Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

FIFA nebude na výročnom kongrese diskutovať o počte účastníkov MS 2022

Gianni Infantino, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Juhoamerická futbalová konfederácia (CONMEBOL) stiahla žiadosť o preskúmanie možnosti rozšírenia počtu národných tímov na MS zo súčasných 32 na 48.

Moskva 10. júna (TASR) - Počas stredajšieho výročného kongresu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) sa nebudú viesť rozhovory o rozšírení účastníkov MS 2022 v Katare. Juhoamerická futbalová konfederácia (CONMEBOL) stiahla žiadosť o preskúmanie možnosti rozšírenia počtu národných tímov na MS zo súčasných 32 na 48.

Prezident FIFA Gianni Infantino však vyhlásil, že jeho tím bude komunikovať s organizátormi MS 2022 o tejto možnosti. V prípade uskutočnenia tejto zmeny bude musieť Katar pravdepodobne spolupracovať aj s okolitými krajinami. Informovala o tom agentúra AP.

O usporiadateľovi MS 2026 sa rozhodne v stredu medzi Marokom a spoločnou kandidatúrou USA, Mexika a Kanady. Rada FIFA v nedeľu formálne povolila obom kandidatúram uchádzať sa o šampionát. Hodnotiaci výbor ich mohol diskvalifikovať v prípade, že by dosiahli nízke hodnotenie v technických oblastiach. Maroko dostalo známku 2,7 z piatich, pričom na potvrdenie musela mať krajina aspoň dvojku. Výbor však poukázal na riziko pri stavbe štadiónov, doprave a kvalite hotelov. USA, Mexiko a Kanada dostali známku 4, pričom by organizácia turnaja v týchto krajinách pravdepodobne znamenala dvojnásobne vyššie príjmy, ako v prípade afrického štátu.

Stredajšej voľby dejiska sa nezúčastní Kosovo po tom, čo zomrel prezident tamojšej futbalovej federácie Fadil Vokkri vo veku 57 rokov. O dejisku tak rozhodne 206 krajín.

FIFA na kongrese ďalej informovala o zmenách v systéme svetového rebríčka a načrtla dátumy ohľadom prezidentských volieb v roku 2019. Nový systém podľa federácie odmení tímy, ktoré hrajú viac zápasov a vojde v platnosť 19. júla po MS v Rusku. Doterajší formát rebríčka platil od roku 1993.