Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

F1: FIA schválila zmeny v kvalifikácii, má byť napínavejšia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nový systém kvalifikácie bude mať takisto ako teraz tri časti, ale kým podľa starého modelu vypadol vždy na konci najpomalší monopost, teraz budú vypadávať jazdci po každej minúte a pol.

Madrid 24. februára (TASR) - Fanúšikovia formuly 1 sa možno už v nadchádzajúcej sezóne dočkajú zmien v kvalifikáciách na preteky majstrovstiev sveta. Novinky potvrdila Medzinárodná automobilová federácia (FIA) po stretnutí akcionárov v Ženeve. Informovala agentúra AP.

Nový kvalifikačný formát jednohlasne akceptovala komisia F1 a mal by platiť už od začiatku sezóny 2016. Posledné slovo však bude mať 4. marca Svetová motoristická rada FIA, ktorá musí formát definitívne schváliť.

Nový systém kvalifikácie bude mať takisto ako teraz tri časti, ale kým podľa starého modelu vypadol vždy na konci najpomalší monopost, teraz budú vypadávať jazdci po každej minúte a pol. Na záver sa v poslednej časti kvalifikácie predstaví osem jazdcov, po piatich minútach vypadne najpomalší pretekár a potom po každých 90 sekundách vypadne vždy ďalší a ďalší jazdec. Na záver počas posledných 90 sekúnd si to dvaja najrýchlejší rozdajú už len medzi sebou o pole position.

Tímy, promotéri a FIA schválili aj novinky pre MS 2017 v snahe priniesť zaujímavejšie preteky. Boli prijaté aj nové predpisy karosérie monopostov, ktoré by mali byť zaujímavejšie a komisia F1 potvrdila aj záujem zaviesť výraznejšiu ochranu kokpitu od roku 2016.