Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Šport

FIFA odsúhlasila protikorupčné opatrenia, jej členom sa stal J. Sudán

"Je to historický deň, ale iba prvý krok," povedal prezident Joseph Blatter na 62. valnom zhromaždení v Budapešti.

Budapešť 25. mája (TASR) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) odštartovala po korupčných škandáloch ďalšiu etapu na ceste k znovunadobudnutiu dôveryhodnosti.

"Je to historický deň, ale iba prvý krok," povedal prezident Joseph Blatter na 62. valnom zhromaždení v Budapešti. Delegáti odsúhlasili pomerom hlasov 192 ku 7 reformy, ktoré by mali viesť k očiste federácie.

Štruktúra kontroverznej etickej komisie FIFA dostane dvojkomorovú podobu. Do exekutívy federácie, ktorej členovia v minulosti čelili podozreniam z úplatkárstva, prichádza prvá žena Lydia Nsekeraová a nová audítorská komisia na čele s Domenicom Scalom dostala väčšie kompetencie v oblasti manažmentu.

FIFA po dlhoročnom spore s klubmi preberá na seba poistenie hráčov v reprezentačných zápasoch. Pokiaľ sa futbalista zraní, vyplatí sumu do 27.000 USD za deň a maximálne 9,7 milióna USD za rok.

Dvestodeviatym členom futbalovej rodiny sa stal Južný Sudán, ktorý sa v lete 2011 po skončení občianskej vojny odtrhol od Sudánu. "Srdečne vás vítame," povedal Blatter pri príchode delegácie národného zväzu africkej krajiny.