Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

FOTO: Hansdotterová získala v slalome zlato, Vlhová skončila až 13.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová pred cieľom 2. kola slalomu žien na zimných olympijských hrách v Pjongčangu 16. februára 2018. Foto: TASR/Martin Baumann

Veronika Velez-Zuzulová sa umiestnila na 17. priečke.

Pjongčang 16. februára (TASR) - Švédska lyžiarka Frida Hansdotterová získala na ZOH v Pjongčangu zlatú medailu v slalome. V horskom stredisku Jangpchjong triumfovala s náskokom piatich stotín sekundy pred Švajčiarkou Wendy Holdenerovou. Bronz senzačne brala Rakúšanka Katharina Gallhuberová (+0,32), ktorá bola pritom po 1. kole až deviata a na pódium sa kataluptovala najlepšou jazdou v 2. kole. Slovenke Petre Vlhovej nevyšla súťaž podľa predstáv, obsadila 13. miesto so stratou 2,95 s na víťazku, jej krajanka Veronika Velez-Zuzulová sa umiestnila na 17. priečke (+3,44). Barbara Kantorová skončila 34. (+9,80), Soňa Moravčíková nedokončila 1. kolo.

Prekvapujúco bez medaily skončila top-favoritka a obhajkyňa zlata zo Soči Mikaela Shiffrinová. Američanka nebola viditeľne vo svojej koži a obsadila "až" štvrtú priečku (+0,40). Hansdotterová slávila zisk prvej zlatej medaily z vrcholného podujatia, dosiaľ mala v zbierke dve strieborné a tri bronzové kovy z MS. "Je to skvelé, cítim sa neuveriteľne. Už so šiestym miestom v obrovskom slalome som bola spokojná a dnes som sa tak mohla postaviť na štart s úsmevom na tvári. Chcela som si tieto preteky užiť. Snažila som sa zajazdiť najlepšie ako viem a myslím, že sa mi to podarilo," povedala pre ORF šťastná víťazka.



Elitným slovenským lyžiarkam nevyšlo už 1. kolo, v ktorom výrazne zaostali za hlavnými konkurentkami. Vlhovej, ktorá štartovala s číslom tri, po ňom patrila 12. priečka, keď na vedúcu Holdenerovú stratila 2,23 sekundy. Velez-Zuzulová (č. 8) figurovala na 21. mieste (+2,57). Obe Slovenky nedokázali nájsť medzi bránkami správny rytmus, už na prvom medzičase mali výrazné straty. "Od prvej bránky som nechytila rytmus a celý slalom som sa trápila. Dopadlo to tak, že som prišla s veľkým mankom. Neviem, čo sa stalo, som sklamaná, ale nedá sa nič robiť. Teraz to mám ťažké, odstup je vysoký a v takejto situácii je pre mňa náročné nájsť motiváciu. Som nastavená, že pre mňa je dobrý výsledok v slalome jedine pódium. Budem sa snažiť dať do toho všetko a uvidíme, na čo to bude stačiť," uviedla Vlhová v cieľových priestoroch. Jej skúsenejšia krajanka je po zranení a preto aj priebežnú pozíciu v tretej desiatke brala realisticky: "V prvých pretekoch po návrate som bojovala, aby som sa dostala do druhého kola. Teraz som v prvej tridsiatke s prehľadom. Trať nie je ľahká a na jednej nohe sa ťažko lyžuje, keby bola jednoduchšia, možno by to bolo iné. Ani tým, ktoré prišli v úplnej pohode, nevyšli jazdy podľa predstáv. Na začiatku v strmej časti to nie je úplne ideálne."

Prvé kolo sa najlepšie vydarilo Holdenerovej, ktorá so štartovým číslom jeden predviedla excelentnú jazdu bez jedinej chyby. Najviac sa jej výkonu priblížila Hansdotterová, Švédka zaostala dve desatiny, tretia bola jej krajanka Anna Swenn-Larssonová (+0,40), až zo štvrtej sa chystala útočiť na zlato Shiffrinová (+0,48), Američanka stratila najmä v hornej časti svahu.

V druhom kole si Velez-Zuzulová polepšila a posunula sa o štyri priečky: "Boli pasáže, keď som išla lepšie. Veľmi som chcela, ale limitovali ma moje momentálne schopnosti." Vlhová sa rozbehla sľubne, na všetkých medzičasoch si udržiavala tesný náskok, pred cieľom však výrazne stratila a s odstupom 54 stotín sa zaradila na tretie miesto na priebežne vedúcu Talianku Irene Curtoniovú. Nakoniec si v porovnaní s prvým kolom o jednu pozíciu pohoršila: "V prvom rade som sklamaná sama zo seba, lebo som nepodala môj výkon a nepredviedla jazdy, na ktoré mám. Môj tím odviedol skvelú prácu, urobil pre mňa maximum. Na ZOH máme len jednu šancu a o tom to je, taký je náš šport. Snažím sa vziať si z toho niečo pozitívne."

Záver súťaže vyznel pre Hansdotterovú, ktorá dravou jazdou poskočila na najvyšší stupienok. Holdenerová sa musela uspokojiť so striebrom. "V druhom kole som už nebola taká uvoľnená, chýbala mi ľahkosť. Päť stotín nie je veľký rozdiel, stratiť som ich mohla v ktorejkoľvek bránke. Vrchná časť mi nevyšla, tam som sa trápila," priznala Švajčiarka. Shiffrinová sa nedokázala posunúť zo štvrtej pozície a zostala bez medaily. Prekvapujúco sa na pódium vyšvihla 20-ročná Gallhuberová, ktorej dosiaľ najlepšie umiestnenie vo Svetovom pohári bolo šieste miesto.

Alpské lyžovanie - ženy - slalom:

1. Frida Hansdotterová (Švéd.) 1:38,63 min.
2. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,05 s.
3. Katharina Gallhuberová (Rak.) +0,32
4. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,40
5. Anna Swenn-Larssonová (Švéd.) +0,98
6. Nina Haver-Lösethová (Nór.) +1,53
7. Bernadette Schildová +1,55
8. Katharina Liensbergerová (obe Rak.) +1,94
9. Chiara Costazzová +1,97
10. Irene Curtoniová (obe Tal.) +2,41
...13. Petra VLHOVÁ +2,95
17. Veronika VELEZ-ZUZULOVÁ +3,44
34. Barbara KANTOROVÁ +9,80
Soňa MORAVČÍKOVÁ (všetky SR) nedokončila 1. kolo