Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Aj v druhej exhibícii triumf Slovak Stars, spomienka na P. Demitru

Hráč Slovak Stars Miro Šatan (uprostred) príjma gratulácie po góle od spoluhráčov Zdena Cígera (vľavo) a Ota Haščáka (vpravo) počas druhého exhibičného hokejového zápasu. FOTO TASR/Radovan Stoklasa

Na ľade v Trenčíne sa predstavili až štyria členovia hokejovej rodiny Šťastných, ale aj čerstvý víťaz Stanleyho pohára Marián Gáborík.

Trenčín 22. augusta (TASR) - Aj druhý exhibičný duel na počesť Pavla Demitru medzi Slovak Stars a St. Louis Blues Alumni sa skončil v riadnom hracom čase symbolickou remízou 14:14, v samostatných nájazdoch ho následne rozhodol Zdeno Chára.

Diváci v Trenčíne si okrem úsmevných a dojímavých momentov vychutnali aj niekoľko zaujímavých situácií. Na ľade sa predstavili až štyria členovia hokejovej rodiny Šťastných, pričom Peter si zahral v útočnej formácii spoločne so svojimi synmi Paulom a Yanom. Okrem nich nastúpil už aj čerstvý víťaz Stanleyho pohára Marián Gáborík.

Štvordňové benefičné podujatie vyvrcholí poslednou exhibíciou v podaní oboch výberov v sobotu o 17.00 h v bratislavskej Slovnaft aréne.

Úvodné buly trenčianskej exhibície vhodil medzi hokejky Zdena Cháru a Kellyho Chasea Demitrov otec Pavol. Následne si z rúk kapitána St. Louis prevzal hokejku, s ktorou jeho syn zaznamenal pred niekoľkými rokmi v drese "bluesmanov" víťazný gól v stretnutí a daroval ju fanúšikovi. Ten vyhľadal predstaviteľov projektu Alumni, aby ju práve pri tejto príležitosti odovzdali Pavlovi Demitrovi staršiemu.

Pozornosť pútali nielen zaujímavé kombinácie hokejových legiend na oboch stranách, ale aj striedanie hráčskych postov či zloženie jednotlivých formácií. Od druhej tretiny sa v ofenzíve amerických veteránov predstavilo aj rodinné trio - Peter Šťastný spoločne so svojimi synmi Paulom a Yanom. Tridsiata ôsma minúta následne postavila celý trenčiansky štadión "na nohy" a za neutíchajúceho potlesku vzdal spoločne s hráčmi hold slovenskej legende.

Blížiaci sa záver stretnutia sprevádzalo čoraz zábavnejšie predstavenie, pri ktorom gradovala aj atmosféra na tribúnach. Duel napokon skončil remízou 14:14, o symbolickom víťazstve Slovak Stars rozhodol v samostatných nájazdoch Zdeno Chára.



Marián Gáborík, Slovak Stars: "Vynikajúca atmosféra, ako za starých čias. Diváci pripravili výbornú kulisu. My sme sa bavili na ľade, bol to skvelý nápad. V tejto chvíli som už mal byť v USA, no teraz som rád, že som zostal. Niektoré fázy boli veľmi emotívne."

Ľubomír Višňovský, Slovak Stars: "Celý zápas som počul Paľove meno. Chvíľami to bolo emotívne, najmä záver druhej tretiny. Diváci si to užívali rovnako ako aj my na striedačke. Bolo to pekné, škoda len, že tu nemôže byť s nami. Aj americkí hráči ukázali, ako veľmi si ho vážia."

Zdeno Chára, Slovak Stars: "Cítil som sa veľmi dobre. Sú to páni hráči, veľké osobnosti. Ukázali pochopenie pre celú akciu a bez nich by toto nebolo možné. Je to veľmi krásne, keď si chcú všetci uctiť Paľovu pamiatku. Počas príhovoru mi prebehli hlavou niektoré zážitky či spomienky, no usmial som sa a bral to s radosťou."

Peter Šťastný, člen oboch výberov: "Emócie boli silné. V Poprade bola veľká úcta Paľovi, Trenčín je však špecifický. Tu bol hokejovo doma a bolo to cítiť. Myslím, že dôstojnosť tohto všetkého je skutočne úprimná. Na ľade dnes bolo veľké množstvo talentu, úspechu a skúseností. Títo chlapci prišli aj dnes s radosťou, aby urobili dobrý skutok, uctili si Paľa a opäť pomohli mladým slovenským hokejistom."

Ľuboš Bartečko, St. Louis Alumni: "Bolo to skvelé, parádna atmosféra, splnilo to svoj účel. Snažil som sa užiť si tento zápas. V Trenčíne si Paľa skutočne veľmi pekne pripomínajú."

Kelly Chase, St. Louis Alumni: "Na ľade som sa už cítil, že som starý. Bola to zábava, zažil som pravú európsku hokejovú atmosféru. Všetci kričali, nahlas povzbudzovali. Bolo to fantastické, doslova niečo neuveriteľné zo strany hráčov aj fanúšikov."

