Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Fanúšik Hibernianu skončil za rasistické urážky vo väzbe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zápasy dvoch konkurenčných klubov z Edinburghu sprevádzajú incidenty pravidelne.

Edinburgh 30. decembra (TASR) – Šesťdesiatpäťročný fanúšik futbalového klubu Hibernian FC, ktorý počas sobotňajšieho derby o Edinburgh proti Heart of Midlothian FC (0:1) údajne rasisticky urážal konžského obrancu Clevida Dikamonu, skončil vo väzbe.

“V Škótsku nie je miesto pre zločiny z nenávisti, chcem uistiť verejnosť, že akékoľvek oznámenia tohto charakteru budeme riešiť s plnou vážnosťou. Fanúšikovia oboch klubov spoločne odsúdili takéto správanie. Rád by som sa poďakoval verejnosti za doterajšiu spoluprácu pri vyšetrovaní,“ povedal vrchný inšpektor Jim Royan.

“Klub urobí všetko pre to, aby pomohol osobu identifikovať a mohol vyvodiť dôsledky. Takéto správanie je neakceptovateľné,“ uviedol klub vo svojom vyhlásení ešte pred zadržaním dotknutej osoby. V deň zápasu bolo zadržaných dovedna sedem osôb, dve z nich za napadnutie policajta.

Zápasy dvoch konkurenčných klubov z Edinburghu sprevádzajú incidenty pravidelne. Fanúšikovia Hearts naposledy hodili mincu do trénera Hibernianu Neila Lennona a jeden z fanúšikov dokonca inzultoval asistenta rozhodcu.

Funkcionári oboch klubov však aj napriek sobotňajšiemu incidentu veria, že boj s protispoločenským správaním na štadiónoch vyhrávajú.