Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Jedenásta ušatá trofej pre Real. Ronaldo: Vedel som, že premením

Kapitán Realu Madrid Sergio Ramos dvíha nad hlavu trofej pre víťaza futbalovej Ligy majstrov na štadióne San Siro v Miláne 28. mája 2016. Futbalisti Realu Madrid v sobotňajšom finále na milánskom San Sire zdolali mestského rivala Atletico 5:3 v jedenástkovom rozstrele. Foto: TASR/AP
Tréner Realu Madrid Zidane Zidan (vpravo), prezident Realu Florentino Perez a španielsky kráľ Filip počas slávnostnej ceremónie odovzdania trofeje pre víťaza futbalovej Ligy majstrov na štadióne San Siro v Miláne 28. mája 2016. Foto: TASR/AP

Po skončení riadneho hracieho času aj po predĺžení bol stav nerozhodný 1:1.

Miláno 28. mája (TASR) - Víťazmi Ligy majstrov 2015/2016 sa stali futbalisti Realu Madrid, ktorí v sobotňajšom finále na milánskom San Sire zdolali mestského rivala Atletico 5:3 v jedenástkovom rozstrele. Po skončení riadneho hracieho času aj po predĺžení bol stav nerozhodný 1:1.



Skóre stretnutia otvoril "biely balet" v 15. minúte, jeho autorom bol kapitán a stopér Sergio Ramos. Atletico sa po zlepšenom výkone v druhom polčase dočkalo vyrovnania v 79. minúte zásluhou presného zásahu Yannicka Carrasca. O víťazovi dramatického finále napokon rozhodli až strely zo značky 11 m - rozhodujúci pokus premenil Ramos predtým, ako Juanfran poslal loptu len do žrde.

Fanúšikovia Atletica Madrid povzbudzujú pred začiatkom finálového zápasu futbalovej Ligy majstrov Real Madrid - Atletico Madrid v Miláne 28. mája 2016.
Foto: TASR/AP


Real je suverénnym rekordérom súťaže, keď do svojej vitríny získal už 11. trofej za prvenstvo v Európskom pohári majstrov, resp. LM. Atletico pri tretej finálovej účasti znova obišlo naprázdno, predtým mu v roku 1974 "vyfúkol" trofej Bayern Mníchov a pred dvomi rokmi v Lisabone po prehre 1:4 po predĺžení práve Real.

Futbalista Realu Madrid Serrgio Ramos (uprostred) strieľa úvodný gól počas finálového zápasu futbalovej Ligy majstrov Real Madrid - Atletico Madrid v Miláne 28. mája 2016.
Foto: TASR/AP


Francúzsky kormidelník v službách kráľovského veľkoklubu Zinedine Zidane sa stal len siedmym mužom v histórii, ktorý ako hráč a neskôr ako tréner získal "ušatú trofej". Pred ním sa to podarilo Miguelovi Munozovi, Giovannimu Trapattonimu, Johannovi Cruyffovi, Carlovi Ancelottimu, Frankovi Rijkaardovi a Pepovi Guardiolovi.

finále Ligy majstrov 2015/2016

Miláno

Real Madrid - Atletico Madrid 1:1 pp (1:1, 1:0), 5:3 v rozstrele z 11 m

Góly: 15. Ramos - 79. Carrasco. Rozstrel z 11 m: Vazquez 1:0, Griezmann - 1:1, Marcelo - 2:1, Gabi - 2:2, Bale - 3:2, Niguez - 3:3, Ramos - 4:3, Juanfran - nedal, Ronaldo - 5:3. Rozhodovali: Clattenburg - Beck, Collin (všetci Angl.), ŽK: Carvajal, Navas, Casemiro, Ramos, Danilo, Pepe - Torres, Gabi, 81.000 divákov.

zostavy a striedania:

Real: Navas - Carvajal (52. Danilo), Ramos, Pepe, Marcelo - Modrič, Casemiro, Kroos (72. Isco) - Bale, Benzema (77. Vazquez), Ronaldo

