Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Favorizovaná Barcelona zaútočí na rekordnú tretiu trofej

Tréner FC Barcelony Luis Enrique, archívne foto Foto: TASR/AP/Ivan Sekretarev

V nedeľňajšom finále 12. ročníka majstrovstiev sveta klubov FIFA bude katalánskemu gigantovi vzdorovať argentínsky River Plate.

Jokohama 18. decembra (TASR) - Španielsky futbalový klub FC Barcelona má na dosah zisk piatej trofeje v tomto kalendárnom roku. V nedeľňajšom finále 12. ročníka majstrovstiev sveta klubov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) bude katalánskemu gigantovi vzdorovať argentínsky River Plate, duel je na programe o 11.30 SEČ v Jokohame.

V prípade, že favorizovaný európsky zástupca naplní papierové predpoklady, stane sa prvým klubom s tromi trofejami z MS klubov a na tróne nahradí svojho rivala z Primera division madridský Real. Po triumfe v najvyššej domácej súťaži, Kráľovskom pohári, Lige majstrov a európskom Superpohári môže "Barca" zavŕšiť úspešný rok ziskom piatej trofeje.

V doterajšej histórii dokázali MS klubov FIFA vyhrať dvakrát len brazílsky Corinthians (2000 a 2012) a práve FC Barcelona (2009 a 2011), Z európskych gigantov sa triumfom na MS klubov FIFA môže pýšiť okrem "Barcy" a Realu aj Bayern Mníchov, Manchester United a milánske kluby - AC a Inter.

Zverenci trénera Luisa Enriqueho sa v Japonsku rýchlo aklimatizovali a v semifinále nepripustili senzáciu, keď si vďaka hetriku uruguajského bombardéra Luisa Suareza poradili s čínskym Kuang-čou Evergrande 3:0. Vo finále ich čaká tvrdší oriešok, aj keď River Plate sa na postup do finále nadrel podstatne viac ako Barca. V prvom polčase semifinálového súboja so Sanfrecce Hirošima však ustál tlak súpera a po zmene strán rozhodol o najtesnejšom triumfe 1:0.

"Je pravda, že to nebol náš najlepší výkon. Niekedy však práve takéto víťazstvá chutia najviac. Naším cieľom bolo prebojovať sa do finále a to sa nám podarilo. Vedeli sme, že naším súperom bude Barcelona. Tešíme sa, budeme čeliť jednému z najlepších klubov na svete a to je pre nás obrovská motivácia. Chceme dokázať, že aj v Argentíne máme kvalitnú domácu súťaž a šikovných hráčov. Favorit je jasný, ale práve táto skutočnosť by nám mohla vyhovovať. Nemáme čo stratiť, môžeme len prekvapiť," vyhlásil tréner River Plate Marcelo Gallardo.

Barcelona v semifinále nastúpila bez dvojice ofenzívnych opôr. Brazílčan Neymar pre problémy so slabinami v uplynulých dňoch netrénoval, jeho argentínskeho kolegu Lionela Messiho sužovali žalúdočné problémy. Nad ich štartom vo finále visí otáznik. "Rozhodli sme sa neriskovať. Nemá význam, aby nastúpili hráči, ktorí nie sú stopercentne pripravení," povedal Enrique, ktorý finálového súpera nepodceňuje. "Argentínske tímy patria k popredným na juhoamerickom kontinente. River Plate má vo svojom strede veľa kvalitných hráčov, nemyslím si, že nás čaká prechádzka ružovým sadom. Nesmieme súpera podceniť, skúsenosti z ťažkých zápasov sú na našej strane, ale musíme to potvrdiť na ihrisku. Chceme zakončiť rok ziskom trofeje," dodal odhodlane kormidelník katalánskeho mužstva.

Pred finálovým vyvrcholením turnaja sa v nedeľu o 8.00 SEČ uskutoční súboj o 3. miesto, v ázijskom derby si zmerajú sily Kuang-čou Evergrande a Sanfrecce Hirošima.

12. ročník MS klubov FIFA 2015 v Japonsku
nedeľa 20. decembra:

o 3. miesto:
8.00 v Jokohame: Kuang-čou Evergrande - Sanfrecce Hirošima

finále:
11.30 v Jokohame: River Plate - FC Barcelona

Zoznam doterajších víťazov MS klubov FIFA:
2014 - Real Madrid (Šp.)
2013 - Bayern Mníchov (Nem.)
2012 - Corinthians Paulista (Braz.)
2011 - FC Barcelona (Šp.)
2010 - Inter Miláno (Tal.)
2009 - FC Barcelona (Šp.)
2008 - Manchester United (Angl.)
2007 - AC Miláno (Tal.)
2006 - Internacional Porto Alegre (Braz.)
2005 - FC Sao Paulo (Braz.)
2000 - Corinthians Sao Paulo (Braz.)