Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

FIFA a európske veľmoci sa dohodli na televíznych právach na MS žien

Na archívnej snímke prezident FIFA Gianni Infantino. Foto: TASR/AP

Podľa Infantina televízne spoločnosti ponúkali približne iba jedno percento z toho, za čo zvyčajne získavajú práva na mužské MS.

Zürich 15. júna (TASR) - Tohtoročné majstrovstvá sveta futbalistiek si budú môcť pozrieť televízni diváci v celej Európe. Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) a Európska vysielacia únia (EBU) dosiahli po mesiacoch vyjednávaní dohodu, ktorá zahŕňa práva aj pre územie piatich futbalových veľmocí - Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Španielsko a Veľkú Britániu. Svetový šampionát žien je na programe od 20. júla do 20. augusta v Austrálii a na Novom Zélande.

FIFA až doteraz nebola spokojná s výškou finančnej ponuky za televízne práva zo šampionátu a jej prezident Gianni Infantino nedávno pohrozil, že zápasy nemusia byť dostupné pre divákov v najväčších európskych krajinách. Podľa neho televízne spoločnosti ponúkali približne iba jedno percento z toho, za čo zvyčajne získavajú práva na mužské MS. Niečo viac ako mesiac pred štartom turnaja napokon obe strany dospeli k dohode. Jej detaily nezverejnili.

"Nadchádzajúce majstrovstvá sveta žien vo futbale budú prostredníctvom EBU vysielané na 34 európskych teritóriách,“ uviedla FIFA v oficiálnom vyhlásení. FIFA vlani vyjednala zmluvu iba s 28 európskymi vysielateľmi, päť veľmocí v dohode nefigurovalo. Okrem nich sa teraz FIFA dohodla na vysielacích právach aj s Ukrajinou, informovala agentúra DPA.