Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Favoriti oddychovali, v 11. etape Vuelty triumfoval Španiel Iturria

Atmosféra 11. etapy cyklistických pretekov La Vuelta a Espaňa, 4. septembra 2019. Foto: TASR/AP

V pelotóne sa v závere vôbec nebojovalo, celkové poradie sa preto nezmenilo.

Urdax-Dartxarinea 4. septembra (TASR) - Španielsky cyklista Mikel Iturria z kontinentálneho tímu Euskadi-Murias triumfoval v 11. etape pretekov La Vuelta a Espaňa. Na trati, ktorá viedla zo Saint-Palais do mesta Urdax-Dartxarinea a merala 180 km, zdolal o šesť sekúnd krajana Jonathana Lastru z družstva Caja Rural-Seguros RGA a Američana Lawsona Craddocka z Education First.

Stredajšia etapa mala klasikársky charakter, na trati boli dve vrchárske prémie tretej kategórie a jedna druhej. Záverečných 30 km sa išlo v nízkej nadmorskej výške. Pretekári pre celkové poradie si po predchádzajúcich ťažkých etapách potrebovali oddýchnuť a pustili do úniku približne 12 cyklistov bez šance na celkový triumf. Ich náskok dosiahol takmer 20 minút.

Iturria zaútočil približne 20 km pred cieľom a vytvoril si až 40 sekundový náskok. Hoci ho intenzívne prenasledovala pätica súperov, tesný náskok si udržal. V pelotóne sa v závere vôbec nebojovalo, celkové poradie sa preto nezmenilo. V červenom drese zostal Slovinec Primož Roglič (Jumbo-Visma) o 1:52 min pred Španielom Alejandrom Valverdem (Movistar). "Splnil som si sen, navyše tak blízko domova. Je to neuveriteľné. Pred pretekmi sa ma pýtali, ktorú etapu chcem vyhrať, ja som povedal túto. Nie som rodený víťaz, ale po dnešku môžem povedať, triumfoval som na Vuelte," tešil sa v cieli Iturria, ktorý dosiahol svoj premiérový triumf v profipelotóne.

Vo štvrtok čaká cyklistov 12. etapa s podobným profilom. Povedie z motoristického okruhu Circuito de Navarra do Bilbaa, bude mať 171,4 km a na trase štyri kopce tretej kategórie.

Výsledky 11. etapy (Saint-Palais - Urdax-Dartxarinea, 180 km): 1. Mikel Iturria (Šp./Euskadi-Murias) 4:36,44 hod, 2. Jonathan Lastra (Šp./Caja Rural-Seguros RGA), 3. Lawson Craddock (USA/Education First), 4. Damien Howson (Austr./Mitchelton-Scott), 5. François Bidard (Fr./AG2R La Mondiale) všetci +6 s, 6. Amanuel Ghebreigzabhier (Erit./Dimension Data) +9, 7. Benjamin Thomas (Fr./Groupama-FDJ), 8. Matteo Fabbro (Tal./Kaťuša Alpecin), 9. Gorka Izagirre (Šp/Astana), 10. Rémi Cavagna (Fr./Deceuninck-QuickStep) všetci +12

Celkové poradie po 11. etape:

1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 41:00,48 hod, 2. Alejandro Valverde (Šp./Movistar) +1:52 min, 3. Miguel Angel Lopez (Kol./Astana) +2:11, 4. Nairo Quintana (Kol./Movistar) +3:00, 5. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +3:05, 6. Carl Fredrik Hagen (Nór./Lotto-Soudal) +4:59, 7. Rafal Majka (Poľ./Bora-Hansgrohe) +5:42, 8. Nicolas Edet (Fr./Solutions Credits) +5:49, 9. Teuns (Belg./Bahrain-Merida) +6:07, 10. Wilco Kelderman (Hol./Team Sunweb) +6:25