Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Francúzsky profesor Alain Prost oslavuje 60. narodeniny

Alain Prost. Foto: TASR/AP

V kolotoči efjednotky mu prischla prezývka "Profesor".

Paríž 24. februára (TASR) - Štvornásobný majster sveta v pretekoch F1 Francúz Alain Prost oslávi dnes 60. narodeniny. Rovnako ako Brazílčan Nelson Piquet, s ktorým v roku 1983 počas pôsobenia v Renaulte neúspešne súperil o prvý titul, sa totiž vedel uspokojiť s bodmi. Jazdil takticky a na veľkých cenách sa nehnal za každú cenu za víťazstvami.

Najslávnejšie roky prežil v McLarene, kde bol najskôr rivalom Rakúšana Nikiho Laudu, na prelome 80. a 90-tych rokov zvádzal neúprosné súboje s brazílskym tímovým kolegom Ayrtonom Sennom. V októbri 1989 na VC Japonska na okruhu v Suzuke v prvej zákrute po štarte "odstrelil" svojho veľkého rivala a vydláždil si cestu k tretiemu titulu. Senna po pretekoch hovoril o "krádeži" a hromžil na vtedajšieho šéfa Medzinárodnej automobilovej federácie FIA Jeana-Marieho Balestreho. O rok neskôr to Francúzovi, ktorý medzitým presedlal do tímu Ferrari, v Suzuke na rovnakom mieste vrátil.

Prost odjazdil 202 veľkých cien a s 51 triumfami bol dlho rekordérom, kým ho nepredstihol sedemnásobný šampión Nemec Michael Schumacher. K motorom pričuchol ako 14-ročný a víťazstvom v seriáli Európskej F3 si vypýtal angažmán v McLarene. Hneď na prvej GP v Argentíne dokázal bodovať a v roku 1981 slávil prvé víťazstvo, už ako pilot Renaultu. Po návrate do McLarenu síce neuspel v tesnom súboji s Laudom, v roku 1985 však získal svoj prvý titul.

Rok 1986 bol v znamení Williamsov pilotovaných Piquetom s Nigelom Mansellom. Brit bol blízko k titulu, no na záverečnej VC Austrálie v Adelaide mu explodovala pneumatika a po nútenej zastávke Piqueta v boxoch sa smial Prost. Na konci sezóny 1991 si vyslúžil od Ferrari "padáka" za otvorenú kritiku tímu. V roku 1993 sa však vrátil na okruhy v kokpite Williamsu a štvrtýkrát vyhral Pohár jazdcov. V historickej tabuľke sa spolu s Nemcom Sebastianom Vettelom delí o tretie miesto.