Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Hamilton sa stal víťazom dramatickej Veľkej ceny Monaka

Víťaz VC Monaka Lewis Hamilton sa teší na pódiu Foto: TASR/AP

Ako druhý prišiel do cieľa Austrálčan Daniel Ricciardo na Red Bulle, stupeň víťazov doplnil prekvapujúco tretí Mexičan Sergio Perez na Force India.

Monte Carlo 29. mája (TASR) - Britský jazdec v službách Mercedesu Lewis Hamilton zaznamenal premiérové víťazstvo v prebiehajúcej sezóne seriálu MS Formuly 1, keď triumfoval na Veľkej cene Monaka. Ako druhý prišiel do cieľa Austrálčan Daniel Ricciardo na Red Bulle, stupeň víťazov doplnil prekvapujúco tretí Mexičan Sergio Perez na Force India.

Štart pretekov výrazne ovplyvnili poveternostné podmienky, vytrvalý dážď obral fanúšikov o tradičný začiatok, monoposty krúžili úvodné kolá za bezpečnostným vozidlom. Pretekať sa nakoniec začalo až na začiatku ôsmeho kola, podľa predpokladov si udržal prvé miesto Ricciardo, ktorý bez problémov ustál tlak Mercedesov. Pod zelenými vlajkami sa však jazdilo iba niekoľko desiatok sekúnd, hneď v prvom ostrom kole havaroval Jolyon Palmer a išlo sa opäť za safety carom, ale tentoraz iba "virtuálnym". V 12. kole skončil po vlastnej jazdeckej chybe Räikkönen, ktorý s odtrhnutým predným návesom nedokázal prísť do boxov.

Veľký vzruch nastal v 17. kole, keď Hamilton "predbehol" svojho tímového kolegu Rosberga za zvláštných okolností, na čo vedenie tímu zareagovalo, že išlo o úmyselný manéver. Postupom pretekov začala trať vysychať. Ďalší z radu "kiksov" počas aktuálnej sezóny predviedol Rus Daniil Kvjat, ktorý ťukol v ostrom súboji do Kevina Magnussena na Renaulte. Veľký šok nastal aj v 32. kole, keď zašiel do boxov líder priebežného poradia Ricciardo, ale mechanici boli nepripravení a Austrálčan stratil drahocenné sekundy v čakaní na správne pneumatiky. O dve kolá neskôr sa skončila spanilá jazda Maxa Verstappena, z posledného miesta sa dostal na body, ale na začiatku trate nedobrzdil a rozbil monopost.

Na čelo sa dostal Hamilton, ktorý zvládol odrážať útoky Red Bullu. Po pokojnejšej fáze prišla v 50. kole havária tímových kolegov Sauberu, Ericsson aj napriek jasným inštrukciám z vysielačky "zostrelil" Nasra. Záver pretekov nepriniesol výraznejšiu drámu, na celkovom poradí nič nezmenil ani dážď v predposlednom kole. Hamilton si udržal prvé miesto, tesne druhý skončil Ricciardo a na pódium sa dostal ako tretí Sergio Perez.

výsledky VC Monaka:

1. Lewis Hamilton (V.Brit./Mercedes) 1:59:29,133 hod.
2. Daniel Ricciardo (Aus./Red Bull) +7,252 s.
3. Sergio Perez (Mex./Force India) +13,825
4. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) +15,846
5. Fernando Alonso (Šp./McLaren) +85,076
6. Nico Hülkenberg (Nem./Force India) +92,999
7. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) +93,290
8. Carlos Sainz (Šp./Toro Rosso) +1 kolo
9. Jenson Button (V.Brit./McLaren) +1 kolo
10. Felipe Massa (Bra./Williams) +1 kolo
11. Valteri Bottas (Fín./Williams) +1 kolo
12. Esteban Gutierrez (Mex./Haas) +1 kolo
13. Romain Grosjean (Fr./Haas) +2 kolá
14. Pascal Wehrlein (Nem./Nem.) +2 kolá
15. Rio Haryanto (Ind./Manor) +4 kolá,

Marcus Ericsson (Švéd./Sauber)
Felipe Nasr (Braz./Sauber)
Max Verstappen (Hol./Red Bull)
Kevin Magnussen (Dán./Renault)
Daniil Kvjat (Rus./Toro Rosso)
Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari)
Jolyon Palmer (V.Brit./Renault) - všetci nedokončili

Celkové poradie seriálu MS v F1 po šiestich podujatiach:

1. Rosberg 106 b.
2. Hamilton 82
3. Ricciardo 66
4. Räikkönen 61
5. Vettel 60
6. Verstappen 38
7. Massa 37
8. Bottas 29
9. Perez 23
10. Kvjat 22
11. Grosjean 22
12. Alonso 18
13. Sainz 16
14. Hülkenberg 14
15. Magnussen 6
16. Button 5
17. Stoffel Vandoorne (Bel./McLaren) 1