Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Federácia vyšetruje Rylova za účasť na zhromaždení na podporu Putina

Ruský plavec Jevgenij Rylov získal na OH 2020 v Tokiu zlatú medailu na 100 m znak. Foto: TASR/AP

Všetci športovci, vrátane krasokorčuliarky Viktorie Sinicinovej, či bežca na lyžiach Alexandra Boľšunova, čelia medzinárodnej kritike.

Moskva 23. marca (TASR) - Medzinárodná plavecká federácia (FINA) začala vyšetrovanie ruského reprezentanta Jevgenija Rylova. Dvojnásobný zlatý olympionik z OH 2020 sa minulý týždeň spolu s ďalšími športovcami zúčastnil na zhromaždení na podporou tamojšieho prezidenta Vladimira Putina a ruskej invázie na územie Ukrajiny.

"FINA je veľmi sklamaná zo správ, podľa ktorých bol Jevgenij Rylov v piatok na štadióne Lužniki. Prípad vyšetrujeme," cituje AP z oficiálneho vyhlásenia federácie. Väčšina športovcov, ktorí sa v rámci programu objavili aj na pódiu, mala oblečené bundy s písmenom "Z". To vyjadruje podporu ruským vojenským jednotkám na Ukrajine.

Všetci športovci, vrátane krasokorčuliarky Viktorie Sinicinovej, či bežca na lyžiach Alexandra Boľšunova, čelia medzinárodnej kritike. Rylov dokonca prišiel o sponzorskú zmluvu so spoločnosťou Speedo.

Podujatie sa konalo v deň ôsmeho výročia ruskej anexie polostrova Krym. Lyžiarske, gymnastické a korčuliarske inštitúcie Rusko už skôr vylúčili zo svojich súťaží, FINA oznámila, že Rusi a Bielorusi budú musieť súťažiť pod neutrálnou vlajkou.