Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Murray sa prvýkrát v kariére stane tenisovou svetovou jednotkou

Britský tenista Andy Murray Foto: TASR/AP

Dvadsaťdeväťročný Škót postúpil do finále turnaja Masters 1000 v Paríži po tom, ako jeho semifinálový súper Kanaďan Milos Raonic skrečoval duel ešte pred jeho začiatkom.

Paríž 5. novembra (TASR) - Britský tenista Andy Murray sa stal prvýkrát v kariére svetovou jednotkou. Dvadsaťdeväťročný Škót postúpil do finále turnaja Masters 1000 v Paríži po tom, ako jeho semifinálový súper Kanaďan Miloš Raonič skrečoval duel ešte pred jeho začiatkom.

Murray v pondelok po 122 týždňoch oficiálne vystrieda na čele rebríčka ATP Srba Novaka Djokoviča. Stane sa druhým najstarším hráčom, ktorý premiérovo zasadne na mužský trón. Austrálčan John Newcombe sa v júni 1974 stal svetovou jednotkou ako tridsaťročný.

Ako informoval web BBC, Murray bude lídrom svetového rebríčka ako prvý britský hráč od zavedenia súčasného systému renkingu v roku 1973. Murray potreboval postup do finále v Paríži po tom, ako aktuálny líder Djokovič prehral vo štvrťfinále s Marinom Čiličom. Chorvát následne podľahol Američanovi Johnovi Isnerovi, s ktorým sa Brit stretne v boji o trofej.

Murray tento rok postúpil do finále na 11 z 12 podujatí vrátane troch grandslamových turnajov, zvíťazil v 73 stretnutiach: "Dostať sa na prvé miesto nebolo mojím cieľom, je to dlhodobá záležitosť. Nie je to o jednom zápase, ale o celej sezóne a dvanástich mesiacoch práce." Ako svetová jednotka sa predstaví na koncoročnom šampionáte v Londýne, kde sa dosiaľ najďalej prebojoval do semifinále.