Atletico: Oblak - Juanfran, Savič, Godin, Filipe Luis (109. Hernandez) - Niguez, Gabi, Fernandez (46. Carrasco), Koke (116. Partey) - Torres, Griezmann


Od úvodných minút sa finálový duel niesol v znamení väčšej aktivity Realu. V 5. minúte si Ronaldo postavil loptu na priamy kop, strieľaným centrom našiel na malom vápne Casemira, proti ktorému však vytiahol Oblak reflexívny zákrok ľavou nohou a zmaril prvú obrovskú príležitosť milánskeho vyvrcholenia súťaže. Hráči Atletica nastolili "tvrdý kurz" a často si pomáhali nedovolenými zákrokmi. Ich súper pôsobil futbalovejším dojmom a v 15. minúte sa dočkal gólovej odmeny. Kroosov center predĺžil hlavou Bale až na kapitána Ramosa, ktorý bol pri lopte skôr ako zasahujúci Oblak a jemným dotykom ju usmernil do siete - 1:0. Hráčmi Atletica inkasovaný gól nezamával, nenechali sa naivne vytiahnuť do bezhlavého útočenia a zotrvávali pri svojej trpezlivej hre založenej na rýchlych brejkoch. K tým sa však prakticky vôbec nedostávali, keďže defenzíva Realu pôsobila kompaktným dojmom. V 32. minúte Benzema hľadal krížnym centrom Ronalda, ale Oblak jeho úmysel prečítal. Na druhej strane strela Griezmanna poriadne natiahla Navasa, no zrodila sa z ofsajdovej pozície a tak Atletico stále čakalo na prvú ozajstnú šancu. Tá prišla v 43. minúte, ale Griezmannovej strele spoza šestnástky chýbali decimetre.

Hráč Marcelo (vpravo) z Realu Madrid a Saúl Níguez z Atletica Madrid počas finálového zápasu futbalovej Ligy majstrov Real Madrid - Atletico Madrid v Miláne 28. mája 2016.
Foto: TASR/AP


V 46. minúte Pepe vo vlastnej šestnástke úplne zbytočne prišliapol nohu Torresa a rozhodca bez váhania nariadil jedenástku. Loptu si na biely bod postavil Griezmann, ktorý však napálil loptu iba do brvna a tá sa odrazila späť do poľa. Atletico tak prepáslo skvelú príležitosť na vyrovnanie a zdramatizovanie finále. V 54. minúte dostalo šancu na reparát, ale Savič zblízka v tutovke tesne minul bránu Navasa a v 59. minúte mal vychýlenú mušku Niguez. Real sa zahrával s ohňom, súperovi v krátkom slede umožnil tri obrovské šance, a sám bol smerom dopredu dlhý čas neškodný. Až v 70. minúte sa po chybe obrany Atletica rútil do šance Benzema, ale z mierneho uhla neprestrelil Oblaka a o deväť minút neuspel ani Ronaldo. V 79. minúte pokus Balea zastavil tesne pred bránkovou čiarou jeden z obrancov Atletica, pričom už o niekoľko desiatok sekúnd zahrmelo na opačnej strane ihriska. Juanfran prudkým centrom našiel nohu striedajúceho Carrasca, ktorý tieňovo bránený Vazquezom nekompromisným "vešiakom" pod brvno odmietol prehru svojho tímu a poslal zápas do predĺženia - 1:1.



V 94. minúte mal gól na hlave Ronaldo, ale jeho zblokovaná hlavička pristála v rukaviciach brankára Atletica. Na rozdiel od finále 2014 v Lisabone mali hráči Atletica v extračase fyzicky navrch a zostali im aj sily na útočenie, lenže niektoré sľubné akcie nedotiahli do konca. Hráči oboch tímov toho mali plné zuby, viacerých chytali kŕče a tak jedenástkový rozstrel bol pre nich vykúpením. V lotérii mal viac šťastia Real. Vo štvrtej sérii premenil Ramos, zato Juanfran poslal loptu len do žrde. Triumf Realu spečatil Ronaldo.

