Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

FED CUP: Kužmová získala cenný bod, skóre s Bieloruskom je vyrovnané

Na snímke vľavo slovenská tenistka Viktória Kužmová, vpravo kapitán tímu Matej Lipták v druhom zápase dvojhry s Bieloruskou Arinou Sobolenkovou v barážovom stretnutí o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie Bielorusko - Slovensko v tenise žien v bieloruskom Minsku 21. apríla 2018. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kužmová hrala rýchlo a agresívne, výborne returnovala, jej údery mali správnu dĺžku.

Minsk 20. apríla (TASR) - Slovenské tenistky hrajú po úvodnom dni baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie s domácim Bieloruskom 1:1. O dôležitý vyrovnávajúci bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa na harde v Minsku zaslúžila slovenská dvojka Viktória Kužmová, ktorá po výbornom bojovnom výkone zdolala bieloruskú jednotku Arinu Sobolenkovú 6:2, 2:6, 7:6 (5). V tajbrejku tretieho setu otočila z 3:5.

Kužmová predvádzala v prvom sete skvelý tenis. Od stavu 1:2 získala proti finalistke minulotýždňového antukového turnaja vo švajčiarskom Lugane päť hier za sebou a úvodné dejstvo sa stalo jasne jej korisťou. Kužmová hrala rýchlo a agresívne, výborne returnovala, jej údery mali správnu dĺžku. V druhom dejstve Sobolenková začala viac riskovať a udierať do loptičiek hneď po odskoku, čo na súperku platilo.

Na snímke slovenská tenistka Viktória Kužmová v druhom zápase dvojhry s Bieloruskou Arinou Sobolenkovou v barážovom stretnutí o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie Bielorusko - Slovensko v tenise žien v bieloruskom Minsku 21. apríla 2018.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Vďaka brejku vo štvrtom geme odskočila Kužmovej na 4:1 a vynútila si tretí set. V jeho úvode viedla Sobolenková 2:0 a 40:15, no Kužmová vyrovnala na 2:2 a za stavu 4:4 mala k dispozícii tri brejkbaly. Nevyužila ich však a tak o všetkom musel rozhodnúť tajbrejk. V ňom prehrávala Kužmová 3:5, no potom získala štyri body za sebou a pripísala si na konto cenný skalp.

"Očakávala som, že to bude veľmi ťažký zápas, čo sa aj potvrdilo. So Sobolenkovou sa dobré poznám už z juniorských čias. Vedela som, že obe budeme hrať rýchly tenis a rozhodnú úplné maličkosti. Som rada, že som náročnú koncovku zvládla a vybojovala pre Slovensko vyrovnávajúci bod. Za stavu 3:5 v tajbrejku tretieho setu som neklesala na duchu a verila som, že to ešte môžem otočiť. Sústredila som sa na svoj servis, snažila som sa kvalitne returnovať a vyšlo to. Dúfam, že stihnem dobre zregenerovať a pripraviť sa na nedeľňajší súboj so Sasnovičovou, s ktorou som ešte nikdy nehrala," povedala pre TASR Kužmová.

Na snímke slovenská tenistka Viktória Kužmová oslavuje víťazstvo 2:6, 6:2, 6:7 (5) v druhom zápase dvojhry nad Bieloruskou Arinou Sobolenkovou v barážovom stretnutí o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie Bielorusko - Slovensko v tenise žien v bieloruskom Minsku 21. apríla 2018.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Slovenský kapitán Matej Lipták považuje výsledok 1:1 po prvom dni za spravodlivý. "Je super, že oba tímy majú rovnakú šancu a všetko je otvorené. Janka Čepelová mala proti Sasnovičovej svoje príležitosti a Sobolenková zasa mohla otočiť druhú dvojhru. Pre Viky Kužmovú to bola veľká skúsenosť. V prvom sete preukázala, čoho je schopná, nepúšťala svoju súperku k ničomu. Vyzeralo to na kurte tak, že Sobolenková hrá zle, no Viky hrala skvele. V druhom sete tam boli dva-tri gemy, keď na chvíľu upustila od vecí, ktoré jej prinášali úspech, no v závere sa opäť vrátila k odvážnej hre a koncovku zvládla ako rutinérka. Bol to typický ženský tenis budúcnosti, obe baby hrali rýchlo. Teraz musím vyriešiť dilemu, koho postaviť v úvodnej nedeľňajšej dvojhre. Kaja Schmiedlová dnes nehrala pre žalúdočné problémy, na poslednú chvíľu som sa rozhodol pre Janku. Uvidíme, ako sa bude Kaja cítiť v nedeľu ráno, v hre je aj Rebecca Šramková."

Staronová bieloruská kapitánka Tatiana Pučeková bola so stavom 1:1 po prvom dni spokojná. "Mohli sme vyhrávať 2:0, no i prehrávať 0:2. Neprekvapilo ma, že v prvej dvojhre nastúpila Čepelová namiesto Schmiedlovej. Vnímala som to skôr ako taktický ťah. Som presvedčená o tom, že zdravotné problémy slovenskej jednotky nie sú až také vážne a že v nedeľu Schmiedlová určite nastúpi. Urobíme všetko pre to, aby sme rozhodli o našom triumfe už po dvojhrách, no nebude to jednoduché. Slovenky majú kvalitný tím. Kužmová proti Sobolenkovej ukázala, že je to veľmi šikovná hráčka, koncovku tretieho setu zvládla bravúrne."

baráž o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie:

Bielorusko - SLOVENSKO 1:1 po prvom dni

Aleksandra Sasnovičová - Jana Čepelová 7:6 (6), 7:5 '

'Arina Sobolenková - Viktória Kužmová 2:6, 6:2, 6:7 (5)