Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Športový arbitrážny súd potvrdil Valckeho 10-ročný trest pre korupciu

Jerome Valcke, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bol zapletený do nelegálneho predaja vstupeniek na MS či kupovania hlasov pri voľbe dejísk svetových šampionátov 2010 a 2014.

Lausanne 27. júla (TASR) - Športový arbitrážny súd v Lausanne (CAS) potvrdil bývalému generálnemu sekretárovi Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Jeromeovi Valckemu 10-ročný zákaz vykonávať akúkoľvek funkciu vo futbale. Proti rozsudku sa v októbri 2017 odvolal, no CAS v piatok svoj verdikt potvrdil.

Francúz bol generálny sekretár osem rokov počas mandátu niekdajšieho prezidenta FIFA Seppa Blattera. Bol zapletený do nelegálneho predaja vstupeniek na MS či kupovania hlasov pri voľbe dejísk svetových šampionátov 2010 a 2014, ktoré sa uskutočnili v Juhoafrickej republike, resp. Brazílii. Navyše mal zneužívať lietadlá na súkromné účely. "Trestné činy spáchané Jeromeom Valckem sa kumulovali a boli veľmi závažné," vyhlásil CAS podľa agentúry AP. Bývalý funkcionár, ktorý skončil na svojej pozícii v januári 2016, všetky obvinenia popiera.

Etická komisia FIFA žiadala pre Valckeho až 12-ročný dištanc. Odvolací senát FIFA však rozhodol o nižšom treste, pretože neexistovali dôkazy nelegálneho predaja vysielacích práv.