Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Federer získal ôsmy wimbledonský titul, odpútal sa od Samprasa

Na snímke Roger Federer s víťaznou trofejou. Foto: TASR/AP

Pre Federera je to už rekordná 19. grandslamová trofej, druhá v tomto roku.

Wimbledon 16. júla (TASR) - Švajčiarsky tenista Roger Federer získal rekordný ôsmy wimbledonský titul. Vo finále dvojhry si ako nasadená trojka poradil s turnajovou sedmičkou Chorvátom Marinom Čiličom hladko 6:3, 6:1, 6:4. V historických tabuľkách sa odpútal od Američana Petea Samprasa, ktorý na tráve All England Clubu triumfoval sedemkrát. Pre Federera je to už rekordná 19. grandslamová trofej, druhá v tomto roku. V januári nenašiel premožiteľa na Australian Open v Melbourne. Na wimbledonský trón zasadol po päťročnej prestávke.

V tejto sezóne má Švajčiar impozantnú zápasovú bilanciu 31:2. Cennú trofej zdvihol nad hlavu aj na prestížnych amerických hardových turnajoch v Indian Wells a Miami i na podujatí v Halle. Tridsaťpäťročný Federer sa stal iba druhým hráčom, ktorý vyhral Wimbledon bez straty jediného setu, prvým bol v roku 1976 Švéd Björn Borg. Z Londýna si odnáša prémiu 2,2 milióna libier pred zdanením a 2000 bodov do svetového rebríčka ATP Entry. V jeho novom vydaní sa posunie na tretie miesto.



Čilič nevyužil šancu na zisk druhého grandslamového titulu, v roku 2014 triumfoval na US Open. V semifinále vtedy dosiahol doposiaľ jediné víťazstvo nad Federerom. Jediným chorvátskym wimbledonským šampiónom tak zostáva Goran Ivaniševič, ktorý v roku 2001 dokráčal k trofeji ako držiteľ voľnej karty. Čilič nezopakoval výkon z vlaňajšieho štvrťfinále, v ktorom Federera poriadne potrápil, nevyužil však vedenie 2:0 na sety.

V nedeľňajšom finále sa Chorvát za stavu 2:1 dostal k prvému brejkbalu v zápase, Federer ho však odvrátil, v ďalšom geme prelomil podanie súpera a od tohto momentu na centrálnom dvorci vo svojej "obývačke" dominoval. Čilič mal nízku percentuálnu úspešnosť prvého podania, na kurte pôsobil ťažkopádnym dojmom, pri dlhších výmenách od základnej čiary priveľa kazil. Za stavu 3:5 po dvojchybe opäť stratil servis a tým aj prvý set.



Federer hral vo veľkej pohode a na začiatku druhého dejstva sa po rýchlom brejku ujal vedenia 3:0. Čilič evidentne nebol vo svojej koži a pri výmene strán pred začiatkom štvrtého gemu sa na stoličke rozplakal. Po návrate na dvorec síce prerušil sériu piatich prehratých gemov v rade, no koncovka setu bola jasne v réžii skvele podávajúceho i returnujúceho Federera. Pred začiatkom tretieho dejstva požiadal Čilič o medical time out a nechal si ošetriť boľavú nohu. Krátka prestávka však nevyviedla Federera z miery. Za stavu 3:3 opäť Čiliča brejkol a zápas už dotiahol do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenil vďaka esu v poradí druhý mečbal a upravil vzájomnú bilanciu s Chorvátom na 7:1.

Federer v úvode prvého pozápasového interview zablahoželal Čličovi k úspešnému turnaja. "Je to pre teba kruté prehrať vo finále 0:3 na sety, no bojoval si ako hrdina. Môžeš byť hrdý na to, čo si tu dosiahol, hrať finále Wimbledonu je niečo úžasné. Získať rekordný ôsmy wimbledonský titul bez straty setu, to je niečo magické, nemôžem tomu uveriť. Najdôležitejšie je, že som zdravý. Vlaňajšia sezóna bola pre mňa veľmi náročná, no stále som sníval o tom, že sa dokážem vrátiť a budem mať ešte šancu zabojovať o wimbledonskú trofej. V rokoch 2014 a 2015 som vo finále prehral s Novakom Djokovičom, no stále som veril, že to ešte vyjde. Na wimbledonskom centri je to oslava tenisu, býva tu vždy vypredané a diváci vedia vytvoriť skvelú atmosféru. Som rád, že môj rekordný triumf videli aj moji malí chlapci, aj keď vo veku troch rokov ešte ťažko rozumejú, čo sa tu deje. Myslia si asi, že to je nejaké ihrisko. Je to krásny moment pre celú moju rodinu. Ďakujem môjmu tímu i celému Švajčiarsku. Dúfam, že o rok sa vrátim a budem obhajovať titul."

Chorvát Marin Čilič vracia loptičku Švajčiarovi Rogerovi Federerovi vo finálovom zápase mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone 16. júla 2017.
Foto: TASR/AP


Čilič napriek zdravotným problémom nepomýšľal na to, že zápas skrečuje. "Nikdy sa nevzdávam pred začiatkom zápasu. Dal som do toho všetko, robil som čo som mohol. Vo Wimbledone som hral svoj najlepší tenis v živote. Ďakujem môjmu tímu, ste pre mňa všetkým. Ďakujem aj celému Chorvátsku. Dal som do toho maximum, no nevyšlo to. Dúfam, že sa sem ešte vrátim a zabojujem o titul."

Muži - dvojhra - finále:

Roger Federer (3-Švajč.) - Marin Čilič (Chor.) 6:3, 6:1, 6:4



Prvé ohlasy svetových médií na víťazstvo švajčiarskeho tenistu Rogera Federera vo finále grandslamového turnaja vo Wimbledone:

The Guardian: "Roger Federer získal rekordný ôsmy Wimbledon, Marina Čiliča zdolal v troch setoch."

ESPN: "Roger Federer vyhral wimbledonský titul, na turnaji nestratil ani jeden set."

BBC: "Roger Federer prvým mužom, ktorý osemkrát vyhral vo Wimbledone. Švajčiar získal svoj rekordný 19. grandslamový titul."

Sky: "Švajčiar zdemoloval Chorváta Marina Čiliča v troch setoch za necelé dve hodiny, získal rekordný ôsmy wimbledonský titul."

Tages Anzeiger: "Federer so slzami dojatia po víťazstve. Esom ukončil jednostranné finále proti Marinovi Čiličovi a získal ôsmy wimbledonský titul."

20 Minuten: "Federer sa stal vo Wimbledone nesmrteľným. Vo finále zdolal Chorváta Marina Čiliča v troch setoch a na posvätnej tráve zdvíhal ôsmykrát nad hlavu trofej pre víťaza."

Blick: "Roger Federer prepísal vo Wimbledone športové dejiny. Ako prvý hráč vyhral Wimbledon osemkrát."

24sata: "Čilič bezmocný vo finále, Roger získal ôsmu trofej vo Wimbledone. Najlepší chorvátsky tenista bojoval so zranením, neubránil sa slzám."

Novi List: "Čilič so slzami v očiach prehral vo finále s Federerom, brzdilo ho zranenie."

Večernji list: "Čiličov wimbledonský sen sa rozptýlil v slzách, Federerovi nedokázal odporovať."