Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Ťahákom dnešného osemfinále bude derby Liverpoolu s Manchestrom United

Na archívnej snímke vpravo tréner United Louis van Gaal reaguje v zápase 6. kola futbalovej Ligy majstrov VfL VfL Wolfsburg - Manchester United 8. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Zverenci Louisa van Gaala vyhrali posledné štyri vzájomné stretnutia, na druhej strane, Liverpool v aktuálnej sezóne EL neprehral ani v jedinom prípade.

Bratislava 10. marca (TASR) - Futbalová Európska liga UEFA 2015/2016 pokračuje vo štvrtok osemfinálovou fázou, ktorej najväčším ťahákom bude anglické derby medzi FC Liverpool a Manchestrom United.

"The Reds" majú pred sebou neľahkú úlohu, bilancia z uplynulých stretnutí s odvekým rivalom totiž hovorí jasne v prospech "diablov". Zverenci Louisa van Gaala vyhrali posledné štyri vzájomné stretnutia, na druhej strane, Liverpool v aktuálnej sezóne EL neprehral ani v jedinom prípade. "Sme v dobrej forme, veríme si a chceme pokračovať vo výkonoch z posledných zápasov. Výsledok sa určite dostaví. Je to pre nás špeciálny zápas, keďže ide o derby a vždy je fajn zdolať úhlavného nepriateľa. Bude to náročné, ale chceme ísť do finále, nech je naším súperom ktokoľvek," citovala chorvátskeho obrancu v službách LFC Dejana Lovrena oficiálna webstránka Liverpoolu.

Na oboch stranách budú chýbať viacerí kľúčoví hráči, trénerovi Liverpoolu Jürgenovi Kloppovi pre zranenie stále absentuje obranný štít a slovenský reprezentant Martin Škrtel. Jeho štart v prvom osemifinálovom zápase je viac ako nepravdepodobný. Oveľa väčšie starosti má holandský kormidelník Manchestru United, zo základnej zostavy mu chýba Wayne Rooney, Sebastian Schweinsteiger, Ashley Young či Marrouane Fellaini.

Zaujímavá konfrontácia sa očakáva aj v Dortmunde, kde domáci "žlto-čierni" privítajú momentálne druhý tím Premier League Tottenham Hostpur. Pre Borussiu pôjde o prvé stretnutie s týmto súperom. "Očakávam, že to nebude ľahké. Čakali sme ľahšieho súpera, ale na druhej strane, prípadne vyradenie Tottenhamu bude mať väčšiu váhu, ako keď vyradíte tím, s ktorým sa očakávajú v oboch prípadoch víťazstvá," vyjadril sa pred prvým zápasom stopér Borussie Matts Hummels.

Okrem anglického je na programe aj španielske derby medzi Bilbaom a Valenciou. Momentálne sú na tom lepšie premožitelia Žiliny, ktorí reálne bojujú o to, aby sa aj v ďalšej sezóne predstavili na európskej scéne. Domácemu Athleticu môže citeľne chýbať v súčasnosti najlepší strelec EL Aritz Aduriz, ten si totiž privodil drobné zranenie počas víkendového zápasu La Ligy v zápase s Gijonom.

Bez šance nevstupuje do osemfinále ani Sparta Praha, ktorá privíta vo svojom domovskom stánku slávne Lazio Rím. Na tohto súpera majú "zošívaní" príjemné spomienky, pred 13 rokmi gólom Mareka Kincla vyhrali nad Rimanmi a postúpili do osemfinálovej fázy Ligy majstrov.

V ďalšom štvrťfinálovom programe budú v akcii aj minuloročný víťaz EL Sevilla, na ktorú čaká švajčiarsky Bazilej. Zaujímavá konfrontácia sa očakáva aj vo Villarreale, kde "žltá ponorka" privíta zraneniami zdecimovaný tím Leverkusenu. Prvé štyri osemfinálové zápasy majú úvodný výkop naplánovaný na 19.00 h, ostatné stretnutia sa začnú jednotne o 21.05.

Európska liga - 1. zápasy osemfinále /štvrtok 10. marca/:
19.00 Šachtar Doneck - RSC Anderlecht Brusel
19.00 FC Bazilej - FC Sevilla
19.00 Borussia Dortmund - Tottenham Hotspur
19.00 Fenerbahce Istanbul - Sporting Braga
21.05 FC Villarreal - Bayer 04 Leverkusen
21.05 Athletic Bilbao - FC Valencia
21.05 FC Liverpool - Manchester United
21.05 AC Sparta Praha - SS Lazio Rím