Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Fehérváryho asistencia nestačila Washingtonu, Nemec s dvoma pluskami

Center New Jersey Devils Nico Hischier (13) sa teší z gólu so spoluhráčmi Jackom Hughesom (86), Lukom Hughesom (43) a Jesperom Brattom počas zápasu zámorskej NHL Washington Capitals - New Jersey Devils 3. januára 2024 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Washington v 39. minúte vyrovnal vďaka Carlsonovi, no Devils 16 sekúnd pre prestávkou poslal znova do vedenia Michael McLeod.

New York 4. januára (TASR) - Slovenský hokejista Martin Fehérváry zaznamenal v noci na štvrtok v zámorskej NHL asistenciu, no jeho Washington prehral s New Jersey 3:6. V drese hostí nastúpil jeho krajan Šimon Nemec, ktorý si pripísal dva plusové body. V druhom zápase Toronto triumfovalo na ľade Anaheimu 2:1 po predĺžení. Víťazný gól Maple Leafs strelil Auston Matthews, bol to jeho 30. gól v sezóne a vedie tabuľku strelcov celej súťaže.

Devils viedli v stretnutí 2:0 aj 3:1, ale Washington dokázal v druhej tretine dvojgólový náskok zmazať. V 32. minúte Fehérváry našiel na útočnej modrej čiare Alexandra Ovečkina, ktorý prihral Jevgenijovi Kuznecovovi a center prvej formácie prekonal strelou pomedzi betóny Nica Dawsa. Slovenský bek bodoval v druhom zápase za sebou, keď v predchádzajúcom stretnutí svojho tímu skóroval proti Pittsburghu. Odohral 30 zápasov a získal 7 bodov (2+5). Opäť nastúpil v prvej obrannej dvojici Capitals s Johnom Carlsonom, strávil na ľade 20:21 minúty a bol tretí najvyťažovanejší hráč mužstva. Okrem asistencie zaznamenal aj jednu strelu, dva hity a dve "mínusky".

Washington v 39. minúte vyrovnal vďaka Carlsonovi, no Devils 16 sekúnd pre prestávkou poslal znova do vedenia Michael McLeod. V tretej časti si hostia už náskok postrážili a ešte ho navýšili vďaka druhému gólu v stretnutí od Dawsona Mercera. Výsledok upravil v závere ešte McLeod, ktorý dosiahol rovnako druhý presný zásah v zápase. Troma bodmi sa blysol kapitán Nico Hischier (2+1), Jack Hughes si v 31. stretnutí pripísal 30. asistenciu v sezóne a prekonal klubový rekord Zacha Pariseho. Americký útočník potreboval v ročníka 2008/2009 na túto métu 33 zápasov. "Vedeli sme, čo je v stávke. Bol to pre nás dôležitý zápas, v ktorom sme chceli začať nový rok víťazne. Myslím si, že sme odviedli výbornú prácu a odohrali stretnutie, na ktorom musíme stavať," uviedol Hischier pre oficiálnu stránku nhl.com. Nemec nastúpil v prvej obrannej dvojici Devils s Jonasom Siegenthalerom, počas 20:23 minút vyslal jednu strelu na súperovu bránku.

V druhom nočnom zápase padol prvý gól až v 32. minúte. Frank Vatrano sa presadil vo vlastnom oslabení a poslal Ducks do vedenia. Toronto v tretej časti vyrovnalo vďaka presilovkovému zásahu kapitána Johna Tavaresa a v predĺžení rozhodol Matthews. Dvadsaťšesťročný center dosiahol v každej zo svojich prvých ôsmich sezón v profilige minimálne 30 gólov. "Počas predchádzajúceho mesiaca povýšil svoju hru na ďalšiu úroveň, je skvelý. Myslím si, že v uplynulom čase hráme oveľa lepšie. V rámci tímovej hry zároveň potrebujete, aby sa presadili rozdieloví hráči, čo Auston robí," povedal tréner Toronta Sheldon Keefe na adresu najlepšieho strelca súťaže. Český brankár Lukáš Dostál v drese Anaheimu zneškodnil 55 striel súpera a vytvoril nový klubový rekord "káčerov". "Je to moja práca. V úvodnej tretine som mal aj trochu šťastia, že súper neskóroval. To vám pomôže vybudovať si istotu a cítiť sa v bránke dobre. Snažím sa zastaviť každý puk a nezaoberám sa tým, koľko striel súper vyšle," poznamenal 23-ročný Čech.

