Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

FIFA schválila päť kandidátov na prezidenta, Platini medzi nimi nie je

Prezident Únie európskych futbalových zväzov (UEFA) Michel Platini na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Súčasnému šéfovi Európskej futbalovej únie (UEFA) Michelovi Platinimu FIFA zatiaľ prihlášku neschválila.

Zürich 12. novembra (TASR) - Piati kandidáti sa môžu uchádzať o post prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Nie je medzi nimi šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini, ktorému FIFA zatiaľ prihlášku neschválila.

Podla agentúry DPA sa ale Francúz ešte môže stať šiestym kandidátom, keď mu vyprší 90-dňová suspendácia zo strany etickej komisie FIFA alebo ak uspeje s odvolaním sa voči svojmu trestu.

FIFA vo štvrtok uviedla, že volebná komisia schválila piatich oficiálnych kandidátov na prezidentský post. Sú nimi princ Ali Al Hussein z Jordánska, šejk Salman Bin Ebrahim Al Khalifa z Bahrajnu, Francúz Jerome Champagne, Švajčiar Gianni Infantino a Juhoafričan Tokyo Sexwale.

Platini je momentálne suspendovaný pre netransparentnú platbu dva milióny švajčiarskych frankov, ktorú od FIFA zinkasoval v období rokov 1999 až 2002. Obvinenia z korupcie ale odmieta. Dištanc mu vyprší 6. januára, etická komisia ho potom ale môže predĺžiť o ďalších 45 dní do 20. februára, čo je iba šesť dní pred voľbou prezidenta.

Z pôvodne ohlasených kandidátov na uvoľnený post po Seppovi Blatterovi sa nebude môcť 26. februára budúceho roka uchádzať Libérijčan Musa Hassan Bility. Ten neprešiel pred volebnou komisiou kontrolou morálnej integrity. Proti tomuto rozhodnutiu FIFA je ešte možné sa odvolať na Športový arbitrážny súd (CAS).