Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

F1:Neweyho odchod je potvrdený Red Bull opustí začiatkom budúceho roka

Adrian Newey. Foto: TASR/AP

Neweyho ďalšie kroky boli spájané s Ferrari či Aston Martin.

Milton Keynes 1. mája (TASR) - Brit Adrian Newey, ktorý pôsobí ako technický riaditeľ motoristického Red Bullu, opustí budúci rok tento rakúsky tím. O jeho odchode sa špekulovalo niekoľko mesiacov po začiatku kauzy ohľadom šéfa tímu Christiana Hornera, ktorý sa mal nevhodne správať k jednej zo zamestnankýň. Stajňa momentálne prežíva veľmi vydarené obdobie a v uplynulých rokoch získala s Holanďanom Maxom Verstappenom tri majstrovské tituly.

Newey incioval svoj odchod v apríli a spojitosť tohto rozhodnutia s Hornerovou kauzou potvrdili britské i nemecké médiá. Šéf tímu bol zbavený obvinení vo februári, novinári a ľudia z prostredia F1 po celom svete však následne obdržali kompromitujúci materiál z anonymného mailu. Ten mali k dispozícii aj vyšetrovatelia. Newey prestane už teraz vykonávať niektoré dizajnérske úlohy, no s tímom bude na vybraných pretekoch.

"Takmer dvadsať rokov mi bolo veľkou cťou mať kľúčovú úlohu v procese Red Bullu, ktorý sa stal z nováčika niekoľkonásobným šampiónom," uviedol 65-ročný Newey podľa agentúry DPA. Známy dizajnér pôsobí v F1 od roku 1988, na začiatku kariéry zaujal invenčným dizajnom monopostu tímu Leyton House. Okrem Red Bullu pôsobil aj vo Williamse a McLarene a jeho monoposty získali 25 jazdeckých a konštruktérskych titulov. Vlaňajší voz RB19 bol najdominantnejší v histórii F1 s 21 víťazstvami v 22 pretekoch. "Všetky naše veľké úspechy boli s Adrianovou rukou na technickom paneli. Jeho vízia a brilantnosť nám pomohli k trinástim titulom za 20 sezón," povedal Horner.

Neweyho ďalšie kroky boli spájané s Ferrari či Aston Martin. Britský tím vlastní kanadský miliardár Lawrence Stroll s cieľom urobiť zo stajne "áčkovú". Vo Ferrari bude od budúceho roka sedemnásobný šampión Lewis Hamilton po boku popredného pilota Monačana Charlesa Leclerca. "Efjednotku" čakajú nové technické pravidlá od sezóny 2026.