Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

FIA žiada vyšetriť incident s fanúšikmi na VC Austrálie F1

Holandský jazdec F1 Max Verstappen zo stajne Red Bull počas tréningu na Veľkú cenu Austrálie, 31. marca 2023 v Melbourne. Foto: TASR - AP

Fanúšikovia vtrhli na trať pred oficiálnym ukončením pretekov.

Melbourne 3. apríla (TASR) - Organizátori Veľkej ceny Austrálie F1 prisľúbili vyšetriť incident, ktorý sa odohral počas nedeľných pretekov. Fanúšikovia vtrhli na trať pred oficiálnym ukončením pretekov, šéf podujatia Andrew Westacott uviedol, že sa to mohlo skončiť katastrofálne.

Riadiaci orgán Medzinárodnej automobilovej federácie FIA si predvolal organizátorov na vysvetlenie v nedeľu po pretekoch. Správanie fanúšikov označil za vážne porušenie športového kódexu a požadoval, aby organizátori naliehavo predložili plán nápravy. Zábery ukázali, že veľká skupina zo 131-tisícového davu sa pretláčala cez bariéry a preliezala ploty len pár metrov od rýchlo sa rútiacich áut v závere dramatických pretekov, ktoré vyhral Max Verstappen z Red Bullu. FIA uviedla, že "bezpečnostné opatrenia a protokoly neboli stopercentné, a ohrozili divákov, jazdcov a činovníkov pretekov".

Westacott pre televíziu ABC povedal, že organizátori si stále nie sú istí, čo sa stalo, no priznal, že je to neprijateľné. "Po skončení pretekov a po prejazde safety caru je povolený počet ľudí, ktorí môžu prísť na trať. Diváci to nerešpektovali, zatiaľ nevieme, ako sa to stalo." Dodal, že vyšetrovatelia si prezrú zábery z bezpečnostných kamier, aby sa pokúsili zistiť, ako došlo k narušeniu bezpečnosti.