Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

FIFA Awards v Londýne aj s kategóriou pre najlepšieho brankára

Zlatá lopta pre najlepšieho futbalistu. Foto: TASR/AP

O najlepšom brankárovi ale rozhodnú legendy FIFA, brankári a útočníci.


Londýn 3. augusta (TASR) - Slávnostné udeľovanie výročných cien Medzinárodnej futbalovej federácie, tzv. FIFA Awards, sa uskutoční tento rok v októbri v Londýne. Prvýkrát udelia cenu aj pre najlepšieho brankára, informovala FIFA vo štvrtok.

Pôjde o druhú edíciu slávnostného vyhlásenia pod novým menom. V minulosti sa udeľovali ocenenia pod kuratelou FIFA, neskôr pod menom FIFA Ballon d'Or v spoločnom spojení s klasickou anketou prestížneho magazínu France Football. V roku 2017 sa rozhodne o víťazoch ankety spolu v 9 kategóriách.

Prvý zoznam 23 kandidátov na cenu pre najlepšieho futbalistu oznámia 17. augusta, finálové trio potom v septembri. Meno finálovej trojice vzíde z hlasovania reprezentačných kapitánov, trénerov, futbalových žurnalistov a fanúšikov, každá kategória hlasujúcich má 25-percentný podiel na výsledkoch.

O najlepšom brankárovi ale rozhodnú legendy FIFA, brankári a útočníci. V ankete FIFA ešte nikdy najprestížnejšiu cenu nezískal brankár, no v ankete France Football v roku 1963 triumfoval Lev Jašin zo ZSSR.

Minulý rok sa z triumfu tešil portugalský útočník Cristiano Ronaldo z Realu Madrid, ktorý v tomto roku vyhral Ligu majstrov aj La Ligu.