Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Víťazom šachovej extraligy sa stalo družstvo ŠK Dunajská Streda

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Predchádzajúce dva roky jej titul vždy unikol len o vlások v súbojoch so Starou Ľubovňou.

Modra 26. marca (TASR) - Víťazom šachovej ECo-C Extraligy sa stalo družstvo ŠK Dunajská Streda. Tím zo Žitného ostrova si prvenstvo v dlhodobej súťaži vybojoval už pred záverečným jedenástym kolom.

Dunajská Streda s multinárodnou zostavou tvorenou šachistami zo Slovenska, Maďarska, Rumunska a Ukrajiny, si tak po dvoch nešťastných sezónach konečne môže vychutnať pocit víťazstva v slovenskej extralige. Predchádzajúce dva roky jej titul vždy unikol len o vlások v súbojoch so Starou Ľubovňou.

"Dráma do poslednej partie a vo vypätej situácii mat na dva ťahy, ktorý rozhodol o zisku titulu. Tak vyzeralo predposledné kolo finálového trojkola ECo-C Extraligy. Maďarský veľmajster Levente Vajda za nerozhodného stavu zdolal najsilnejšieho slovenského veľmajstra Jána Markoša. Dunajská Streda tak najtesnejším spôsobom zdolala ŠK Reinter Humenné 4,5:3,5 a zároveň vďaka remíze Slovana s UPJŠ Košice, sa stala šampiónom Šachovej ECo-C Extraligy s odstupom 4 bodov pred posledným kolom," informoval o priebehu sobotňajšieho 10. kola portál chess.sk.

Dunajská Streda napokon triumfovala so ziskom 27 bodov, na druhej priečke skončilo Humenné (22 bodov), tretí bol Slovan Commander Bratislava (20 bodov). Najvyššiu súťaž opúšťajú Šachový klub Sabinov a ŠK Strelec Devínska Nová Ves. "Pocity sú veľmi dobré, je to výsledok dlhodobej práce s mládežou a podpory, ktorej sa nám dostáva. V uplynulých rokoch sme mali smolu, titul nám unikal medzi prstami. Táto sezóna bola vzácne vyrovnaná, všetky družstvá sa posilnili. Dvakrát sme počas nej prehrali a predsa sme získali titul. Urobíme všetko pre to, aby sme sa v októbri zúčastnili na Európskom pohári klubov v Turecku, aj keď ide o finančne nákladnú záležitosť," povedal tréner ŠK Dunajská Streda Jozef Ráchela.

Finálové tri kolá prebiehali od piatka do nedele v Modre v priestoroch hotela Majolika.

Konečné poradie ECo-C Extraligy (po 11. kole):
1. ŠK Dunajská Streda 27 bodov,
2. Reinter Humenné 22,
3. Slovan Commander Bratislava 20,
4. ŠK Prakovce 18,
5. TJ Slávia UPJŠ Košice 18,
6. ŠK Modra 16,
7. Liptovská šachová škola 15,
8. TJ INBEST Dunajov 15,
9. ŠKŠ Dubnica nad Váhom 13,
10. ŠK Osuské 11,
11. Šachový klub Sabinov 7,
12. ŠK Strelec Devínska Nová Ves 5