Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Kanada obhájila titul, pohár pre šampiónov odovzdal prezident Putin

Na snímke kanadský kapitán Corey Perry drží v rukách pohár pre majstrov sveta. Foto: TASR/AP

Kanaďania v Rusku vyhrali deväť z desiatich zápasov, podľahli iba Fínom v záverečnom zápase základnej skupiny. Pre Fínov je striebro z Moskvy ôsmou striebornou medailou v histórii.

Moskva 22. mája (TASR) - Hokejisti Kanady zvíťazili vo finále 80. MS v Rusku nad Fínskom 0:2 a obhájili titul majstrov sveta. O góly Kanady sa postarali Connor McDavid a v poslednej sekunde Matt Duchene. Pre krajinu javorových listov je to už 26. titul v histórii a celkovo 48. cenný kov zo svetových šampionátov.

Kanaďania v Rusku vyhrali deväť z desiatich zápasov, podľahli iba Fínom v záverečnom zápase základnej skupiny. Pre Fínov je striebro z Moskvy ôsmou striebornou medailou v histórii.

Finále (Moskva):

Fínsko - Kanada 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Góly: 12. McDavid (Duchene), 60. Duchene (Marchand)
Rozhodcovia: Wehrli (Švajč.), Gofman – Lazarev (obaja RUs.), McIntyre (USA), vylúčení: 3:4 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0.

Zostavy:
Fínsko: Koskinen – Jaakola, Hietanen, Pokka, Lindell, Kivistö, Ohtamaa – Granlund, M. Koivu, Komarov – J. Jokinen, A. Barkov, Laine – Aho, Koskiranta, Pyörälä – Rantanen, T. Sallinen, Pihlström – Lajunen, Pulkkinen.
Kanada: Talbot – Ch. Tanev, Rielly, Ellis, Murray, Ceci, Matheson, Dumba – McDavid, Duchene, Marchand – Stone, Scheifele, O'Reilly – Perry, Brassard, Hall – Gallagher, Reinhart, Domi – Jenner.


Očakávania neľútostného súboja so stopercentným nasadením oboch tímov aktéri napĺňali od prvých sekúnd. V 4. minúte by Kanaďan Scheifele zakončoval do odkrytej bránky, ale puk pred ním stihol získať fínsky obranca. Na opačnej strane sa šikovne dostal pred Talbota Granlund, ale zblízka trafil len kanadského brankára. Rýchly hokej predvádzali obe mužstvá a rýchlou akciou bola aj tá z 12. minúty. Kanadský talent Connor McDavid sa natlačil pred brankára Koskinena a svoj dôraz pretavil do úvodného gólu. Kanaďania postupne získavali prevahu a ubránili sa aj oslabeniu v 12. minúte. Fíni mali problém s vytváraním výhodných streleckých pozícií a zamestnanejším brankárom bol Koskinen.

Zlatý gól McDavida z prvej tretiny:


Druhá tretina priniesla plynulý hokej a najmä v prvých desiatich minútach bolo len minimum prerušení hry. Ofenzívne snaživejší boli Kanaďania, mali výrazne viac striel ako ich súper, ale do zaujímavých situácií sa dostali aj Fíni. V 33. minúte sa o druhý kanadský gól snažil O'Reilly, ale medzi kruhmi strieľal bez prípravy vedľa bránky. Počas presilovky Fínov v 39. minúte zakončoval Koskiranta na hranici bránkoviska, ale Talbot podržal svoj tím výborným zákrokom.

V tretej tretine bolo z hry oboch tímov zrejmé, že nikto nechce urobiť chybu. V tesnom náskoku však boli Kanaďania, ktorým sa darilo držať Fínov mimo výhodných streleckých pozícií. Prvých desať minút tretej časti neprinieslo významnejšiu gólovú príležitosť. Obetaví Fíni zblokovali mnoho kanadských pokusov, ale k nebezpečným strelám sa sami dlho nevedeli dostať. Fíni v závere zápasu stiahli hru na dve formácie, ale dobre organizovanú obrannú hru Kanaďanov tým neprekonali. Fíni sa v záverečných sekundách dostali k hre so šiestimi hráčmi, ale vyrovnať nedokázali. Naopak, v poslednej sekunde dostal puk do fínskej bránky Matt Duchene. V moskovskom Ľadovom paláci vypukla kanadská radosť, ale hráči ešte na pokyn rozhodcov museli dohrať zostávajúcich osem stotín sekundy.



Hlasy /zdroj: ČT Sport, iihf.com/

Brad Marchand, útočník Kanady: "Tá záverečná sekunda sa musela dohrať, ale pre nás to bola zábava. Je to neskutočný pocit byť majstrom sveta. Turnaj bol krátky, ale užili sme si ho, hoci sme sa museli rýchlo zohrávať. Boli sme akoby jedna rodina a vďaka tomu sme vyhrali šampionát."

