Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Šport

Etická komisia FIFA suspendovala Blattera a Platiniho

Na archívnej snímke zľava M. Platini s J. Blatterom Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tresty sú dôsledkom vyšetrovania švajčiarskych orgánov.

Zürich 8. októbra (TASR) - Etická komisia Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vo štvrtok provizórne na 90 dní suspendovala prezidenta organizácie Seppa Blattera a viceprezidenta a šéfa Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho. Tresty sú dôsledkom vyšetrovania švajčiarskych orgánov z korupcie a zneužitia právomocí. Obaja sa proti verdiktu ohradili, Blatterovi právnici uviedli, že komisia nepostupovala podľa stanov.

Vedenie FIFA potvrdilo, že Blattera na čele organizácie dočasne nahradí najdlhšie slúžiaci viceprezident Issa Hayatou z Kamerunu. Ten už vyhlásil, že sa vo februárových voľbách nebude uchádzať o post prezidenta. Platniniho by mal dočasne zastúpiť Španiel Angel Maria Villar. Blatter odmietol podať voči verdiktu odvolanie.

Šéf Nemeckého futbalového zväzu Wolfgang Niersbach v tejto súvislosti navrhol zvolať krízové mimoriadne zasadnutie exekutívy FIFA. "Potrebujeme ho zvolať čo najskôr," zdôraznil Niersbach s tým, že aktuálnu krízu treba riešiť urgentne a nie čakať do decembra, keď sa má výkonný výbor podľa plánu stretnúť. Zároveň opätovne vyzval Blattera, aby okamžite sám odstúpil z funkcie. "Budúcnosť môže byť budovaná iba bez súčasného prezidenta, bez Seppa Blattera. To by bolo znamenie nového začiatku."

Súdna komora etickej komisie FIFA vo štvrtok udelila aj šesťročný zákaz činnosti bývalému viceprezidentovi federácie Chung Mong Joonovi z Kórejskej republiky, ktorý dostal aj pokutu 100.000 švajčiarskych frankov, a na 90 dní potrestala aj generálneho sekretára FIFA Jerome Valckeho. Vo svojom vyhlásení ďalej uviedla, že doba trvania trestov sa môže predĺžiť o ďalších 45 dní.

To by znamenalo, že sa títo vrcholní predstavitelia organizácie nemôžu zúčastniť na mimoriadnom kongrese FIFA 26. februára v Zürichu, na ktorom prebehnú voľby nového prezidenta. Platini a Chung sú pritom dvaja z doterajších troch kandidátov na post. Ďalším je Prince Ali Bin Al Hussein z Jordánska.

Komisia odsúhlasila tresty s okamžitou platnosťou a vzťahujú sa na "všetky futbalové aktivity na národnom a medzinárodnom poli". To zahŕňa aj decembrový žreb (12.12.) EURO 2016.

Krok etickej komisie tak dal ďalší veľký otáznik nad 40-ročným pôsobením Blattera v štruktúrach FIFA vrátane jeho sedemnásťročnej éry na stoličke prezidenta. Zároveň výrazne poškodil, ak nie priam zmaril aj šance Platiniho, ktorý sa vo februárových voľbách uchádza o post šéfa strešnej organizácie svetového futbalu a práve vo štvrtok podal svoju prihlášku.

Švajčiarske orgány sa v septembri objavili v Blatterovej kancelárii v centrále FIFA a vypočúvali ho. Vyšetrovanie sa zaoberá dvoma miliónmi dolárov z účtov FIFA, ktoré mal Blatter vyplatiť práve Platinimu. Toho polícia vypočúvala ako svedka.

Ako informovala agentúra AP, Blattera vyšetrujú aj v súvislosti so škandálom okolo vysielacích práv predaných bývalému viceprezidentovi FIFA Jackovi Warnerovi v roku 2005.

Blattera minulý piatok vyzvali hlavní sponzori FIFA Coca-Cola, McDonald's a Visa k okamžitému odstúpeniu z postu prezidenta. Globálne spoločnosti tvrdia, že jeho zotrvanie vo funkcii poškodzuje imidž a povesť federácie. Ten ale výzvu odmietol a stále tvrdí, že je nevinný.

