Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

Víťaz Zlatej lopty vzíde z trojlístka Messi, Ronaldo, Ribery

Lionel Messi z FC Barcelona sa stal 7. januára 2013 vo švajčiarskom Zürichu ako prvý v histórii po štvrtý raz v rade držiteľom Zlatej lopty FIFA určenej pre najlepšieho futbalistu roka. Foto: TASR/AP

Ronaldo bol najlepším hráčom sveta v roku 2008. Po ňom štyrikrát vyhral anketu Messi.

Berlín 9. decembra (TASR) - Víťaz Zlatej lopty FIFA (Ballon d'Or) pre najlepšieho futbalistu roka 2013 vzíde z trojlístka Lionel Messi (Argentína/FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid) a Frank Ribery (Francúzsko/Bayern Mníchov).

Hlasovanie v ankete bolo otvorené do 29. novembra. Najlepšieho svetového futbalistu roka 2013 vybrali tréneri národných tímov a kapitáni, plus novinári z každej z 209 členských krajín FIFA. Víťaza oznámia na slávnostnom galavečere, ktorý sa uskutoční 13. januára vo švajčiarskom Zürichu.

Ronaldo bol najlepším hráčom sveta v roku 2008. Po ňom štyrikrát vyhral anketu Messi. Ribery, ktorý Bayernu pomohol k cennému treble - triumfu v bundeslige, Lige majstrov a Nemeckom pohári - získal v lete ocenenie pre najlepšieho európskeho hráča.

O cenu sa pre najlepšieho trénera sa uchádzajú bývalý kouč Beyernu Jupp Heynckes, kormidelník Borussie Dortmund Jürgen Klopp a Alex Ferguson, ktorý sa v lete po 27 rokoch rozhodol opustiť lavičku Manchestru United.

Počas galavečera odovzdajú tiež cenu pre najlepšiu futbalistku roka, o ktorú sa uchádzajú nemecká brankárka Nadine Angererová, Brazílčanka Marta a Abby Wambachová z USA. V kategórii najlepší tréner ženského tímu sú nominovaní Silvia Neidová (Nemecko), Ralf Kellermann (WfL Wolsburg) a Pia Sundhageová (Švédsko).

Z trojice Zlatan Ibrahimovič, Neymar a Nemanja Matič vzíde víťaz Ceny Ferenca Puskása za "najkrajší gól roka". Naposledy ju získal slovenský reprezentant Miroslav Stoch.