Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Slovákov čaká náročný víkend: Vieme, kto bude chytať proti Kanade

Na snímke Christian Jaroš (vľavo) a Pavol Skalický počas fotografovania slovenského hokejového tímu na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 13. mája 2016 v Petrohrade. Foto: TASR/Martin Baumann

Po dvoch prehrách sa zverenci trénera Zdena Cígera ocitli v ťažkej pozícii, v tabuľke si zatiaľ držia štvrtú postupovú pozíciu.

Petrohrad 13. mája (TASR) - Po dvoch dňoch voľna čaká slovenských hokejistov na MS v Rusku mimoriadne náročný víkend, počas ktorého odohrajú dva súboje s dosiaľ stopercentnými tímami B-skupiny. V dueloch proti obhajcovi titulu Kanade (v sobotu o 19.15 SELČ) a zatiaľ rovnako suverénnemu Fínsku (v nedeľu o 19.15) musia podať výkony na hranici svojich možností a zabodovať, pokiaľ chcú živiť svoje postupové nádeje.

Po dvoch prehrách s Nemeckom (1:5) a Bieloruskom (2:4) sa zverenci trénera Zdena Cígera ocitli v ťažkej pozícii. V tabuľke si síce so šiestimi bodmi zatiaľ držia štvrtú postupovú pozíciu, no na rozdiel od konkurentov ich čakajú už iba duely so silnými súpermi (na záver v utorok o 11.15 s USA). Pokiaľ chcú pomýšľať na štvrťfinálovú miestenku, musia proti nim zabrať.



Kanaďania patria opäť k horúcim kandidátom na zlato. Na MS ťahajú famóznu sériu 14 víťazstiev v rade, naposledy prehrali ešte vo štvrťfinále MS 2014. V Petrohrade predvádzajú rýchly kombinačný hokej a dokráčali k štyrom jasným triumfom, zakaždým minimálne o tri góly. A to si mohli dovoliť hrať v niektorých zápasoch na "pol plynu". Mužstvo trénera Billa Petersa je tvorené výlučne profesionálmi z NHL, v kádri figurujú aj traja šampióni z Prahy 2015 - útočníci Taylor Hall, Matt Duchene a Ryan O'Reilly. Jagavý výber dopĺňajú Derick Brassard - so 7 bodmi zatiaľ najproduktívnejším hráč tímu, vlaňajšia draftová jednotka Connor McDavid, víťaz Stanleyho pohára s Bostonom z roku 2011 Brad Marchand či kanonier Corey Perry, ktorý má rovnako ako Duchene v zbierke aj olympijské zlato.



Slováci majú s hráčmi "krajiny javorového listu" pomerne vyrovnanú historickú bilanciu, v doterajších 49 vzájomných stretnutiach 22-krát vyhrali, štyrikrát remizovali a 23 zápasov prehrali pri pozitívnom skóre 157:142. Na svetových šampionátoch je však štatistika jasne v prospech Kanaďanov: 2-2-9. Slováci sa na MS naposledy s nimi stretli v Minsku 2014 a v základnej skupine im podľahli 1:4. Oveľa lepšie spomínajú na Helsinki 2012, keď pamätná štvrťfinálová výhra 4:3 nad zámorským gigantom otvorila Vůjtekovmu výberu cestu za striebrom.

Fíni by po dvoch rokoch radi opäť siahli na medailu a ich hra i výsledky v Petrohrade ich k tomu predurčujú. "Suomi" disponujú zdravým mixom starších skúsených i mladých dravých hráčov. Tréner Kari Jalonen sa spolieha na osmičku profiligistov na čele s kapitánom Mikkom Koivom, jeho spoluhráčom z Minnesoty Mikaelom Granlundom, Leom Komarovom z Toronta či dvojičkou z Floridy Jussi Jokinen - Aleksander Barkov. Ozajstným "hitom" šampionátu sú však výkony senzačného mladíka a pravdepodobnej tohtoročnej draftovej dvojky Patrika Laineho, ktorý v štyroch zápasoch nastrieľal štyri góly a pridal k nim tri asistencie. Osemnásťročný krídelník vedie so siedmimi bodmi produktivitu tímu.



Slovenskí reprezentanti dosiaľ odohrali s Fínmi 31 duelov, z ktorých vyhrali iba šesť, trikrát remizovali a 22-krát prehrali pri skóre 62:97. Na severanov naposledy narazili na MS vlani v Ostrave a podľahli im 0:3. S Fínmi sa stretli aj v tohtoročnej záverečnej príprave, v rámci Euro Hockey Challenge s nimi prehrali v Tampere 2:3 a v Turku 1:6. Odvtedy však oba kádre doznali viacerých zmien a najmä ten fínsky sa výrazne posilnil.