Morgan Rielly, obranca: "Na takýchto turnajoch, kde nemáte šancu hrať dlho pohromade, sa musíte poučiť z vlastných chýb a hrať lepšie v každom zápase. Môžete si dovoliť prehrať iba jeden, maximálne dva zápasy. My sme sa poučili z predošlých chýb a dnes sme hrali lepšie."

Mark Scheifele, útočník Kanady: "Vedeli sme, aký tím stojí proti nám. Majú dobrého brankára, výbornú obranu a hrajú skvele smerom dopredu. Nedávali nám veľa príležitostí v útočnom pásme. Využili sme však jednu šancu a v ďalšom priebehu zápasu sme odviedli výbornú prácu."

Connor McDavid, útočník Kanady: "Nikto z nás si už nemyslel, že sa bude hrať aj po našom druhom góle. Videli sme puk smerovať do bránky, čas stále plynul a tak sme naskákali na ľad. Napokon sme museli oslavovať dvakrát."

Mikko Koivu, kapitán Fínska: "Kanaďania hrali zodpovednejšie a klobúk dolu pred tým, v akom tempe hrali v tomto zápase. My sme hrali dobre po celý turnaj, ale história si bude pamätať tento posledný zápas. Budúcnosť nášho tímu vyzerá dobre, ale teraz ma veľmi bolí finálová prehra."

Antti Pihlström, útočník Fínska: "Kanaďania nás dôrazne napádali a my sme mali problém dostať puk do útočného pásma. V defenzívnej činnosti hrali naozaj výborne."

Jussi Jokinen, útočník Fínska: "Je ťažké povedať prečo, ale Kanaďania si dnes zaslúžili vyhrať. Veľakrát som ich videl hrať takýmto štýlom. Odohrali jeden z najlepších zápasov v turnaji a dnes nebolo v našich silách zdolať ich."

Konečné poradie MS v Moskve a Petrohrade:

1. Kanada
2. Fínsko
3. Rusko
4. USA
5. Česko
6. Švédsko
7. Nemecko
8. Dánsko
9. SLOVENSKO
10. Nórsko
11. Švajčiarsko
12. Bielorusko
13. Lotyšsko
14. Francúzsko
15. Maďarsko*
16. Kazachstan*
* - zostup do A-skupiny I. divízie


Putin na slávnosti, MVP iba 18-ročný Fín Laine

Ruský hráč Anton Belov a hráč Fínska Patrik Laine (vpravo) v súboji o puk v semifinálovom zápase Fínsko - Rusko na MS v hokeji v Moskve 21. mája 2016.
Foto: TASR/AP


Za najužitočnejšieho hráča 80. hokejových majstrovstiev sveta vyhlásili v nedeľu v Moskve iba 18-ročného Fína Patrika Laineho. Autora 7 gólov a 15 asistencií v 10 zápasoch určil za MVP direktoriát turnaja.

Laine sa prirodzene dostal aj do All-Star tímu, určovaného hlasmi zástupcov médií. Spoločnosť mu v elitnej šestke robia

Za najlepšieho brankára šampionátu vyhlásili Fína Mikka Koskinena. Titul najlepšieho obrancu dostal Kanaďan Michael Matheson a najlepší útočník je Laine.

Rus Vadim Šipačov ovládal produktivitu turnaja 18 bodmi v 10 zápasoch (6 gólov + 12 asistencií). Hneď za centra superlínie sa zaradili jeho krídla Artemij Panarin (6+9) a Jevgenij Dadonov (6+7). Kanonierom turnaja je Švéd Gustav Nyquist, ktorý dal rovnako 7 gólov ako Laine, ale odohral menej zápasov.

Slávnosti odovzdávania cien a trofejí sa prihovoril prezident Ruskej federácie Vladimir Putin. Zablahoželal Kanade k titulu a pozdravil aj "zbornú", pričom divákom zdôraznil, že mužstvo robilo, čo mohlo, hralo dobrý hokej a stále ide len o hokej. O niečo neskôr spolu sú šéfom Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) Renem Faselom odovzdal pohár šampiónov kanadskému kapitánovi Correymu Perrymu.

Individuálne ocenenia na MS (podľa direktoriátu turnaja):

Najlepší brankár: Mikko Koskinen (Fín.)

Najlepší obranca: Michael Matheson (Kan.)

Najlepší útočník: Patrik Laine (Fín.)

Titul MVP (najužitočnejší hráč, podľa direktoriátu): Laine

All-Star tím (podľa médií):
Mikko Koskinen (Fín.) - Nikita Zajcev (Rus.), Michael Matheson (Kan.) - Patrik Laine (Fín.), Vadim Šipačov (Rus.), Mikael Granlund (Fín.)


