Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Po prvom dni Fed Cupu Slovensko remizuje s Austráliou 1:1

Na snímke Anna Karolína Schmiedlová (Slovensko) odvracia loptičku proti Arine Rodionovovej (Austrália) v zápase 1. kola II. svetovej skupiny FED Cupu Slovensko - Austrália v Bratislave 6. februára 2016. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V úvodnom singli si Anna Karolína Schmiedlová po úspešnom obrate poradila s Arinou Rodionovovou. O vyrovnávajúci bod pre Austráliu sa zaslúžila Samantha Stosurová, ktorá zdolala Janu Čepelovú.

Bratislava 6. februára (TASR) - Slovenské tenistky vyhrávali po úvodnej dvojhre zápasu 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie nad Austráliou 1:0. O prvý bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa v bratislavskom NTC postarala slovenská jednotka Anna Karolína Schmiedlová, ktorá po úspešnom obrate zdolala Arinu Rodionovovú po vyše trojhodinovej trojsetovej bitke 5:7, 7:5, 6:0. V druhom dejstve otočila z 1:4.

Na snímke nastúpené tímy Slovenska (vľavo) a Austrálie (vpravo) pred slávnostým začiatkom stretnutia 1. kola II. svetovej skupiny Fed Cupu BNP Paribas Slovensko - Austrália 6. februára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Na snímke vľavo Anna Karolína Schmiedlová (Slovensko) s kapitánom Matejom Liptákom v prestávke zápasu proti Arine Rodionovovej (Austrália) v stretnutí 1. kola II. svetovej skupiny FED Cupu Slovensko - Austrália v Bratislave 6. februára 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Schmiedlovej vyšiel úvod stretnutia a po rýchlom brejku sa ujala vedenia 2:0. Austrálčanka však bleskovo vyrovnala na 2:2 a favorizovaná Slovenka sa začala na dvorci trápiť. Bola príliš nervózna, mala veľké problémy s prvým podaním a nevedela si rady s početnými stopbalmi súperky. Za stavu 4:4 Schmiedlová stratila servis a Rodionovová išla podávať na víťazstvo v sete. Zverenka trénera Milana Martinca síce kontrovala rebrejkom, v ďalšom geme však premrhala vedenie 40:0 a Rodionovová dotiahla prvý ser do úspešného konca, keď za stavu 6:5 premenila v poradí tretí setbal. Austrálčanka, ktorá je vo svetovom singlovom rebríčku až na 275. mieste, bola v laufe a v druhom dejstve si po dvoch brejkoch vybudovala náskok 4:1.

Na snímke kapitán fedcupového tímu SR Matej Lipták počas prvej dvojhry Anna Karolína Schmiedlová (Slovensko) - Arina Rodionovová (Austrália) v stretnutí 1. kola II. svetovej skupiny FED Cupu Slovensko - Austrália v Bratislave 6. februára 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Schmiedlová však nezložila zbrane, v ďalších minútach aj vďaka podpore takmer vypredaného hľadiska otočila na 5:4 a v desiatom geme mala k dispozícii tri setbaly. Húževnatá Rodionovová ich však odvrátila a vyrovnala na 5:5. V ďalšom geme sa Schmiedlová pri pokuse dobehnúť return pošmykla, odrela si koleno a nasledovala krátka pauza spojená s ošetrením krvavej rany. Po návrate na kurt získala Schmiedlová sedem fiftínov za sebou a vynútila si tretí set, v ktorom jasne dominovala. Pohyb Austrálčanky bol čoraz ťažkopádnejší, po dlhých výmenách od základnej čiary ju chytali kŕče, čo bola voda na mlyn Slovenky. Po dvoch brejkoch odskočila Schmiedlová Austrálčanke na 4:0 a napokon jej uštedrila "kanára".

Na snímke Arina Rodionovová (Austrália) odvracia loptičku proti Anne Karolíne Schmiedlovej (Slovensko) v zápase 1. kola II. svetovej skupiny FED Cupu Slovensko - Austrália v Bratislave 6. februára 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


"Bolo to utrápené víťazstvo, dôležité však je, že som to zvládla a získala dôležitý prvý bod. Ani si nepamätám, kedy som naposledy otočila takýto zápas, navyše vo Fed Cupe. V úvodnom sete som bola zviazaná, trápila som sa na podaní. Súperka ma prekvapila kraťasmi a slajzami. Od druhého setu som zlepšila servis. Za stavu 1:4 som si povedala, že nemám čo stratiť, išla som viac do toho, hrala aom agresívnejšie. Keď som vyrovnala na 4:4, hovorila som si, že toto už nepustím. V treťom sete to bol z mojej strany už veľmi dobrý výkon, verila som si, takto som mala hrať celý zápas. Pokiaľ idw o odrené koleno, nie je to nič vážne. V každom dueli sa môže stať niečo také. Rana mi krvácala, preto mi to museli ošetriť. Aspoň som si trochu vydýchla. Uvidíme, či ma kapitán v nedeľu postaví proti Samanthe Stosurovej, lebo dnes som nehrala nejako úžasne," povedala Schmiedlová.

