Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

F1: Vettel uspel v Monaku a upevnil si vedenie v seriáli

Nemecký jazdec formuly 1 na Ferrari Sebastian Vettel. Foto: TASR/AP

Nemecký jazdec Ferrari zvýšil svoj náskok na čele seriálu na 25 bodov pred Britom Lewisom Hamiltonom na Mercedese, ktorý po nevydarenej kvalifikácii obsadil siedmy post.

Monako 28. mája (TASR) - Líder šampionátu Sebastian Vettel sa stal víťazom nedeľňajšej Veľkej ceny Monaka F1. Nemecký jazdec Ferrari zvýšil svoj náskok na čele seriálu na 25 bodov pred Britom Lewisom Hamiltonom na Mercedese, ktorý po nevydarenej kvalifikácii obsadil siedmy post. Druhý bol v cieli Vettelov fínsky tímový kolega a držiteľ pole position Kimi Räikkönen, tretí finišoval Austrálčan Daniel Ricciardo na Red Bulle.

V Monaku je kvalifikácia nesmierne dôležitá, v úzkych uličkách sa predstihuje len ťažko a každý manéver hrozí haváriou. Štart sa zaobišiel bez kolízií, krúžilo sa v nezmenenom poradí dve Ferrari, Valtteri Bottas s Mercedesom, dva Red Bully. Hamilton sa prepracoval na desiatu priečku. V závere tretej desiatky zo 78 kôl sa rozdiel medzi Räikkönenom a Vettelom znížil po prvý raz pod sekundu, priblížil sa aj Bottas.

Okolo štyridsiateho kola nastalo miešanie po zastávkach v boxoch. Vettel zašiel neskôr a tesne sa dostal pred tímového kolegu, Ricciardo sa posunul na tretiu pozíciu pred Maxa Verstappena (tiež Red Bull) aj Bottasa. Hamilton bol už šiesty. Räikkönen už neprejavil záujem o boj o prvé miesto, jazdil pomalšie, než keď viedol. Vettelov náskok sa tak zvyšoval, Ricciardo zacítil šancu a doťahoval sa na Fína vo Ferrari. Pole sa zhluklo po nehode Jensona Buttona, ktorý v McLarene zaskakoval za Fernanda Alonsa, s Pascalom Wehrleinom. Ten zostal kuriózne na boku monopostu a museli ho vyslobodiť, vyviazol v poriadku. Zvláštne vypadol tiež druhý Sauber, Marcus Ericsson skončil v bariére pri povolenom predbiehaní bezpečnostného vozidla, ktoré bolo na trati práve pre Wehrleina.

Ferrari uspelo v Monaku premiérovo od roku 2001, keď rovnako získalo double zásluhou Michaela Schumachera a Rubensa Barrichella. "Je to neuveriteľné, máme za sebou intenzívne preteky. Kimi odštartoval skvele, musel som byť trpezlivý, v prvej fáze sa šmýkali zadné pneumatiky, Bottas sťahoval a zavadzala premávka. Druhá sada bola novou šancou, z boxov som vyšiel na prvej priečke. Reštart pretekov bol náročný. Nebolo naplánované, že pôjdem do boxov neskôr, chceli sme sa vzdialiť súperom, mal som maličký náskok a nebolo čo statiť," vravel 29-ročný Vettel. Pripísal si 45. víťazstvo v kariére a tretie v sezóne po Austrálii a Bahrajne.

Räikkönena pripravila o prvenstvo taktika. "Je to ťažké. Stále je to druhé miesto, ale neradostné. Niekedy sa to stane. Pozeráme sa na ďalšie preteky, bol to však jeden z dní, keď sa dal dosiahnuť lepší výsledok," priznal Fín. Zato radosťou prekypoval Ricciardo: "Som šťastný z umiestnenia."

F1 si o dva týždne odskočí z Európy, nasledujúca Veľká cena Kanady sa uskutoční v Montreale 11. júna. Ferrari tam príde v úlohe lídra jazdeckého i konštruktérskeho šampionátu, k čomu mu dopomohla nedeľňajšia absencia Mercedesu na pódiu.

Motoristická "super nedeľa" pokračovala od 18.20 h SELČ zámorským podujatím 500 míľ Indianapolis, ktoré patrí spoločne s VC Monaka a 24 hodín Le Mans do trojkoruny. Na slávnom ovále sa predstavil aj Španiel Alonso v tíme McLaren Honda Andretti.

Výsledky Veľkej ceny Monaka F1 (78 kôl, 260, 286 km):

1. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) 1:44:44,340 h, 2. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +3,145 s, 3. Daniel Ricciardo (Aus./Red Bull) +3,745, 4. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) +5,517, 5. Max Verstappen (Hol./Red Bull) +6,199, 6. Carlos Sainz (Šp./Toro Rosso) +12,038, 7. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) +15,801, 8. Romain Grosjean (Fr./Haas) +18,150, 9. Felipe Massa (Braz./Williams) +19,445, 10. Kevin Magnussen (Dán./Haas) +21,443

Najrýchlejšie kolo: Sergio Perez (Mex./Force India) 1:14,820 min (76.)

Poradie jazdeckého šampionátu (po 6 z 20 VC):

1. Vettel 129 bodov, 2. Hamilton 104, 3. Bottas 75, 4. Räikkönen 67, 5. Ricciardo 52, 6. Verstappen 45

Poradie konštruktérskeho šampionátu:

1. Ferrari 196 bodov, 2. Mercedes 179, 3. Red Bull 97, 4. Force India 53, 5. Toro Rosso 29, 6. Williams 20