Perry je 28. člen prestížneho Triple Gold Clubu

Na snímke vľavo brankár Július Hudáček (Slovensko) a vpravo Corey Perry (Kanada) v zápase B-skupiny hokejových MS Slovensko - Kanada v Petrohrade 14. mája 2016.
Foto: TASR - Martin Baumann


Kapitán kanadskej reprezentácie Corey Perry sa stal v poradí 28. členom prestížneho Triple Gold Clubu, ktorý združuje víťazov všetkých troch najcennejších hokejových turnajov - Stanleyho pohára, zimných olympijských hier aj majstrovstiev sveta.

Perry sa dostal medzi hokejovú "smotánku" ziskom zlatej medaily na MS v Rusku, kde Kanada vo finále zdolala Fínsko 2:0.

Tridsaťjedenročný krídelník už predtým vybojoval v zámorskej NHL Stanley Cup s Anaheimom Ducks (2006/07) a s reprezentáciou získal olympijský titul vo Vancouveri 2010 i Soči 2014. Napodobnil tak svojho predchodcu na poste kapitána kanadského tímu Sidneyho Crosbyho, ktorý sa z prestížneho členstva tešil vlani v Prahe.

Momentálne je v Triple Gold Clube (zlatá trojkoruna) z hráčov desať Kanaďanov, deväť Švédov, šesť Rusov a dvaja Česi. Jediný tréner, ktorý sa dostal do tejto spoločnosti, je Kanaďan Mike Babcock.

Prehľad hokejistov so zlatou trojkorunou (triumf na ZOH, MS a zisk Stanleyho pohára):

Jaromír Jágr (ČR), Jiří Šlégr (ČR), Scott Niedermayer (Kan.), Brendan Shanahan (Kan.), Joe Sakic (Kan.), Rob Blake (Kan.), Chris Pronger (Kan.), Thomas Jönsson (Švéd.), Hakan Loob (Švéd.), Mats Näslund (Švéd.), Peter Forsberg (Švéd.), Nicklas Lidström (Švéd.), Fredrik Modin (Švéd.), Valerij Kamenskij (Rus.), Alexej Gusarov (Rus.), Viačeslav Fetisov (Rus.), Igor Larionov (Rus.), Alexander Mogiľnyj (Rus.), Vladimir Malachov (Rus.), Henrik Zetterberg (Švéd.), Niklas Kronwall (Švéd.), Mikael Samuelsson (Švéd.), Eric Staal (Kan.), Jonathan Toews (Kan.), Patrice Bergeron (Kan.), Sidney Crosby (Kan.), Corey Perry (Kan.)

tréner: Mike Babcock (Kan.)


Medailové zrkadlo histórie šampionátov:

ZSSR/Rusko 27 10 8 (Rusko 5-3-3)
Kanada 26 13 9
ČSSR/ČR 12 13 21 (Česko 6-1-5)
Švédsko 9 19 17
USA 2 9 7
Fínsko 2 8 3
Veľká Británia 1 2 2
Slovensko 1 2 1
Švajčiarsko - 2 8
Nemecko - 2 2
Rakúsko - - 2


Najlepší hráči na jednotlivých postoch na MS 2016:

Rok Brankár Obranca Útočník

2016 Koskinen (Fín.) Matheson (Kan.) Laine (Fín.)

Prehľad medailistov na hokejových MS od roku 1920:

1920 Kanada, USA, Československo (Antverpy/zároveň ZOH)
1924 Kanada, USA, Veľká Británia (Chamonix/zároveň ZOH)
1928 Kanada, Švédsko, Švajčiarsko (St.Moritz/zároveň ZOH)
1930 Kanada, Nemecko, Švajčiarsko (Chamonix/Berlín)
1931 Kanada, USA, Rakúsko (Krynica)
1932 Kanada, USA, Nemecko (Lake Placid/zároveň ZOH)
1933 USA, Kanada, Československo (Praha)
1934 Kanada, USA, Nemecko (Miláno)
1935 Kanada, Švajčiarsko, Veľká Británia (Davos)
1936 Veľká Británia, Kanada, USA (GaPa/zároveň ZOH)
1937 Kanada, Veľká Británia, Švajčiarsko (Londýn)
1938 Kanada, Veľká Británia, Československo (Praha)
1939 Kanada, USA, Švajčiarsko, (Zürich/Bazilej)
1940-1946 bez MS 1947 Československo, Švédsko, Rakúsko (Praha)
1948 Kanada, Československo, Švajčiarsko (St.Moritz/zároveň ZOH)
1949 Československo, Kanada, USA (Štokholm)
1950 Kanada, USA, Švajčiarsko (Londýn)
1951 Kanada, Švédsko, Švajčiarsko (Paríž)
1952 Kanada, USA, Švédsko (Oslo/zároveň ZOH)
1953 Švédsko, Francúzsko, NSR, Švajčiarsko, (Zürich/Bazilej)
1954 ZSSR, Kanada, Švédsko, (Štokholm)
1955 Kanada, ZSSR, Československo (Krefeld/Dortmund/Kolín)
1956 ZSSR, USA, Kanada, (Cortina/zároveň ZOH)
1957 Švédsko, ZSSR, Československo (Moskva)
1958 Kanada, ZSSR, Švédsko (Oslo)
1959 Kanada, ZSSR, Československo (Praha/Bratislava)
1960 USA, Kanada, ZSSR (Squaw Valley/zároveň ZOH)
1961 Kanada, Československo, ZSSR (Ženeva/Lausanne)
1962 Švédsko, Kanada, USA (Colorado Springs/Denver)
1963 ZSSR, Švédsko, Československo (Štokholm)
1964 ZSSR, Švédsko, Československo (Innsbruck/zároveň ZOH)
1965 ZSSR, Československo, Švédsko (Tampere)
1966 ZSSR, Československo, Kanada (Ľubľana)
1967 ZSSR, Švédsko, Kanada (Viedeň)
1968 ZSSR, Československo, Kanada (Grenoble/zároveň ZOH)
1969 ZSSR, Švédsko, Československo (Štokholm)
1970 ZSSR, Švédsko, Československo (Štokholm)
1971 ZSSR, Československo, Švédsko (Bern/Ženeva)
1972 Československo, ZSSR, Švédsko (Praha)
1973 ZSSR, Švédsko, Československo (Moskva)
1974 ZSSR, Československo, Švédsko (Helsinki)
1975 ZSSR, Československo, Švédsko (Mníchov/Düsseldorf)
1976 Československo, ZSSR, Švédsko (Katovice)
1977 Československo, Švédsko, ZSSR (Viedeň)
1978 ZSSR, Československo, Kanada (Praha)
1979 ZSSR, Československo, Švédsko (Moskva)
1981 ZSSR, Švédsko, Československo (Göteborg/Štokholm)
1982 ZSSR, Československo, Kanada (Helsinki/Tampere)
1983 ZSSR, Československo, Kanada (Düsseldorf/Dortmund/Mníchov)
1985 Československo, Kanada, ZSSR (Praha)
1986 ZSSR, Švédsko, Kanada (Moskva)
1987 Švédsko, ZSSR, Československo (Viedeň)
1989 ZSSR, Kanada, Československo (Štokholm/Södertälje)
1990 ZSSR, Švédsko, Česko-Slovensko (Bern/Fribourg)
1991 Švédsko, Kanada, ZSSR (Turku/Helsinki/Tampere)
1992 Švédsko, Fínsko, Česko-Slovensko (Praha/Bratislava)
1993 Rusko, Švédsko, Česko-Slovensko (Dortmund/Mníchov)
1994 Kanada, Fínsko, Švédsko (Bolzano/Canazei/Miláno)
1995 Fínsko, Švédsko, Kanada (Štokholm/Gävle)
1996 Česko, Kanada, USA (Viedeň)
1997 Kanada, Švédsko, Česko (Helsinki/Turku/Tampere)
1998 Švédsko, Fínsko, Česko (Zürich/Bazilej)
1999 Česko, Fínsko, Švédsko (Oslo/Lillehammer/Hamar)
2000 Česko, SLOVENSKO, Fínsko (Petrohrad)
2001 Česko, Fínsko, Švédsko (Kolín/Hannover/Norimberg)
2002 SLOVENSKO, Rusko, Švédsko (Göteborg/Karlstad/Jönköping)
2003 Kanada, Švédsko, SLOVENSKO (Helsinki/Tampere/Turku)
2004 Kanada, Švédsko, USA (Praha/Ostrava)
2005 Česko, Kanada, Rusko (Viedeň/Innsbruck)
2006 Švédsko, Česko, Fínsko (Riga)
2007 Kanada, Fínsko, Rusko (Moskva)
2008 Rusko, Kanada, Fínsko (Quebec/Halifax)
2009 Rusko, Kanada, Švédsko (Bern/Zürich-Kloten)
2010 Česko, Rusko, Švédsko (Kolín/Mannheim/Gelsenkirchen)
2011 Fínsko, Švédsko, Česko (BRATISLAVA/KOŠICE)
2012 Rusko, SLOVENSKO, Česko (Helsinki/Štokholm)
2013 Švédsko, Švajčiarsko, USA (Štokholm/Helsinki)
2014 Rusko, Fínsko, Švédsko (Minsk)
2015 Kanada, Rusko, USA (Praha/Ostrava)
2016 Kanada, Fínsko, Rusko (Moskva/Petrohrad)
/všetky olympijské turnaje od roku 1920 do roku 1968 boli zároveň MS - v rokoch ZOH 1980, 1984 a 1988 neboli MS/