Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

FINÁLE: Murray zdolal Bemelmansa, Briti vyrovnali s Belgičanmi na 1:1

Na snímke britský tenista Andy Murray oslavuje víťazstvo nad Belgičanom Rubenom Bemelmansom 6:3, 6:2 a 7:5 v druhej dvojhre finále Davisovho pohára Belgicko - Veľká Británia v hale Flanders Expo v Gente 27. novembra 2015. Murray vyrovnal stav zápasu na 1:1. Foto: TASR/AP

Druhý hráč sveta Andy Murray potom zmazal manko svojho tímu, keď v súboji s Bemelmansom potvrdil pozíciu jasného favorita a v tejto sezóne je v Davisovom pohár naďalej bez prehry.

Gent 27. novembra (TASR) - Stav finálového zápasu Davisovho pohára tenistov medzi Belgickom a Veľkou Britániou je po prvom dni podľa predpokladov vyrovnaný 1:1. O prvý bod pre domácich sa v piatok v hale Flanders Expo postaral David Goffin, ktorý otočil nepriaznivo sa vyvíjajúci duel s Kyleom Edmundom a v päťsetovej bitke triumfoval 3:6, 1:6, 6:2, 6:1 a 6:0. Vyrovnanie pre Britov zariadil Andy Murray po hladkom triumfe nad Rubenom Bemelmansom 6:3, 6:2 a 7:5.




Debutant v prestížnej tímovej súťaži Edmund (100. v rebríčku ATP) siahal po senzácii, ale dobre rozbehnutý zápas do víťazného konca nedotiahol. Svetovej šestnástky sa nezľakol a súperovi hneď v úvode zobral dvakrát podanie. V prvom sete tak získal náskok 5:0 a z rúk ho už nepustil. Goffin sa ani potom "nezobudil" a druhé dejstvo prehral ešte jednoznačnejšie 1:6.

Na snímke britský tenista Kyle Edmund v úvodnom zápase proti Belgičanovi Davidovi Goffinovi vo finále tenisového Davisovho pohára 2015 Belgicko - Veľká Británia v Gente 27. novembra 2015.
Foto: TASR/AP


Až potom sa išlo podľa predpokladaného scenára a Goffin začal na dvorci suverénne dominovať. V treťom a štvrtom sete stratil spolu iba tri hry a v rozhodujúcom svojho 20-ročného súpera deklasoval, keď mu uštedril "kanára". Využil svoj druhý mečbal a premiérovo v kariére otočil zápas, v ktorom prehrával 0:2 na sety. Stretnutie trvalo 2:47 h.

"Vôbec to nebolo jednoduché. Kyle bol skutočne náročný súper a mal najmä výborný forhend. Bolo pre mňa ťažké nájsť dobré načasovanie úderov. Keďže som vedel, že Kyle bude takto hrať, musel som využiť každú poskytnutú šancu. Hral veľmi tvrdo, to ma prekvapilo," povedal po zápase Goffin.

Tenisti Belgicka vedú po úvodnej dvojhre vo finále Davisovho pohára nad Veľkou Britániou 1:0. O prvý bod pre domácich sa v hale Flanders Expo postaral David Goffin (na snímke), ktorý otočil nepriaznivo sa vyvíjajúci duel s Kyleom Edmundom a v päťsetovej bitke triumfoval 3:6, 1:6, 6:2, 6:1 a 6:0 v Gente 27. novembra 2015.
Foto: TASR/AP


Druhý hráč sveta Andy Murray potom zmazal manko svojho tímu, keď v súboji s Bemelmansom potvrdil pozíciu jasného favorita a v tejto sezóne je v Davisovom pohár naďalej bez prehry. V prvom sete súpera dvakrát brejkol a získal ho v pomere 6:3, v druhom dovolil Bemelmansovi uhrať iba dva gemy. Tretí set bol najvyrovnanejší, v desiatej hre sa Belgičan dokonca dostal aj k setbalu, no pri podaní súpera ho nevyužil a Murray zo 4:5 otočil na 7:5 vo svoj prospech. Spečatil tak svoj triumf i vyrovnanie na 1:1 po prvom dni. Druhá dvojhra trvala 2:24 h.





