Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Berdych po prehre s Federerom: Roger hral agresívne

Švajčiar Roger Federer sa povzbudzuje po úspešnej loptičke vo štvrťfinálovom zápase proti českému tenistovi Tomášovi Berdychovi na grandslamovom turnaji Australian Open 26. januára 2016 v Melbourne. Foto: TASR/AP

Švajčiar počas celého duelu s Berdychom ťažil z kvalitného podania.

Melbourne 26. januára (TASR) - Švajčiarsky tenista Roger Federer sa stal prvým semifinalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Vo štvrťfinále si ako nasadená trojka poradil so šestkou "pavúka" Čechom Tomášom Berdychom 7:6 (4), 6:2, 6:4. V dueli o postup do finále nastúpi proti víťazovi súboja medzi najvyššie nasadeným obhajcom titulu Srbom Novakom Djokovičom a Japoncom Keim Nišikorim.

Federer počas celého duelu s Berdychom ťažil z kvalitného podania. "Bol to výborný zápas. Proti Tomášovi to bolo pre mňa vždy ťažké. Veľakrát ma zdolal, tu v Melbourne sa mu to našťastie zatiaľ nepodarilo. Je to hráč, proti ktorému sa zlepšujete. Som spokojný s predvedeným výkonom. Hral som agresívne, rýchlo a variabilne. Už sa teším na semifinále. Budeme hrať večer v podobných podmienkach, aké sú v hale. Djokovič i Nišikori sú rýchli hráči a budem musieť veľa behať," povedal 17-násobný grandslamový šampión v prvom pozápasovom interview s bývalým americkým tenistom Jimom Courierom.

Berdych priznal, že Federer bol na dvorci lepším hráčom. "Roger hral agresívne, presne podľa svojho plánu. Diktoval tempo od začiatku zápasu do konca. Nemôžem povedať, že som hral hrozne, no keď som si vypracoval nejaké šance, hneď vzápätí som stratil podanie. Takto si to určite nepredstavujem, hlavne proti súperovi, akým je Federer," citoval slová českého daviscupového reprezentanta server idnes.cz. Rodák z Valašského Meziříčí v Melbourne nezopakoval semifinále z uplynulých dvoch rokov.

Djokovič podal proti Nišikorimu oveľa koncentrovanejší výkon ako v nedeľňajšom osemfinále s Francúzom Gillesom Simonom, v ktorom spravil až 100 nevynútených chýb. "Nole" ťažil aj z toho, že Japoncovi chýbala úderová istota a najmä z forhendu často kazil. Na začiatku tretieho setu síce viedol Nišikori 3:1, no Djokovič potom získal štyri gemy v rade a s prehľadom dotiahol zápas do úspešného konca. Zakončil ho víťazným bekhendovým krosom.

Srb bol rád, že zápas zvládol v troch setoch. "Päťsetový maratón so Simonom mi dal zabrať. Teší ma, že dnes to išlo ľahšie, v dôležitých momentoch som bol maximálne koncentrovaný. Vedel som, že po kratších úderoch Nišikoriho budem musieť útočiť. V semifinále očakávam veľmi náročný duel. Roger je ozajstný šampión, ktorý v Melbourne v minulosti roky kraľoval. Stretávame sa spolu veľmi často, takmer na každom veľkom turnaji. Je to pre mňa veľká výzva," povedal Djokovič, ktorý vlani zdolal Federera vo finále Wimbledonu i US Open.

muži - dvojhra - štvrťfinále:

Roger Federer (3-Švajč.) - Tomáš Berdych (6-ČR) 7:6 (4), 6:2, 6:4
Novak Djokovič (1-Srb.) - Kei Nišikori (7-Jap.) 6:3, 6:2, 6:4