Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

FINÁLOVÝ NERVÁK: Fíni získali doma zlato. Rusko zdolali po predĺžení

Fínsky hokejista Kasperi Kapanen (vpravo) sa teší so spoluhráčmi po strelení víťazného gólu v predĺžení finálového zápasu Fínsko - Rusko na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách, 5. januára 2015. Foto: TASR/AP
Fínski hokejisti pózujú so zlatými medailami po zisku majstrovského titulu na svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov v Helsinkách, 5. januára 2015. Vo finále Suomi zdolali Rusko 4:3 po predĺžení. Foto: TASR/AP

Fínski hokejisti do 20 rokov získali titul opäť po dvoch rokoch.

Helsinki 5. januára (TASR) - Fínski hokejisti si vybojovali zlaté medaily na juniorských majstrovstvách sveta v domácich Helsinkách. "Suomi" si v utorňajšom dramatickom finále poradili s Ruskom 4:3 po predĺžení a po dvoch rokoch majú opäť titul.




Fínsko tak zopakovalo svoje zlaté ťaženie z roku 1998, keď taktiež triumfovalo na domácej pôde v Helsinkách. Celkovo má na konte štyri zlaté, štyri strieborné a šesť bronzových medailí.

Rusi získali dokopy (vrátane ZSSR) už 34. cenný kov, z toho 13 so zlatým, 12 so strieborným a deväť s bronzovým leskom.

V stretnutí o tretie miesto zvíťazili Američania nad Švédskom vysoko 8:3. Slovenskí reprezentanti obsadili konečné 7. miesto, keď vo štvrťfinále podľahli Švédsku 0:6.

Lepší štart Rusov

Lepšie odštartovali ruskí hokejisti a už v piatej minúte sa dostali do vedenia. Počas presilovky zavreli súpera v obrannom pásme, puk sa dostal ku Kamenevovi a ten presnou strelou z pravého kruhu otvoril skóre finálového duelu - 1:0. Domáci mohli vyrovnať už o minútu a pol, no Georgijev si s Hintzovým únikom poradil. "Zborná" si zahrala druhú presilovku v 9. minúte, ale bez gólového úspechu. V 12. minúte hasil Kähkönen pri strele Kuzmenka. Rusi mali v úvodnom dejstve na vrch, no ďalší gól už nepridali.

Ten mohol pridať Fazlejev v 25. minúte, keď unikol hráčom "Suomi" počas ich presilovky, no bekhendový blafák mu nevyšiel. Domáci si vypracovali vážnejšiu šancu až v 29. minúte, no Björkqvist sa k zakončeniu nedostal, keďže ho zahákoval Šaripzianov. Následnú početnú výhodu nezahrali dobre a súperovu bránku takmer neohrozili. V druhej polovici druhej tretiny prišli ďalšie dve šance Fínska. Najprv sa tlačil na bránku Kapanen a po ňom skúšal blafák Hintz, no ani jeden nedostal puk za chrbát Georgijeva.

Ruský hokejista Ivan Provorov (vľavo) sa teší po strelení gólu so spoluhráčom Vladislavom Kamenevom vo finálovom zápase Fínsko - Rusko na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách 5. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Fíni opäť otočili duel

Fínom to vyšlo až po ďalšej prestávke. Už 24 sekúnd po začiatku tretieho dejstva sa po akcii elitnej formácie presadil z ľavého kruhu Laine a vyrovnal na 1:1. Tento stav však nevydržal ani dve minúty a Rusko opäť viedlo, individuálne sa presadil Svetlakov - 2:1. V ďalších minútach sa hra prelievala zo strany na stranu a oba tímy si vypracovali šance na góly. V 51. minúte to vyšlo domácim, keď Aho vyrovnal na 2:2. V 58. minúte sa už "Suomi" dostali do vedenia, keď sa počas presilovky presadil Rantanen a zdalo sa, že titul ostane "doma". Rusi však bojovali až do konca a stretnutie ešte poriadne zdramatizovali. Šesť sekúnd pred záverečným hvizdom pri hre bez brankára vyrovnal Svetlakov na 3:3 a posunul zápas do predĺženia. V ňom nakoniec rozhodol o triumfe a titule pre Fínsko Kapanen.