Dôležitý prvý gól

Dôležitý prvý presný zásah finále zaznamenal Sergio Ramos. Kapitán Realu dorazil do siete center po štandardnej situácii v podaní Toniho Kroosa, ktorého pokus predtým hlavou nadvihol Gareth Bale. Ramos skóroval aj v lisabonskom finále a stal len piatym hráčom po štvorici Ronaldo, Lionel Messi, Samuel Eto'o, Raul, ktorí sa gólovo presadili v dvoch finále novodobej histórie LM.



"Táto víťazná sezóna navždy zostane v mojom srdci. Najmä preto, že teraz som bol kapitán a pohár som mohol zdvihnúť nad hlavu ako prvý. V penaltovom rozstrele som si vybral ísť ako štvrtý v poradí, pretože také je moje číslo na drese," dodal 30-ročný stopér.

Súboj trénerov

V súboji trénerov, ktorí boli svojho času výbornými hráčmi, uspel Zinedine Zidane. Francúzsky kormidelník v službách "bieleho baletu" sa stal len siedmym mužom v histórii, ktorý ako hráč a neskôr ako tréner triumfoval v LM. Pred ním sa to podarilo Miguelovi Munozovi, Giovannimu Trapattonimu, Johannovi Cruyffovi, Carlovi Ancelottimu, Frankovi Rijkaardovi a Pepovi Guardiolovi.

Hlasy po zápase:

Zinedine Zidane, tréner Real Madrid: "Som veľmi šťastný, pretože som súčasťou tohto klubu už dlhší čas. Najskôr ako hráč, potom ako asistent a teraz ako tréner. Som veľmi hrdý, že patrí k tejto rodine. Rozstrel mohol kľudne dopadnúť opačne, tam je to najmä o šťastí. Gratulujem svojim hráčom, ale gratulujem aj Atleticu, bol to skvelý súper."



Diego Simeone, tréner Atletica Madrid: "V prvom rade chcem pogratulovať Realu. Opäť boli úspešnejší ako my, tentoraz v penaltovom rozstrele. Zle sme zápas začali, trvalo nám, kým sme sa do toho dostali. Myslím, že v druhom polčase sme boli lepším tímom, ale nevyužili sme šance rýchlo vyrovnať a potom ísť do vedenia. Vyrovnali sme až v závere, potom v predĺžení sme už boli unavení. Pre úspech sme urobili maximum, žiaľ, nevyšlo to."

Cristiano Ronaldo, útočník Realu Madrid: "Mal som ten pocit, že premením víťazný pokus. Povedal som trénerovi, aby ma napísal ako piateho a posledného strelca v poradí. Vyšlo to. Sme veľmi šťastní, finále bolo veľmi náročné. Trofej sme si zaslúžili."

Futbalista Realu Madrid Cristiano Ronaldo a tréner Zidane Zidan sa tešia po premenení rozhodujúcej penalty v jedenástkovom rozstrele počas finálového zápasu futbalovej Ligy majstrov Real Madrid - Atletico Madrid v Miláne 28. mája 2016.
Foto: TASR/AP


Sergio Ramos, kapitán Realu Madrid: "Ligu majstrov sme vyhrali druhýkrát za tri roky a to je skvelý pocit. Je to odmena za tvrdú prácu, ktorú sme odviedli počas sezóny. Táto víťazná sezóna navždy zostane v mojom srdci. Atletico odohralo výborný zápas, ale podstata futbalu je taká, že vyhrať môže len jeden."

Kapitán Realu Madrid Sergio Ramos pózuje s trofejou pre víťaza futbalovej Ligy majstrov na štadióne San Siro v Miláne 28. mája 2016.
Foto: TASR/AP


Gareth Bale, krídelník Realu Madrid: "Vyhrať Ligu majstrov raz je skvelé, ale vyhrať ju dvakrát - skutočne len ťažko hľadám slová. Odohrali sme výborný zápas proti tradičnému rivalovi, ktorý bol k výhre tiež blízko. Hralo sa v náročných podmienkach. Bolo teplo, dusno, ja osobne som v závere chytal kŕče. Napokon to však pre nás dopadlo výborne. Veľmi sa teším na zvyšok osláv, zaslúžime si to."

