Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

EYOF: Cyklista Svrček získal bronz v pretekoch s hromadným štartom

Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Svrčeka v špurte šesťčlennej skupiny na 75 km dlhej trati predbehli iba zlatý Estónec Madis Mihkels a strieborný Talian Dario Igor Belletta.

Baku 25. júla (TASR) - Slovenská výprava získala vo štvrtok na 15. Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v azerbajdžanskom Baku prvú medailu. Postaral sa o to cyklista Martin Svrček, ktorý obsadil v pretekoch s hromadným štartom 3. miesto a vybojoval bronz.

Svrčeka v špurte šesťčlennej skupiny na 75 km dlhej trati predbehli iba zlatý Estónec Madis Mihkels a strieborný Talian Dario Igor Belletta. Všetci dosiahli zhodný čas 1:49:24 h. Ďalší Slovák Lukáš Ungvarský obsadil 18. miesto a Jakub Slivka bol na 20. priečke, obaja so stratou 1:56 min. V pretekoch s hromadným štartom dievčat finišovala Tereza Kurnická na 43. mieste.

"Prvé kolo sme čakali, kto ujde z toho balíka a ako sa to bude celé vyvíjať. Prvé kolo šiel celý pelotón pokope, po nejakom čase však úplne zastavil. No a potom nastúpil Martin, spolu išli asi štyria a náskok sa stále zvyšoval. Martin hovoril, že mal jednu krízu na stúpaní, ale zvládol to a potom už šestica šla na okruhu sama. Už sme len čakali na výsledok, ktorý dopadol výborne," povedal pre oficiálnu stránku SOŠV tréner Vladimír Švadleník.

Traja slovenskí atléti postúpili do finálových bojov. Šprintérka Viktória Forsterová si po šiestej priečke na stovke vybojovala 4. miesto na dvojnásobnej trati. Vo finále zabehla čas 24,47 a od bronzu ju delilo sedem stotín sekundy. Triumfovala Írka Adelekeová časom 23,92 s.

Filip Revaj sa kvalifikoval do finále na 800 m vďaka 3. miestu vo svojom rozbehu (1:56,13). V súťaži oštepárok sa medzi finálovú elitu dostala aj Petra Hanuliaková, do 12-ky ju poslal výkon 45,55 m, čo stačilo na postup z 11. miesta. Lucia Šišoláková v behu na 2000 m prekážok obsadila 7. miesto, Lujza Paliderová v žrdi zdolala 360 cm a skončila na 10. priečke. V kvalifikáciách skončili ďalší slovenskí atléti - Jakub Nemec (200 m), Denis Bartek (400 m prekážky), guliar Milan Haborák ml. a Andrea Švecová(100 m prekážky).

Vo štvrťfinále dievčenskej dvojhry prehrala Salma Drugdová s Ruskou Šolochovou hladko 2:6 a 0:6. Z plavcov si postup do semifinále vybojoval na 200 m v.sp. František Jablčník časom 1:55,81 min. V ňom ešte vylepšil svoj osobný rekord na 1:55,07 min a obsadil tak celkovo 14. miesto. V rozplavbách skončili Matej Daniš, Patrik Folťan, Bence Dikácz, Timea Kovácsová a Jana Mižúrová.

V kategórii do 57 kg podľahla džudistka Silvia Tománková Rakúšanke Woessovej na ippon a skončila na celkovom 17. mieste. Miloš Krajči v kategórii do 66 kg obsadil 9. priečku s jednou výhrou a dvomi prehrami.