Šťastný s oboma synmi v jednom útoku: "Je to rarita, no zároveň česť"

Dve generácie hokejovej rodiny Petra Šťastného sa predstavili na ľade v rámci druhého exhibičného duelu na počesť Pavla Demitru. Trenčianski diváci pripravili legendám emotívne zážitky či špecifickú atmosféru, v ktorej fungovala aj spolupráca otca so svojimi synmi Paulom a Yanom. Pred slovenskou verejnosťou vôbec prvýkrát v histórii.

Aj pod hradom Matúša Čáka si našlo cestu na štadión niekoľkotisíc fanúšikov, ktorí dodali exhibícii na ľade nádych pravej hokejovej atmosféry. "Emócie boli silné. Iná úcta bola v Poprade, ale Paľo je z Trenčína a tu to bolo špecifické. Som rád, že dnes sa k nám pridali ďalší chlapci a podporili slovenskú mládež. Už teraz viem, že celý projekt dopadne nad očakávania," prízvukoval po stretnutí Peter Šťastný.

Paul Šťastný rozdáva autogramy počas druhého exhibičného hokejového zápasu na počesť tragicky zosnulého Pavla Demitru medzi Slovak Stars a St. Louis Blues Alumni, 22. augusta 2014 v Trenčíne.
FOTO TASR/Radovan Stoklasa
Deň voľna, ktorý mali výbery k dispozícii pred trenčianskym duelom, vyplnili oba spoločným programom. Jeho súčasťou bola aj návšteva kina a zhliadnutie predpremiéry pripravovaného filmu "38 - Pocta hokejovej legende". "Bola to úžasná sila. Všetci títo svalovci, či bývalí bitkári plakali. To som ešte nevidel. Bolo to akoby každému z nás odišiel blízky člen rodiny. Toľko chlapov som pri filme ešte nevidel plakať," dodal Šťastný.

Aj pre neho bola trenčianska exhibícia špecifickou. Na Slovensku sa premiérovo predstavil na verejnosti spoločne so svojimi synmi Paulom a Yanom. Hoci to najskôr nevyzeralo ružovo, od druhej tretiny si zahrali všetci traja v spoločnej formácii. "Bál som sa troška, pretože Paul pricestoval len v piatok dopoludnia. Mal veľmi veľa vážnych povinností. Trvali sme však na tom, aby prišiel, a to sa podarilo," uviedol bývalý úspešný reprezentant SR a na margo vzájomnej spolupráce dodal: "Poznáme sa už z tréningov. Boli časy, keď som bol lídrom ja. Dnes o tom môžem hovoriť už len v minulom čase. Ale bolo to kamarátske, máme veľmi dobré vzťahy. Hrať so svojimi synmi na verejnosti sa nepodarí každému. Je to obrovská rarita, pre mňa zároveň obrovská česť."

Člen "dream teamu" slovenskej reprezentácie spred dvadsiatich rokov si pri tejto príležitosti spomenul aj na staré časy. "Pripomínalo mi to rok 1995, keď sme splnili všetky úlohy, vyhrali sme a veľmi spokojne som zavesil korčule na klinec. Toto je taký môj druhý odchod do dôchodku, raz to musí prísť už navždy," skonštatoval Peter Šťastný.

Slovak Stars - St. Louis Blues Alumni 15:14 sn (4:3, 3:6, 7:5)


Góly: 8. Šatan (Višňovský), 15. Šatan (Handzuš, Višňovský), 18. Peter Šťastný (tr. strieľanie), 20. Bartečko (Višňovský, Šatan), 22. Gáborík (Haščák) , 37. Šatan (Bartečko, Handzuš), 38. A.Šťastný, 41. Haščák (Gáborík, Chára), 42. Lintner (Cíger, Bondra), 51. Bondra (Cíger), 51. Bondra, 53. Handzuš (Gáborík, Šatan), 57. Bondra (Višňovský, Cíger), 60. Chára - 2. Silinger, 3. Petrovický (Chase, Silinger), 11. Čajánek (Low, Finley), 24. Wensink, 24. Nash (Chase), 28. Low (Paul Šťastný, Y. Šťastný), 30. Silinger (Chase, Wensink), 33. Wensink (tr. strieľanie), 38. Yake, 45. Young (Yake), 46. Y.Šťastný (Yake, McLennan), 56. Mayers (Čajánek, Yake), 58. Y. Šťastný.
Rozhodovali: Čaprnka, Marušin, 5000 divákov.

Zostavy:

Slovak Stars: V.Hiadlovský – Sekeráš, Hecl, Lintner, Višňovský, Chára – Cíger, Jánoš, Haščák, A.Šťastný, Pavlikovský, Šatan, Bartečko, Handzuš, Peter Šťastný, Bondra, Gáborík. Tréner: V. Šťastný
St. Louis Blues Alumni: McLennan – Finley, Low, Chase, Yake, Sillinger, Mayers, Nash, Young, Troliga, Wensink, Patey, Federko, Y. Šťastný, Paul Šťastný, Petrovický. Tréner: P. Turnbull