Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Fíni sa stretnú vo finále domáceho šampionátu s Ruskom

Fínsky hokejista Juho Lammikko ( druhý sprava) v súboji o puk s hráčmi Švédska Gabrielom Carlssonom (druhý zľava) a Marcusom Petterssonom (prvý sprava) pred branárom Švédska Linusom Söderströmom v semifinálovom zápase Švédsko - Fínsko na MS hráčov do 20 rokov v Helsinkách 4. januára 2016. Foto: TASR/AP

"Suomi" tak majú šancu obhájiť majstrovský titul spred dvoch rokov vo Švédsku.

Helsinki 4. januára (TASR) - Hokejisti Fínska postúpili na domácom šampionáte v Helsinkách do boja o zlato. V pondelňajšom semifinále zvíťazili nad rivalmi zo susedného Švédska tesne 2:1 a v boji o titul sa stretnú s Ruskom. "Zborná" si v druhom semifinále poradila s USA rovnako 2:1.

"Suomi" tak majú šancu obhájiť majstrovský titul spred dvoch rokov vo Švédsku. V doterajšej histórii sa tešili zo zlata trikrát (1987, 1998, 2014), pričom v roku 1998 triumfovali taktiež na domácej pôde.

Pondelňajší duel odštartovali lepšie Švédi. V 11. minúte chyboval Joni Tuulola, Dmytro Timašov potiahol puk do útočného pásma a Rasmus Asplun už poľahky dostal puk do siete. Od druhej tretiny už boli aktívnejší domáci hráči a v 32. minúte sa im podarilo vyrovnať zásluhou Roopeho Hintza. O dve minúty mali "Suomi" presilovku, ktorú zužitkoval Antti Kalapudas na druhý a ako sa nakoniec ukázalo aj víťazný gól. Fíni už do konca zápasu kontrolovali hru a "tri korunky" nepustili do výrazného tlaku, z ktorého by mohli vyrovnať. Švédom k tomu nepomohla ani záverečná powerplay a v tretej tretine vyslali na bránku súpera len tri strely.

"Bol to vyrovnaný zápas, no myslím si, že sme si zaslúžili zvíťaziť. Je neuveriteľné, že bola plná hala v pondelok, keď sa zápas začal o štvrtej popoludní (pozn, miestny čas). Myslím si, že ľudia si museli vymyslieť, ako sa dostať z práce," povedal Kasperi Kapanen. "Bol to náš najlepší zápas na tomto turnaji," pridal sa fínsky kapitán Mikko Rantanen. Obaja zaznamenali v stretnutí po dve asistencie.

"V závere sme potrebovali streliť gól a všetci sa bili ako psi, aby sa nám to podarilo, no nedokázali sme vyrovnať. Dnes rozhodli presilovky. Prvý gól dali krátko po konci početnej výhody a druhý počas nej," povedal pre oficiálnu stránku šampionátu Timašov.

Druhé semifinále malo veľmi podobný priebeh ako popoludňajšie stretnutie. Američania sa ujali vedenia v 10. minúte po rýchlej akcii, na ktorej konci bol pohotový Christian Dvorak. "Zborná" však dokázala duel otočiť v závere druhého dejstva a to v rozmedzí 2:48 min. V 36. vyrovnal na 1:1 Pavel Kraskovskij, ktorý dorazil do siete strelu Jegora Korškova. Krátko po ňom poslal ruských reprezentantov do vedenia Korškov. Ten využil svoj dôraz, po pravej strane sa pretlačil pred bránkovisko a prízemnou strelou upravil na konečných 2:1. Američania si v úvode tretieho dejstva vypracovali dve nádejné šance, no v ďalšom priebehu už gólové príležitosti neprišli, a tak sa musia uspokojiť s duelom o bronz, v ktorom si zmerajú sily so Švédmi. Rusi si zopakujú finálovú účasť z vlaňajška, keď podľahli Kanaďanom. Z titulu sa tešili naposledy v roku 2011.

MS v hokeji do 20 rokov:

semifinále:

Švédsko - Fínsko 1:2 (1:0, 0:2, 0:0)
Góly: 11. Asplund (Timašov, Larsson) - 32. Hintz (Rantanen, Kapanen), 34. Kalapudas (Rantanen, Kapanen)

Rusko - USA 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Góly: 36. Kraskovskij (Korškov), 38. Korškov - 10. Dvorak (Milano, Werenski)

ďalší program:

utorok, 5. januára:
15.00 o 3. miesto: USA - Švédsko
19.30 finále: Fínsko - Rusko