.

finále:

Rusko - Fínsko 3:4 pp (1:0, 0:0, 2:3 - 0:1)
Góly:
5. Kamenev (Provorov, Lazarev), 42. Svetlakov, 60. Svetlakov (Provorov, Rykov) - 41. Laine (Aho, Puljujärvi), 51. Aho (Puljujärvi, Laine), 58. Rantanen (Saarijärvi, Kalapudas), 62. Kapanen (Saarela). Rozhodovali: Iverson (Kan.), Pitoscia (USA) - Oliver (USA), Pihlblad (Švéd.), vylúčení: 5:2 na 2 min, navyše: Kamenev 10+DKZ za nešportové správanie, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0.

Rusko: Georgijev – Rykov, Žuldikov, Bojkov, Provorov, Sergejev, Šaripzianov, Mikulovič, Voronkov – Korškov, Kraskovskij, Polunin – Lazarev, Svečnikov, Kamenev – Kaprizov, Svetlakov, Kuzmenko – Lauta, Dergačiov, Fazlejev

Fínsko: Kähkönen – Juolevi, Tuulola, Niku, Mikkola, Keskitalo, Saarijärvi – Puljujärvi, Aho, Laine – Kapanen, Saarela, Nättinen –Rantanen, Kalapudas, Hintz – Lammikko, Björkqvist, Repo - Siikonen

o bronz:
Švédsko - USA 3:8 (2:2, 0:4, 1:2)

najlepší hráči na postochpodľa direktoriátu šampionátu:
brankár: Linus Söderström (Švéd.)
obranca: Zach Werenski (USA)
útočník: Jesse Puljujärvi (Fín.)




All star tím podľa zástupcov médií:
Söderström - Olli Juolevi (Fín.), Werenski - Puljujärvi, Patrik Laine (Fín.), Auston Matthews (USA)
MVP: Puljujärvi

konečné poradie: Fínsko, Rusko, USA, Švédsko, ČR, Kanada, SR, Dánsko, Švajčiarsko, Bielorusko
.

FOTOGALÉRIA Z FINÁLOVÉHO ZÁPASU


Tréner Fínska Jukka Jalonen a hráč Kasperi Kapanen sa tešia po zisku majstrovského titulu na svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov v Helsinkách, 5. januára 2015. Vo finále Suomi zdolali Rusko 4:3 po predĺžení.
Foto: TASR/AP


Smutní ruskí hokejisti po prehre 3:4 po predĺžení vo finálovom zápase Fínsko - Rusko na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách, 5. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Fínsky hokejista Kasperi Kapanen strieľa víťazný gól v predĺžení finálového zápasu Fínsko - Rusko na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách, 5. januára 2015.
Foto: TASR/AP


Ruský hokejista Vladislav Kamenev oslavuje gól vo finálovom zápase Fínsko - Rusko na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách 5. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Ruský hokejista Jegor Korškov (v strede), Fín Julius Nattinen (vľavo) a fínsky brankár Kaapo Kahkonen vo finálovom zápase Fínsko - Rusko na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách 5. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Ruský hokejista Alexander Dergačov (vľavo) a Fín Niko Mikkola (vpravo) v kolízii vo finálovom zápase Fínsko - Rusko na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách 5. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Ruský brankár Alexander Georgiev (vľavo) a Fín Miska Siikonen (vpravo) vo finálovom zápase Fínsko - Rusko na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách 5. januára 2016.
Foto: TASR/AP


Ruský hráč Andrej Kuzmenko (vľavo) a fínsky brankár Kaapo Kahkonen (vpravo) vo finálovom zápase Fínsko - Rusko na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách 5. januára 2016.
Foto: TASR/AP