"Vedel som, čo potrebujeme a zvládol som to. Po prvom dni je teda stav vyrovnaný 1:1, tak ako to všetci čakali. Štvorhra v sobotu bude dôležitá, ale nemyslím si, že sa ešte rozhodne. Verím, že aj keby sme prehrali, máme na to, aby sme v nedeľi získali obe dvojhry. Rovnako tak to môže dokázať aj náš súper. Kyle bol dnes blízko k víťazstvu a ukázal, že v Davisovom pohári je všetko možné," konštatoval po víťazstve A. Murray. Belgický kapitán Johan van Herck po prvom dni priznal, že v úvodnej dvojhre mal veľké obavy: "Nečakal som, že David sa bude tak trápiť. Našťastie, hrá sa na tri víťazné sety a vedel som, že ak nájde rytmus, má šancu to ešte otočiť. A na našu radosť to dokázal."

Belgičania ešte "šalátovú misu" nikdy nezískali. Briti, vedení bratmi Andym a Jamiem Murrayovcami, túžia vybojovať svoju prvú trofej v DC od roku 1936. V druhom piatkovom súboji na antuke v Gente nastúpi ich jednotka Andy Murray proti Rubenovi Bemelmansovi. Sobotňajšia štvorhra by mala mať obsadenie Steve Darcis a Kimmer Coppejans proti bratom Murrayovcom.

Finále v 13-tisícovej hale v Gente, vzdialenom 55 kilometrov od Bruselu, sa hrá za prísnych bezpečnostných opatrení vzhľadom k nedávno avizovanej hrozbe teroristických útokov na území Belgicka.

Britské fanúšičky sa rozprávajú s bezpečnostným pracovníkom po bezpečnostnej kontrole pri vchode do haly Flanders Expo v Gente 27. novembra 2015 pred úvodnými piatkovými dvojhrami finálového súboja tenisového Davisovho pohára medzi domácim výberom Belgicka a Veľkou Británoiu. Na antuke v Gente, vzdialenom 55 kilometrov od Bruselu, budú Briti čeliť domácim Belgičanom, ktorí "šalátovú misu" nikdy nezískali. Trojdňové finále sa bude hrať od piatka v Gente v hale Flanders Expo pre 13-tisíc divákov. Fanúšikovia sa pri vstupe budú musieť podrobiť bezpečnostnej kontrole, pri sebe nemôžu mať žiadne tašky, vaky, nápoje či jedlo. Na trojdňovú akciu bude dohliadať zvýšený počet policajtov a bezpečnostných zložiek.
Foto: TASR/AP


Finále Davisovho pohára 2015 - Gent

Belgicko - Veľká Británia 1:0 po úvodnej dvojhre



piatok:

David Goffin - Kyle Edmund 3:6, 1:6, 6:2, 6:1, 6:0
Ruben Bemelmans - Andy Murray 3:6, 2:6, 5:7

sobota:

15.00: Kimmer Coppejans, Steve Darcis - Andy Murray, Jamie Murray

nedeľa:

13.00: Goffin - Andy Murray,
nasleduje Bemelmans - Edmund
.

Belgická fanúšička sa podrobuje bezpečnostnej kontrole pri vchode do haly Flanders Expo v Gente 27. novembra 2015 pred úvodnými piatkovými dvojhrami finálového súboja tenisového Davisovho pohára medzi domácim výberom Belgicka a Veľkou Británoiu. Na antuke v Gente, vzdialenom 55 kilometrov od Bruselu, budú Briti čeliť domácim Belgičanom, ktorí "šalátovú misu" nikdy nezískali. Trojdňové finále sa bude hrať od piatka v Gente v hale Flanders Expo pre 13-tisíc divákov. Fanúšikovia sa pri vstupe budú musieť podrobiť bezpečnostnej kontrole, pri sebe nemôžu mať žiadne tašky, vaky, nápoje či jedlo. Na trojdňovú akciu bude dohliadať zvýšený počet policajtov a bezpečnostných zložiek.
Foto: TASR/AP