Dravecký a Marcinko netrénovali

Slovenská hokejová reprezentácia sa predstaví v sobotňajšom zápase B-skupiny MS proti Kanade (19.15 SELČ) v bránke s Júliusom Hudáčkom. Potvrdil to tréner Zdeno Cíger po piatkovom popoludňajšom tréningu. Zároveň oznámil, že vedenie tímu dopíše na šampionátovú súpisku tretieho brankára Samuela Baroša.

Na snímke zľava brankár Branislav Konrád, Tomáš Marcinko, Martin Réway, Patrik Lušňák a Martin Bakoš pred spoločným fotografovaním slovenského hokejového tímu na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 13. mája 2016 v Petrohrade.
Foto: TASR/Martin Baumann
Tréneri tak upustili od doterajšieho rotačného systému, keď dosiaľ brankárov v Petrohrade pravidelne striedali. J. Hudáček chytal aj pri predošlej prehre s Bielorusmi (2:4).

Na piatkovom tréningu chýbala zo zdravotných dôvodov dvojica útočníkov Vladimír Dravecký a Tomáš Marcinko. Draveckého vyradila ľahšia viróza, Marcinko absentoval pre problémy so zubom. Obaja v piatok absolvovali iba spoločné tímové fotografovanie.

"Tomáš Marcinko má mať po extrakcii zubu dva dni pauzu. Dnes absolvoval preto iba strečing a ľahký tréning, aby nemal takú vysokú pulzovú frekvenciu a v pokoji sa doliečil. Vlado Dravecký má ľahšiu virózu, išiel sa vyležať, aby zajtra mohol trénovať a večer nastúpiť na zápas. Ostatní hráči, čo sú tu s nami, sú zdravotne v poriadku," informoval lekár slovenskej výpravy Ján Grauzel.

Podľa Cígera nemalo význam zaťažovať oboch hráčov. "Marcinko má problémy so zubom. Ak by sme ho nútili do tréningu, nikomu by to neprospelo. Dnes si oddýchne, aby sa mu to čím skôr zahojilo. Verím, že zajtra budú obaja v pohode," vyslovil sa hlavný kouč.

V zápase s Bieloruskom sa zranili obranca Michal Sersen a útočník Andrej Šťastný, pričom obaja už na šampionáte dohrali. Domov na Slovensko už predtým odletel aj útočník Tomáš Hrnka, ktorého vyradilo zranenie v oblasti ramena. Ich absencie donútili trénerov trochu pozmeniť zloženie formácií. Cíger má aktuálne k dispozícii siedmich bekov a 12 útočníkov. "Obrancov budeme zajtra točiť, vo dvojiciach sa prestriedajú. V útokoch je zbytočné niečo veľmi meniť, akurát Peter Cehlárik pôjde namiesto Andreja Šťastného do štvrtej lajny," dodal Cíger.

Slovákov čaká náročný víkendový program - necelých 22 hodín po dueli s obhajcom titulu Kanadou narazia na ďalší zatiaľ stopercentný tím - Fínsko. Postupová situácia v tabuľke sa im skomplikovala, ale mužstvo je naďalej zdravo vyhecované a pripravené favoritov potrápiť. V piatok po konci tréningovej jednotky sa hráči zhlučili v stredovom kruhu a dvaja skúsení zadáci - Dominik Graňák a kapitán Andrej Sekera - sa prihovorili k tímu. Motivačný príhovor pred ťažkými zápasmi by mohol byť tým správnym impulzom pre tím, ktorý sa stále nevzdal svojho postupového sna. "Chalani sa musia naštartovať, urobiť všetko pre to, aby v sebe našli potrebnú energiu. Myslím si, že to zvládnu," dodal Cíger.

Sekera varuje pred McDavidom

Hrať zodpovedne v obrane, bojovať jeden za druhého a dať do hry srdiečko. Taký by podľa Andreja Sekeru mohol byť recept na Kanadu, sobotňajšieho súpera slovenských hokejistov na MS, ktorý v Petrohrade nastupuje v pozícii obhajcu titulu.

Na snímke kapitán Andrej Sekera sedí na stoličke počas fotografovania slovenského hokejového tímu na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 13. mája 2016 v Petrohrade.
Foto: TASR/Martin Baumann
Skúsený obranca kanadský hokej dôverne pozná, keďže pôsobí v klube NHL Edmonton Oilers a na reprezentačnej úrovni už odohral niekoľko pamätných súbojov so zámorským gigantom. Príjemné spomienky vyvoláva najmä štvrťfinálový duel na MS 2012 v Helsinkách, v ktorom tím pod vedením Vladimíra Vůjteka zdolal súpera 4:3 a nasmeroval sa k zisku striebra. Víťazný gól vtedy strelil Michal Handzuš práve po teči Sekerovej strely. "Bolo tam iné mužstvo. Ale ten zápas sme vyhrali, takže si naň spomínam veľmi dobre," vyznal sa slovenský kapitán.