Na snímke Anna Karolína Schmiedlová (Slovensko) odvracia loptičku proti Arine Rodionovovej (Austrália) v zápase 1. kola II. svetovej skupiny FED Cupu Slovensko - Austrália v Bratislave 6. februára 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer








Po prvom dni remíza

Slovenské tenistky hrajú po úvodnom dni zápasu 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie s Austráliou nerozhodne 1:1. O vyrovnávajúci bod pre Austráliu sa zaslúžila Samantha Stosurová, ktorá zdolala Janu Čepelovú. po vyše trojhodinovej trojsetovej bitke 5:7, 7:5, 6:0. V druhom dejstve otočila z 1:4. Nedeľňajší program otvorí o 13.00 súboj tímových jednotiek Schmiedlovej a Stosurovej.

Na snímke vľavo Jana Čepelová a vľavo kapitán tímu Slovenska Matej Lipták počas druhej dvojhry zápasu 1. kola II. svetovej skupiny FED Cupu Slovensko - Austrália v Bratislave 6. februára 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Čepelová začala proti Stosurovej nebojácne, hneď v úvodnom geme zobrala Austrálčanke podanie a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Stosurová sa však rýchlo otriasla, od stavu 1:3 získala päť gemov v rade a prvý set sa stal jej korisťou. Šampiónka US Open z roku 2011 sa ako už tradične opierala o kvalitný servis s kickom, z forhendu tlačila Čepelovú do defenzívy. O osude druhého dejstva rozhodol Stosurovej brejk za stavu 3:3. Čepelová viedla v siedmom geme 40:15, no Austrálčanka aj vďaka sérii winnerov získala štyri fiftíny za sebou. Za stavu 5:4 premenila Stosurová po víťaznom bekhendovom longlajne hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Čepelovou na 2:1.

Na snímke vpravo Samantha Stosurová (Austrália) príjíma gratuláciu od Slovenky Jany Čepelovej po výhre v druhej dvojhre zápasu 1. kola II. svetovej skupiny FED Cupu Slovensko - Austrália v Bratislave 6. februára 2016.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Slovenka priznala, že Stosurová bola na dvorci lepšou hráčkou. "Bol to jej najlepší výkon z našich doterajších vzájomných zápasov. Nedala mi šancu. Kvalitne podávala, veľké problémy mi robil aj jej rotovaný forhend. Bol to veľmi ťažký zápas. V úvode oboch setov som s ňou držala krok, no potom som stratila podanie a ona ma už pri vlastnom servise nepustila k ničomu. Rozhodlo pár loptičiek. Som rád, že mi kapitán Lipták dal šancu, hoci som až rebríčkovou slovenskou štvorkou. Veľmi ma teší, že Kajka otočila zápas s Rodionovovou," povedala Čepelová.

Kapitán Lipták bol rád, že Schmiedlovej sa podarilo otočiť nepriaznivý vývoj. "Bol to už takmer stratený zápas, klobúk dolu, že sa jej ho podarilo otočiť. Kaja sa dlho trápila najmä na servise, bola veľmi nervózna. Za stavu 1:4 v druhom sete konečne zmenila systém hry, posunula sa viac do dvorca a karta sa začala obracať. Rodionovova začala mať problémy s kondičkou a tretí set bol už jasne v Kajkinej réžii. Pokiaľ ide o Janku, ktorá mala byť našim tromfom proti Stosurovej, nehrala zle. Samantha však podala skvelý výkon. Hrala svoj typický nepríjemný tenis, ktorý väčšine báb nevyhovuje. V oboch setoch boli rozhodujúce siedme gemy. Janka v nich mala gembaly, no nevyužila ich a Stosurová to potom už s prehľadom doservovala."


Stosurová bola po zisku vyrovnávajúceho bodu spokojná. "Odohrala som naozaj dobrý zápas. Prvé gemy boli trochu rozpačité, ale postupne som sa do toho dostala. Veľmi dobre som servovala a eliminovala som všetky jej šance. Bol to zrejme môj najlepší zápas v tomto roku. Určite som hrala lepšie ako v Brisbane." Austrálsku kapitánku Aliciu Molikovú trochu mrzelo, že Rodionovová nedotiahla sľubne rozbehnutý duel so Schmiedlovou do úspešného konca. "Výsledok mohol byť 2:0 pre nás, ale beriem aj 1:1 po prvom dni. Obe hráčky nechali na kurte všetko, do bodky splnili taktické pokyny. Najmä Sam odohrala fantastický zápas."

1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie:

Slovensko - Austrália 1:0 po úvodnej dvojhre
Anna Karolína Schmiedlová - Arina Rodionovová 5:7, 7:5, 6:0
Jana Čepelová - Samantha Stosurová 3:6, 4:6


nedeľa 13.00
Schmiedlová - Stosurová
Čepelová - Rodionovová
Daniuela Hantuchová, Čepelová - Stosurová, Casey Dellacquová


Vo fedcupovej histórii ide o druhý vzájomný súboj oboch krajín, v apríli 1995 na tráve v Perthe vyhrali domáce Austrálčanky 3:2. Slovenky vlani v 1. kole II. svetovej skupiny prehrali v Apeldoorne s domácimi Holanďankami 1:4. V baráži o účasť v druhej osmičke potom zdolali v NTC Švédsko 4:0.