po hodine hry sa presadil Marco Reus a Borussia sa dostala do psychologickej výhody, ktorú ešte zvýraznil opäť Reus gólom na 3:0 v 70. minúte. Nemecký tím si hladké víťazstvo udržal a len zbabraná odveta ho môže obrať o postup do štvrťfinále.

Hráči Šachtaru Doneck sa dostali na koňa dvoma zlepenými gólmi Taisona (21. min) a Oleksandra Kučera (24. min). Ukrajinský tím mal v prvom polčase prevahu, obrancovia Anderlechtu často nevedeli, kam skôr skočiť. Skóre 0:2 bolo pre nich vzhľadom na priebeh ešte milosrdné. Po zmene strán však belgický tím hru v poli vyrovnal a v 68. minúte sa vrátil do boja o postup po bravúrnom presnom zásahu Franka Acheamponga. Bruselčania sa však dlho netešili, v 79. minúte Eduardov gól opäť znamenal dvojgólový rozdiel v skóre, ktorý si Šachtar odnáša do odvety.

Zápase Fenerbahce Istanbul - SC Braga veľa futbalovej krásy nepriniesol a dlhé minúty sa na ihrisku odohrával taktický boj. Až v 82. minúte ho na radosť priaznivcov "Feneru" ukončil Mehmet Topal, ktorý strelou z hranice šestnástky umiestnil loptu presne k ľavej žrdi a rozhodol o víťazstve tureckého zástupcu v pomere 1:0.

Ostrosledovaný duel dvoch najslávnejších anglických klubov FC Liverpool a Manchestru United sa začal lepšie vyvíjať pre domácich "The Reds", v zostave ktorých ešte chýbal kapitán slovenskej reprezentácie Martin Škrtel. V 20. minúte poslal Liverpool do vedenia Daniel Sturridge, ktorý aj s dávkou šťastia premenil jedenástku odpískanú za faul Depaya. Zakrátko mohli domáci viesť už o dva góly, Coutinho však meter od brány United zakončil slabo a nechal vyniknúť brankára De Geu. Hostia bez svojho kapitána Rooneyho v útoku veľa vody nenamútili, naopak, v 42. minúte ich opäť podržal De Gea po strele Lallanu. Neujal sa ani Coutinhov volej, ktorý španielsky brankár s námahou vytlačil nad brvno. Po zmene strán hostia zlepšili pohyb a boli nebezpečnejší smerom dopredu, obrana Liverpoolu si však plnila svoje povinnosti na jednotku. Zahrmelo preto na opačnej strane, keď sa po zlom odkope Carricka dostala lopta od Lallanu až k Robertovi Firminovi a ten v 73. minúte z piatich metrov nekompromisne prestrelil de Geu. Liverpool zdolal veľkého rivala 2:0 a do odvety na Old Trafforde pôjde v lepšej pozícii.

V španielskom derby Athletic Bilbao pokoril Valenciu tesne 1:0. Baskický tím mal drvivý tlak a mohol vyhrať aj vyšším rozdielom, v koncovke však nemali jeho hráči svoj deň a z množstva šancí premenili len jednu. Pražská Sparta, ktorá sa v osemfinále európskeho pohára predstavila po dlhých trinástich rokoch, remizovala doma pred takmer 18-tisícovou diváckou návštevou s Laziom Rím 1:1. Villarreal po dvoch góloch Cedrica Bakambua triumfoval nad oslabeným Bayerom Leverkusen 2:0.


Európska liga - 1. zápasy osemfinále:

Šachtar Doneck - RSC Anderlecht Brusel 3:1 (2:0)
Góly: 21. Taison, 24. Kučer, 79. Eduardo - 68. Acheampong

FC Bazilej - FC Sevilla 0:0
ČK: 87. N'Zonzi (Sevilla)

Borussia Dortmund - Tottenham Hotspur 3:0
(1:0)
Góly: 30. Aubameyang, 61. a 70. Reus

Fenerbahce Istanbul - Sporting Braga 1:0 (0:0)
Gól: 82. Topal

Athletic Bilbao - FC Valencia 1:0 (1:0)
Gól:
20. Garcia

FC Liverpool - Manchester United 2:0 (1:0)
Góly:
20. Sturridge (z 11 m), 73. Firmino

Sparta Praha - Lazio Rím 1:1 (1:1)
Góly:
13. Frýdek - 38. Parolo

Villarreal CF - Bayer Leverkusen 2:0 (1:0)
Góly:
4. a 56. Bakambu, ČK: 90.+5 Jedvaj (Leverkusen) po druhej ŽK