Paciorettyho návrat po takmer roku: Cítim, že sa mi vracia život



Americký hokejista Max Pacioretty, ktorý nedávno zvažoval koniec kariéry, odohral po takmer roku svoj prvý duel v zámorskej NHL. Za Washington nastúpil v tretej formácii, odohral 11:47 minút, no aj napriek tomu, že nebodoval, neskrýval svoje nadšenie z návratu po ťažkom zranení.

Tridsaťpäťročný krídelník si v priebehu necelého roka dvakrát roztrhol achillovu šľachu a po ďalšej operácii ho čakala opätovná rehabilitácia. V noci na štvrtok nastúpil premiérovo za Capitals, s ktorými v júli podpísal ročný kontrakt ako neobmedzený voľný hráč. "Teraz mám určite oveľa viac úsmevu na tvári. Mám pocit, že sa mi vracia život," uviedol pre oficiálnu webovú stránku nhl.com Pacioretty, ktorý nastúpil so špeciálne upravenou korčuľou, keďže jeho šľacha je po chirurgickom zákroku zväčšená.

Americký útočník Auston Matthews dosiahol na tridsaťgólovú métu v prebiehajúcom ročníku. Dvadsaťšesťročnému centrovi Toronta sa to podarilo v každej sezóne od debutu v profilige (2016/17). Matthews sa stal prvým hráčom Maple Leafs s 30 gólmi v 35 alebo menej zápasoch od čias Franka Mahovlicha (1960/61). Dvojnásobný víťaz Maurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca súťaže sa posunul na štvrté miesto v rebríčku hráčov narodených na území USA, ktorým sa podarilo dosiahnuť najviac 30-gólových ročníkov.

Útočník New Jersey Jack Hughes si v 31. stretnutí pripísal 30. asistenciu v sezóne a prekonal klubový rekord Zacha Pariseho. Americký útočník potreboval v ročníka 2008/2009 na dosiahnutie tejto méty 33 zápasov.

Nový rekord v histórii organizácie Anaheimu vytvoril proti Torontu (1:2 pp) český brankár Lukáš Dostál, ktorý zneškodnil 55 pokusov súpera. Pred ním držal v základnej časti NHL tento rekord s 53 zákrokmi jeho spoluhráč John Gibson (10. februára 2023 proti Pittsburghu).


NHL - sumáre:

Washington Capitals - New Jersey Devils 3:6 (1:2, 2:2, 0:2)

Góly
: 19. McMichael (Sandin, Mantha), 32. Kuznecov (Ovečkin, FEHÉRVÁRY), 39. Carlson (Kuznecov, Ovečkin) - 4. Hischier (Miller, Daws), 10. Hischier (L. Hughes, J. Hughes), 29. Mercer (Haula, Hischier), 40. McLeod (Holtz), 48. Mercer (Haula, Bastian), 56. McLeod (Holtz, Lazar). Brankári: Shepard - Daws, strely na bránku: 26:28



Anaheim Ducks - Toronto Maple Leafs 1:2 po predĺžení (0:0, 1:0, 0:1 - 0:1)

Góly:
32. Vatrano (McTavish, Drysdale) - 55. Tavares (Rielly, Nylander), 63. Matthews (Marner, Rielly). Brankári: Dostál - Jones, strely na bránku: 28:57



Slováci v akcii:

Martin Fehérváry (Washington) 20:21 0 1 1 -2 1 0

Šimon Nemec (New Jersey) 20:23 0 0 0 +2 1 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/