Kanaďania majú hviezdami nabitý tím, nebezpečenstvo hrozí od každej jednej lajny. Sekera má v súperovom mužstve troch spoluhráčov z Edmontonu - brankára Cama Talbota a ofenzívne duo Connor McDavid a Taylor Hall. Na oboch útočníkov narazil už v tímovom hoteli. "Stretli sme sa, prehodili pár slov, ale nebavili sme sa nič ohľadom hokeja," prezradil Sekera. Najmä o McDavidovi, vlaňajšej draftovej jednotke, spievajú zámorskí novinári ódy. Devätnásťročný center, ktorý má za sebou prvú sezónu v NHL, ukazuje svoje umenie aj v Petrohrade, kde už predviedol niekoľko okulahodiacich akcií. "Je to vynikajúci hráč. Supertalent svetovej triedy, veľmi nebezpečný. Ale pozor si budeme musieť dať nielen na neho, ale aj na ostatných kanadských hráčov," zdôraznil.

Brankárskou jednotkou tímu je ďalší Sekerov klubový spoluhráč Talbot, ktorý chytal aj vo štvrtkovom víťaznom dueli s Nemeckom (5:2). "Platí na neho to, čo u každého brankára. Treba pred ním stáť s jedným hráčom, cloniť mu vo výhľade, čakať na dorážky. Keď brankár puk nevidí, ťažko sa mu chytá," tvrdí Sekera. Aj ďalšie mená na kanadskej súpiske budia rešpekt. "Je to ťažký súper. Kanaďania hrajú jednoducho, účelne, majú veľmi silných hráčov na puku. Musíme hrať zodpovedne v obrane, odviesť tvrdú robotu, bojovať jeden za jedného a dať do hry srdiečko."

Predpokladná zostava SR v zápase s Kanadou (v sobotu o 19.15 SELČ):

Slovensko:
J. Hudáček - Meszároš, Švarný, Marinčin, Sekera, Graňák, Mikuš, Jaroš - Bakoš, Réway, Daňo - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Dravecký, Marcinko, Bartánus - Cehlárik, Lušňák, Skalický

Kádre najbližších súperov SR v základnej skupine MS:

Brankári:
Calvin Pickard (Colorado Avalanche/NHL), Cam Talbot (Edmonton Oilers/NHL)

Obrancovia: Cody Ceci (Ottawa Senators/NHL), Ben Hutton, Chris Tanev (obaja Vancouver Canucks/NHL), Ryan Murray (Columbus Blue Jackets/NHL), Morgan Rielly (Toronto Maple Leafs/NHL), Matt Dumba (Minnesota Wild/NHL), Michael Matheson (Florida Panthers/NHL)

Útočníci: Max Domi (Arizona Coyotes/NHL), Matt Duchene (Colorado Avalanche/NHL), Brendan Gallagher (Montreal Canadiens/NHL), Taylor Hall, Connor McDavid (obaja Edmonton Oilers/NHL), Boone Jenner (Columbus Blue Jackets/NHL), Brad Marchand (Boston Bruins/NHL), Ryan O’Reilly, Sam Reinhart (obaja Buffalo Sabres/NHL), Mark Scheifele (Winnipeg Jets/NHL), Mark Stone (Ottawa Senators/NHL), Derick Brassard (New York Rangers/NHL), Corey Perry (Anaheim Ducks/NHL)

Fínsko:

Brankári: Niklas Bäckström (Calgary Flames, USA/NHL), Mikko Koskinen (CSKA Moskva, Rus./KHL), Juuse Saros (Milwaukee Admirals, USA/AHL)

Obrancovia: Juuso Hietanen (Dinamo Moskva, Rus./KHL), Topi Jaakola, Atte Ohtamaa (obaja Jokerit Helsinki, KHL), Tommi Kivistö (Avtomobilist Jekaterinburg, Rus./KHL), Lasse Kukkonen (Kärpät Oulu), Esa Lindell (Texas Stars, USA/AHL), Ville Pokka (Rockford IceHogs, USA/AHL), Anssi Salmela (Brynäs IF, Švéd.)

Útočníci: Sebastian Aho (Kärpät Oulu), Jussi Jokinen, Aleksander Barkov (obaja Florida Panthers, USA/NHL), Mikael Granlund, Mikko Koivu (obaja Minnesota Wild, USA/NHL), Leo Komarov (Toronto Maple Leafs, USA/NHL), Antti Pihlström, Jarno Koskiranta (obaja CSKA Moskva, Rus./KHL), Patrik Laine, Jani Lajunen (obaja Tappara Tampere), Teemu Pulkkinen (Detroit Red Wings, USA/NHL), Mika Pyörälä (Kärpät Oulu), Mikko Rantanen (Colorado Avalanche, USA/NHL), Tomi Sallinen (Djurgaarden, Švéd.)