Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Futbalisti SR do 21 rokov už poznajú súperov na európskom šampionáte

Na snímke bývalý poľský futbalista Marek Kožmiňski vyžreboval lístok s nápisom Slovensko počas žrebu ME 2017 futbalistov do 21 rokov v Krakove 1. decembra 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

Štvrtkový žreb v Krakove rozhodol tom, že Slováci a Poliaci obstarajú 16. júna v Lubline otváracie stretnutie šampionátu.

Krakov 1. decembra (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov sa v základnej A-skupine budúcoročných majstrovstiev Európy tejto vekovej kategórie v Poľsku stretne s usporiadateľskou krajinou, obhajcom titulu Švédskom a Anglickom. Štvrtkový žreb v Krakove rozhodol tom, že Slováci a Poliaci obstarajú 16. júna v Lubline otváracie stretnutie šampionátu.

Zverencov Pavla Hapala, ktorí sa na ME 2017 prebojovali ako víťazi ôsmej kvalifikačnej skupiny, vytiahli z tretieho výkonnostného koša spoločne so Švédskom. Anglicko figurovalo v druhom koši a Poľsko ako organizátor malo vopred istú pozíciu 1 v A-skupine.

Na snímke je elektronická tabuľa so súpermi slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov počas žrebu ME 2017 tejto vekovej kategórie v Krakove 1. decembra 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok


Na slovenskú "dvadsaťjednotku" čaká po roku 2000 druhá účasť medzi európskou elitou, na žrebe ju zastupovali tréner Pavel Hapal, jeho asistent Oto Brunegraf, technický vedúci mužstva Jakub Kojnok a generálny sekretár Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jozef Kliment.

Záverečný turnaj sa odohrá od 16. do 30. júna v šiestich poľských mestách: Lublin (otváracie stretnutie, A-skupina), Kielce (A-skupina), Gdyňa (B-skupina), Bydgoszcz (B-skupina), Krakov (C-skupina, semifinále, finále), Tychy (C-skupina, semifinále). V semifinále sa predstavia víťazi skupín a najlepší národný tím z druhého miesta.

Žreb ME 2017 futbalistov do 21 rokov:

A-skupina: Poľsko, SLOVENSKO, Švédsko, Anglicko
B-skupina: Portugalsko, Srbsko, Španielsko, Macedónsko
C-skupina: Nemecko, Česko, Dánsko, Taliansko


Hlasy po žrebe:

Pavel Hapal, tréner SR 21: "Myslím si, že spokojní musíme byť s akoukoľvek skupinou, všetky mužstvá sú veľmi silné. Som predovšetkým rád, že hráme s usporiadateľskou krajinou, čo bude veľký zážitok. Okrem toho hráme proti obhajcovi trofeje z minulých majstrovstiev a s Anglickom, ktoré je považované za kolísku futbalu. Verím, že ani v takejto konštelácii nás nebudú brať ako outsiderov a ukážeme naše futbalové schopnosti. Snáď budeme aj na ME pokračovať vo výkonoch z kvalifikácie."

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Pavel Hapal pózuje s trofejou po žrebe ME 2017 futbalistov do 21 rokov v Krakove 1. decembra 2016.
Foto: TASR/Michal Svítok


Jozef Kliment, generálny sekretár SFZ: "Čo sa má stať, to sa stane. Všetky tímy prítomné na žrebe sú kvalitné, príliš si nenavyberáme. Skupina je veľmi ťažká, ale zároveň aj zvládnuteľná. Narazíme na Poľsko v otváracom zápase, tlak bude na strane súpera, domáci si budú priať víťazstvo, čo môže byť našou výhodou. Považujem za dôležité, že nehráme v najvzdialenejšej skupine od Slovenska, dúfam tak v početnú návštevu slovenských fanúšikov."

Haakan Ericsson, tréner Švédska 21: "A-skupina je neľahká a otvorená. Veľmi dobre poznáme Poľsko aj Anglicko, ale nemáme toľko informácií o Slovensku. V nachádzajúcom období ho musíme pozorne sledovať. Keď sa pozrieme na jeho výsledky v kvalifikácii, víťazstvá nad Holandskom alebo Tureckom či počet strelených gólov, treba povedať, že to je naozaj dobrý tím."

Zbigniew Boniek, prezident Poľského futbalového zväzu: "Kto zvíťazí v zápase Poľsko - Slovensko, bude mať veľkú šancu na postup do semifinále. Naša skupina je veľmi zaujímavá, želám Slovensku veľa šťastia. Páči sa mi tamojší futbal, o reprezentácii do 21 rokov príliš neviem, no mám na Slovensku mnoho priateľov."

Aidy Boothroyd, tréner Anglicka 21: "Som rád, že sme sa vyhli najväčšiemu nebezpečenstvu v podobe Nemecka, Španielska a Talianska. Aj naši súperi sú však silní a rozhodne nikoho neberieme na ľahkú váhu. Videli sme, čo dokázalo Švédsko na predchádzajúcom šampionáte."

Termíny ME 2017 futbalistov do 21 rokov:

Termíny ME 2017 futbalistov do 21 rokov:

A-skupina:
16. júna: Švédsko - Anglicko (18.00, Kielce), Poľsko - SLOVENSKO (20.45, Lublin)
19. júna: SLOVENSKO - Anglicko (18.00, Kielce), Poľsko - Švédsko (20.45, Lublin)
22. júna: Anglicko - Poľsko (20.45, Kielce), SLOVENSKO - Švédsko (20.45, Lublin)

B-skupina:
17. júna: Portugalsko - Srbsko (18.00, Bydgoszcz), Španielsko - Macedónsko (20.45, Gdyňa)
20. júna: Srbsko - Macedónsko (18.00, Bydgoszcz), Portugalsko - Španielsko (20.45, Gdyňa)
23. júna: Srbsko - Španielsko (20.45, Bydgoszcz), Macedónsko - Portugalsko (20.45, Gdyňa)

C-skupina:
18. júna: Nemecko - Česko (18.00, Tychy), Dánsko - Taliansko (20.45, Krakov)
21. júna: Nemecko - Dánsko (18.00, Krakov), Česko - Taliansko (20.45, Tychy)
24. júna: Taliansko - Nemecko (20.45, Krakov), Česko - Dánsko (20.45, Tychy)

semifinále 1 (víťaz A - druhý z B/C alebo víťaz C): 27. júna
semifinále 2 (víťaz B - druhý z A alebo víťaz C): 27. júna
finále: 30. júna