Futbalisti Realu Madrid sa tešia po tom, čo Cristiano Ronaldo premenil rozhodujúcu penaltu v jedenástkovom rozstrele počas finálového zápasu futbalovej Ligy majstrov Real Madrid - Atletico Madrid v Miláne 28. mája 2016.
Foto: TASR/AP


Antoine Griezmann, krídelník Atletica Madrid: "Odohrali sme výborný zápas, ale v rozstrele sme nemali šťastie. To je vždy lotéria. Veľmi ma mrzí, že som minul pokutový kop v druhom polčase, ale to sa niekedy stáva. Z chybičiek sa poučíme a v budúcej sezóne sa vrátime silnejší. V šatni vládne sklamanie, ale nemusíme mať hlavy dole, veď sme vyradili špičkové mužstvá a dotiahli to až do finále."

Futbalisti Atletica reagujú po prehre vo finálovom zápase futbalovej Ligy majstrov Real Madrid - Atletico Madrid v Miláne 28. mája 2016.
Foto: TASR/AP


Gabi, kapitán Atletica Madrid: "Máme byť na čo hrdí. Už od zajtra začneme myslieť na ďalšiu sezónu a čoskoro pracovať na tom, aby sme sa do finále Ligy majstrov dostali opäť. Som presvedčený, že tento tím bude bojovať o najvyššie priečky opäť."

Saul Niguez, stredopoliar Atletica Madrid: "Nechali sme na ihrisku všetko a preto sa nemáme za čo hanbiť. Záverečný rozstrel je vždy kto z koho, lotéria, ktorá môže dopadnúť hocijako. Myslím, že v druhom polčase sme boli lepším tímom, veľká škoda Griezmannovej penalty. Teraz sme sklamaní, ale vrátime sa. Je kruté, že sme vo finále Ligy majstrov dvakrát prehrali, ale nás to posilní."


Poradie kanonierov ovládol 16-gólový Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo z Realu Madrid sa stal najlepším strelcom futbalovej Ligy majstrov UEFA 2015/2016. Portugalský kanonier rozvlnil sieť súperov spolu 16-krát.

Ronaldova radosť po premenení jedenásteho rozstrelu
Foto: TASR/AP


Druhé miesto s odstupom siedmich gólov obsadil Robert Lewandowski z Bayernu Mníchov, za ním nasleduje osemgólová dvojica Luis Suarez (FC Barcelona), Thomas Müller (Bayern Mníchov).

LM 2015/2016 - štatistiky:

najviac gólov:
Cristiano Ronaldo (Real Madrid) - 16
Robert Lewandkowski (Bayern Mníchov) - 9
Luis Suarez (FC Barcelona) - 8
Thomas Müller (Bayern Mníchov) - 8

najviac asistencií:
Kingsley Coman (Bayern Mníchov) - 5
Alexis Sanchez (Arsenal) - 5
Neymar (FC Barcelona) - 5

najviac osfajdov:
Zlatan Ibrahimovič (Paríž SG) - 24
Diego Costa (FC Chelsea) - 14
Paco Alcacer (Valencia) - 12
Luis Suarez (Barcelona) - 12

najviac striel na bránu:
Cristiano Ronaldo (Real) - 37
Robert Lewandowski (Bayern) - 24
Antoine Griezmann (Atletico) - 22

najviac striel miimo bránu:
Cristiano Ronaldo (Real) - 25
Zlatan Ibrahimovič (PSG) - 19
Gareth Bale (Real Madrid) - 16

najviac faulov:
Fernandinho (Manchester City) - 36
Arturo Vidal (Bayern) - 26
Casemiro (Real Madrid) - 22

žlté karty:
Olivier Giroud (Arsena) - 5
Javi Garcia (Zenit Petrohrad) - 5
Santiago Arias (PSV Eindhoven) - 5
David Luiz (PSG) - 5