Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Tenista Fish sa rozlúčil s kariérou: Vydal som zo seba všetko

Mardy Fish Foto: TASR/AP

Fisha v uplynulých rokoch trápili stavy úzkosti a záchvaty paniky a s tým spojené problémy so srdcovým rytmom.

New York 3. septembra (TASR) - Prehrou v 2. kole grandslamového turnaja US Open ukončil americký tenista Mardy Fish profesionálnu kariéru, ktorú mu v uplynulých rokoch komplikovali psychické problémy. Bývalý hráč elitnej desiatky svetového rebríčka podľahol v New Yorku na dvorci Louisa Armstronga Španielovi Felicianovi Lopezovi v päťsetovom maratóne za tri hodiny a 11 minút 6:2, 3:6, 6:1, 5:7 a 3:6.

Fisha v uplynulých rokoch trápili stavy úzkosti a záchvaty paniky a s tým spojené problémy so srdcovým rytmom. Ako priznal, niekedy nedokázal ani vyjsť z domu. V marci sa vrátil na kurty po 18-mesačnej pauze, ale na hlavnom profesionálnom okruhu štartoval iba na štyroch podujatiach. Po US Open sa rozhodol definitívne zavesiť raketu na klinec.

"Tvrdo som na sebe pracoval, aby som sa vrátil späť, no nedostal som sa do formy, akú som mal pred niekoľkými rokmi. Vydal som zo seba všetko, viac v sebe nemám. Tento turnaj som si vybral ako svoj posledný, pretože som si na ňom užil v minulosti veľa zábavy a mám naň veľa krásnych spomienok," citovala agentúra Reuters slová 33-ročného Američana.

Fish sa pred štyrmi rokmi vyšplhal v rebríčku ATP na siedme miesto. Bol na vrchole kariéry, potom sa ale objavili prvé zdravotné problémy. "V noci som sa budil s tepom 170 až 180 úderov za minútu. Úplne som spanikáril, vážne som si myslel, že umieram," opisoval svoje problémy bývalý daviscupový reprezentant.

Po lekárskom zásahu sa mu síce postupne podarilo dostať srdcový rytmus pod kontrolu, panické stavy ale zostali a ešte sa stupňovali. V roku 2012 dokonca na US Open pre akútny záchvat cestou na štadión v poslednej chvíli odstúpil pred osemfinále s Rogerom Federerom. Päť dní potom údajne nebol schopný nastúpiť ani do lietadla, aby mohol odletieť domov. Víťaz šiestich turnajov na okruhu ATP v súčasnosti záchvatové stavy zvláda iba za pomoci liekov.