Vo štvrtok sa Blatter i Platini voči dočasnej suspendácii ohradili. Čerstvo potrestaný prezident FIFA uviedol, že nemal možnosť vyjadriť sa pred Etickou komisiou predtým, ako vyriekla verdikt. Sedemdesiatdeväťročný švajčiarsky funkcionár je "sklamaný", že komisia sa "neriadila etickým kódexom a disciplinárnym poriadkom, z ktorých oba dávajú možnosť na vypočutie," uviedli vo vyhlásení jeho právnici Lorenz Erni a Richard Cullen.

Komisia podľa nich rozhodla na základe "nepochopenia konania švajčiarskej Generálnej prokuratúry, ktorá začala vyšetrovanie, ale nepriniesla žiadne obvinenia proti prezidentovi". Právnici ďalej uviedli, že prokuratúra bude musieť celú vec zamietnuť, ak vyšetrovatelia včas nedodajú dostatočné dôkazy. Blatter "sa teší na príležitosť predložiť dôkazy, ktoré preukážu, že sa nedopustil žiadneho pochybenia, trestného alebo iného," píše sa vo vyhlásení.

Podobne sa vyjadril aj Platini tesne pred vynesením verdiktu: "Ak sú informácie o zámeroch Etickej komisie pravdivé, tak ma nezastaví nič, aby som zabezpečil, že pravda vyjde najavo."

Stanovy FIFA hovoria, že prezidenta zastúpi najdlhšie pôsobiaci viceprezident, ktorým je práve šesťdesiatdeväťročný Kamerunčan, vo funkcii od roku 1992. Hayatou, ktorý je zároveň prezident Africkej futbalovej konfederácie (CAF), sa však v minulosti nevyhol korupčným podozreniam. Podľa nich mal koncom minulého storočia kšeftovať s vysielacími právami a taktiež prijať úplatok pri voľbe Kataru za dejisko MS 2022. V roku 2011 ho pokarhal Medzinárodný olympijský výbor, ktorého je členom, po tom, čo sa priznal, že mu v roku 1995 platila bývalá marketingová agentúra FIFA (International Sport and Leisure).

Villar je prezident Španielskej futbalovej federácie a zároveň najvyššie postavený viceprezident UEFA. Ale aj on má minulosť poznačenú korupčným otáznikom. Ten sa týkal spoločnej španielsko-portugalskej kandidatúry na MS 2018. Etická komisia FIFA však nemôže potvrdiť alebo poprieť, či čelí vyšetrovaniu.

Šéf Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach v reakcii na štvrtkové udalosti vyhlásil, že FIFA by mala hľadať nového prezidenta v externom prostredí. "Čo je veľa, to je veľa. Dúfajme, že teraz už konečne všetci vo FIFA pochopili, že nemôžu naďalej zostať pasívni," zdôraznil Bach s tým, že reformný proces vo futbalovej organizácii musí nabrať rýchlejší a hlbší spád. "Musia konať okamžite, aby FIFA opätovne získala dôveryhodnosť."

Zastupujúci prezident Hayatou nemá v úmysle kandidovať na post šéfa FIFA


Zastupujúci prezident FIFA Issa Hayatou uviedol, že nemá v úmysle vo februári kandidovať na post šéfa strešnej organizácie svetového futbalu. Vo štvrtok ho do funkcie dočasne vymenovali po suspendácii Seppa Blattera.

"Budem pôsobiť iba na dočasnej báze. Nového prezidenta zvolí mimoriadny kongres 26. februára 2016. Ja osobne nebudem kandidátom na túto pozíciu," cituje slová Hayatou agentúra DPA.

Šesťdesiatdeväťročný Kamerunčan zdôraznil, že bude naplno spolupracovať s úradmi pri vyšetrovaní korupčného škandálu vo FIFA.

Chronológia korupčného škandálu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA):

20. október 2010: Členovia exekutívy FIFA Reynald Temarii (Tahiti) a Amos Adamu (Nigéria) boli suspendovaní po obvinení, že boli pripravení predať svoje hlasy vo voľbe dejiska majstrovstiev sveta 2018 a 2022.

18. november 2010: Šiesti členovia FIFA dostali tresty pre obvinenia z korupcie.

29. november 2010: Nové obvinenia z korupcie proti členom vedenia Ricardovi Teixeirovi (Brazília), Nicolasovi Leozovi (Paraguaj) a Issaovi Hayatouovi (Kamerun)

2. december 2010: Vedenie FIFA zvolilo Rusko ako organizátora majstrovstiev sveta 2018 a Katar pre rok 2022.

6. december 2010: Viceprezident FIFA Julio Grondona z Argentíny bol obvinený z prijatia 67 miliónov dolárov z Kataru.

