Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

F1: Bianchi si pri nehode poranil hlavu, už je po operácii

Pilot F1 Jules Bianchi Foto: TASR/AP

Nešťastná udalosť sa stala pár kôl pred koncom pretekov v Japonsku. V škaredom počasí havaroval najprv Adrian Sutil v nepríjemnej zákrute Dunlop. Krátko na to skončil na rovnakom mieste aj Bianchi.


Suzuka 5. októbra (TASR) - Suzuka 5. októbra (TASR) - Francúzsky jazdec Jules Bianchi zo stajne Marussia mal počas nedeľňajšej Veľkej ceny Japonska na okruhu v Suzuke vážnu nehodu. Po havárii bol v bezvedomí, pre zlé počasie ho však nemohli transportovať do nemocnice helikoptérou, takže ho musela previezť sanitka s policajným sprievodom.

Podľa informácií agentúry DPA utrpel 25-ročný Bianchi pri nehode vážne poranenia hlavy a bol v kritickom stave. V 15 km vzdialenej fakultnej nemocnici sa hneď po prevoze podrobil operácii. Tá podľa informácií francúzskych médií dopadla úspešne a jazdec dýcha bez pomoci prístrojov. Premiestnili ho na jednotku intenzívnej starostlivosti, kde ho lekári neustále monitorujú.



Video so zábermi po nehode






Nešťastná udalosť sa stala pár kôl pred koncom pretekov. V škaredom a daždivom počasí havaroval najprv v 43. kole Adrian Sutil v nepríjemnej zákrute Dunlop. Krátko na to skončil na rovnakom mieste aj Bianchi, ale dopadol oveľa horšie. Dvadsaťpäťročný Francúz narazil do traktora, ktorý odpratával Sutilov monopost. Okamžite bolo jasné, že ide o vážnu situáciu a v 44. kole sa objavili na trati červené vlajky. Deväť kôl pred koncom preteky predčasne ukončili, ich víťazom sa stal Lewis Hamilton z Mercedesu.

"Verím, že bude v poriadku. Viac nebudem teraz hovoriť," povedal agentúre DPA Sutil. Podobne ako on reagovali aj ďalší pretekári. "Všetci dúfame, že Bianchi bude v poriadku," povedal víťaz pretekov Hamilton. "V tejto chvíli nemyslíme na nič iné, ako na Julesa," dodal Hamiltonov tímový kolega Nico Rosberg.

Vyhlásenie víťazov sa nieslo v ponurej atmosfére, pretekári si s kamennými tvárami prebrali ceny pre víťazov a nestriekalo sa ani tradičné šampanské. Do nemocnice vyrazili po nehode viacerí piloti F1, ktorí chcú byť kolegovi na blízku a ukázať solidaritu.

Bianchi jazdí v Marussii druhý rok, v minulej sezóne absolvoval debut v tomto anglicko-ruskom tíme.

Správu o predčasnom ukončení pretekov nájdete TU.

Informácie, ako sa nehoda stala, nájdete v tomto článku.