Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Figa podporili v prezidentských voľbách FIFA aj Poliaci či Dáni

V roku 1972 sa narodil svetoznámy portugalský futbalista LUÍS FIGO, ktorý ískal v roku 2000 ocenenie Zlatá lopta, pre najlepšieho futbalistu Európy a v roku 2001 ocenenie Futbalista roka FIFA. Foto: TASR/AP

Okrem portugalskej federácie podporili Luisa Figa v kandidatúre na prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) aj národné zväzy Dánska, Poľska, Luxemburska, Macedónska a Čiernej Hory.

Lisabon 30. januára (TASR) - Okrem portugalskej federácie podporili Luisa Figa v kandidatúre na prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) aj národné zväzy Dánska, Poľska, Luxemburska, Macedónska a Čiernej Hory. Informovala agentúra AP.

Bývalý skvelý ofenzívny stredopoliar vyhral v roku 2000 Zlatú loptu France Football a v roku 2001 ho FIFA vyhlásila za najlepšieho hráča sveta. Vo voľbách, ktoré sa uskutočnia 29. mája, vyzve úradujúceho prezidenta Seppa Blattera zo Švajčiarska. "Je to dobrý štart, ďakujem tým, ktorí ma podporili," povedal 42-ročný bývalý hráč FC Barcelona či Realu Madrid.

Proti Blatterovi, ktorý vedie FIFA už 17 rokov, bude okrem Figa bude stáť aj Holanďan Michael van Praag a jordánsky princ Ali bin al-Hussein. Van Praaga ako prezidenta holandského zväzu okrem jeho krajanov podporili aj Belgičania, Rumuni, Škóti, Švédi a zväz Faerských ostrovov. Kandidovať hodlajú aj bývalý člen FIFA Jerome Champagne a bývalý francúzsky reprezentant David Ginola. Tí ešte musia oznámiť, ktoré členské krajiny FIFA stoja za nimi, musí ich byť najmenej päť.

Volebná komisia FIFA, ktorú vedie šéf kontrolnej komisie Domenico Scala momentálne preveruje oficiálne prihlášky. Kandidátov musí schváliť aj etická komisia FIFA.