10. máj 2011: Bývalý prezident anglickej Futbalovej asociácie (FA) David Triesman obvinil Teixeira, Leoza, viceprezidenta FIFA Jacka Warnera (Trinidad a Tobago) a Worawiho Mukudiho (Thajsko) z nelegálneho postupu pred hlasovaním o pridelení majstrovstiev sveta.

20. júna 2011: Warner odstúpil zo všetkých funkcií.

21. október 2011: FIFA vytvorila komisiu z nezávislých odborníkov v dôsledku závažných obvinení z korupcie.

17. júla 2012: FIFA vymenovala amerického advokáta Michaela Garciu a nemeckého sudcu Hansa-Joachima Eckerta za predsedov dvoch komôr novej etickej komisie FIFA.

22. novembra 2013: Blatter tvrdil, že Nemecko a Francúzko vytvorilo na vedenie politický tlak pre ich ekonomické záujmy v Katari.

1. jún 2014: Anglický týždenník The Sunday Times informoval, že bývalý člen exekutívy Mohammed bin Hamma z Kataru zaplatil 5 miliónov dolárov funkcionárom, aby si zaistil ich podporu.

5. september 2014: Garcia odovzdal svoju správu FIFA a chcel ju zverejniť.

17. október 2014: FIFA sa rozhodla nezverejniť Garciovu správu v plnom rozsahu.

16. december 2014: Garcia odstúpil po tom, čo FIFA zamietla jeho námietky.

27. mája 2015: Švajčiarska polícia zatkla v Zürichu siedmich vysokopredstavených funkcionárov FIFA, vrátane viceprezidenta Jeffreya Webba a Eugenia Figuereda v rámci amerického vyšetrovania namiereného proti 14 osobám. Švajčiarsko tvrdilo, že taktiež vyšetruje situáciu ohľadom hlasovania MS 2018 a 2022.

29. máj 2015: Blatter bol po piaty raz zvolený za prezidenta FIFA.

2. jún 2015: The New York Times informoval, že sa americké úrady domnievajú, že generálny tajomník Jerome Valcke schválil platbu vo výške 10 miliónov dolárov na účet Warnera. Peniaze mali byť ako úplatok pred voľbami v roku 2010, keď sa o organizáciu uchádzala Juhoafrická republika.

2. jún 2015: Blatter na mimoriadnom kongrese FIFA oznámil, že rezignuje.

2. júla 2015: Americké úrady požiadali Švajčiarsko o vydanie siedmich zadržaných funcionárov.

19. júl 2015: Webb trvá na svojej nevine.

14. september 2015: Americká generálna prokurátorka Loretta Lychová vyhlásila v rámci tlačovej konferencie so švajčiarskym prokurátorom Michaelom Lauberom, že by mohli byť zatknutí ďalšie osoby.

17. september 2015: Pre spojenie s korupčným obvinením Valckeho s okamžitou platnosťou zbavili všetkých kompetencií.

24. september 2015: FIFA súhlasila, že dá švajčiarským úradom prístup do Valckeho e-mailového konta po tom, čo budú splnené určité podmienky.

25. september 2015: Švajčiarsky generálny prokurátor začal trestné stíhanie voči Blatterovi pre podozrenie zo zneužitia právomoci a sprenevery v spojení so zmluvou s Karibskou futbalovou úniou (CFU) a úplatkom prezidenta UEFA Michela Platiniho. Blattera vypočuli a jeho kanceláriu prehľadali a zabavili všetky dáta. Platiniho takisto požiadali, aby poskytol informáciu k danému prípadu.

2. október 2015: Sponzori FIFA Coca-Cola, McDonald's, Visa a Budweiser vydali samostatné vyhlásenie, v ktorom žiadajú Blattera o okamžitú rezignáciu z postu prezidenta FIFA.

8. október 2015: Etická komisia FIFA provizórne na 90 dní suspendovala Blattera a viceprezidenta FIFA a šéfa Európskej futbalovej únie (UEFA) Michela Platiniho. Na čele organizácie ich mali dočasne nahradiť najdlhšie slúžiaci viceprezident Issa Hayatou z Kamerunu a Španiel Angel Maria Villar. Súdna komora etickej komisie ďalej udelila šesťročný zákaz činnosti bývalému viceprezidentovi federácie Chung Mong Joonovi z Kórejskej republiky, ktorý dostal aj pokutu 100.000 švajčiarskych frankov, a na 90 dní potrestala aj Valckeho.