Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Florbal: Koutný po tesnej prehre s Nórskom: Z prehry nie som smutný

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Slovenskí florbaloví reprezentanti neuspeli v kľúčovom zápase na MS v Rige, keď v stredajšom súboji o postup do štvrťfinále podľahli Nórom tesne 3:4.

Riga 7. decembra (TASR) - Slovenskí florbaloví reprezentanti neuspeli v kľúčovom zápase na MS v Rige, keď v stredajšom súboji o postup do štvrťfinále podľahli Nórom tesne 3:4. Na šampionáte tak budú hrať iba o 9.-12. miesto, vo štvrtok o 9.00 SEČ sa stretnú s USA. Nóri ani po jedenásty raz nebudú chýbať medzi najlepšou osmičkou, vo štvrťfinále narazia v piatok o 15.10 SEČ na favorizovaných Švajčiarov.

Zverenci trénera Petra Koutného podali výkon na hranici svojich možností a so šiestym tímom svetového rebríčka odohrali vyrovnanú partiu. V zápase dokázali trikrát zmazať súperov náskok, na zásah Thomasa Straeteho zo 47. minúty však už nenašli odpoveď. Slováci si tak po utorkovom neúspechu s Dánskom (2:5) pripísali druhú prehru na turnaji, predtým v základnej C-skupine vyhrali nad Poľskom 6:4 a Austráliou vysoko 12:2.

MS v Rige - o postup do štvrťfinále:

Nórsko - SLOVENSKO 4:3 (1:1, 2:2, 1:0)

Góly: 4. Hoff Eriksen (Fredriksen), 34. Lindgjerdet (Kvisvik), 40. Gidske (Lindgjerdet), 47. Straete (Gidske) - 4. Sikorjak (Szabó), 37. Grlický (Čonka-Skyba), 40. Kubovič (Řezanina). Rozhodovali: Larinovs, Gross (obaja Lot.), vylúčení: 1:2, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 608 divákov.

Zostava SR: Mazák - Komačka, Řezanina, Sikorjak, Szabó, Šefčík, Koščo, Bulko, Kročko - Kubovič, Matejka, Gál - Dudovič, Joščák, Nehila - Ujhelyi, Grlický, Čonka-Skyba - Heleš

/do štvrťfinále postúpilo Nórsko, SR bude hrať o 9.-12. miesto
.
Tréneri spravili oproti utorkovému duelu s Dánskom viacero zmien v zostave, kapitán Řezanina sa presunul z útoku do obrany, v bránke nastúpil Mazák. Slováci začali nebojácne, v defenzíve hrali zodpovedne a v útoku hýrili aktivitou. Ak im to vpredu nešlo kombinačne, zvolili jednoduchú hru so streľbou a clonením pred súperovým brankárom. Nóri však tiež ukazovali svoje kvality a na začiatku 4. minúty otvorili skóre, keď po odrazenej lopte prepálil Mazáka Hoff Eriksen. Reprezentanti SR okamžite odpovedali zásluhou Sikorjaka, ktorý z diaľky prekonal Jelsnesa a zaznamenal tak svoj prvý gól na MS. V druhej tretine Slováci aj vďaka Mazákovi prežili bez ujmy oslabenie pri vylúčení Nehilu, "vikingovia" sa však vďaka presilovke dostali do tempa a v ďalších minútach častejšie držali loptičku. Preťažená slovenská obrana nestíhala pokrývať súpera a logickým vyústením bol gól Lindgjerdeta, ktorý výstavne trafil do ľavého horného rohu Mazákovej bránky. Aj tentoraz dokázali hráči v bielo-modrých dresoch rýchlo kontrovať, po vynikajúcej práci Čonku-Skybu zakončil pri bližšej žrdi Grlický. Do tretice sa zopakoval tento scenár v závere tretiny, keď na tečovanú gólovú strelu Gidskeho v presilovke reagoval už po 12 sekundách Kubovič - 3:3. Dráma gradovala v treťom dejstve. V 47. min. mal Mazák šťastie, keď Torp trafil žŕdku, no vzápätí už poslal Nórov štvrtýkrát do vedenia Straete. V 50. min. dokázal Naess Valbye rozvlniť sieť, ale gól mu rozhodcovia správne neuznali pre zásah so zdvihnutou hokejkou. Mazák potom podržal svoj tím pri šanci Torpa a v 57. mohol vyrovnať z brejku Matejka, súper mu však dokázal v poslednej chvíli pokus zblokovať. Slováci to v závere skúsili bez brankára a 25 sekúnd pred koncom namieril Kubovič do žŕdky. Vyrovnať sa už však SR nepodarilo.


Hlas po zápase:
(zdroj: RTVS)
Petr Koutný, tréner SR: "Z prehry nie som smutný. Škoda tohto zápasu. Klobúk dolu pred chalanmi, po prehre s Dánmi bolo ťažké pripraviť ich na tento duel. Musím im však za predvedený výkon poďakovať, aj keď sa nám nepodarilo postúpiť do štvrťfinále. Škoda, že nehrávame viac takých zápasov. Nebudem komentovať rozdelenie skupín na šampionáte, je ťažké nastúpiť proti tímom zo svetovej špičky po troch ľahších zápasoch v základnej skupine."

Martin Sikorjak, autor prvého gólu SR: "Sme sklamaní. Mohli sme to pokojne uhrať, zápas mal byť náš. Chýbal nám jeden gól, nastrelili sme žŕdku, asi sme mali viac strieľať. Dali sme do toho všetko, možno chýbal kúsok šťastia. Teraz si oddýchneme, necháme si to uležať v hlave, aby sme strávili sklamanie a potom v ďalších zápasoch zabojujeme o čo najlepší výsledok na MS."

Lukáš Řezanina, kapitán SR: "Prvýkrát v histórii sme odohrali takýto zápas. Hovorili sme si, že je to pre nás také finále. Bojovali sme, ale napokon vypadli. Treba si povedať pravdu - prehra je neúspech. Niekto z hráčov mohol trochu viac vystúpiť a urvať to na našu stranu. Nestalo sa. Chýbal gól, na konci sme trafili žŕdku. Nórsko potvrdilo, že má perfektný tím, čo dokázalo aj predtým v stretnutí so Švédskom."

Peter Nehila, útočník SR: "Je to pre nás veľké sklamanie. Možno sme sa trochu uspokojili s remízovým stavom. Mali sme na nich, vypracovali sme si šance, možno sme ani sami nečakali, že vieme tak dobre zahrať. Dokázali sme si, že máme na prvú osmičku. Chýbalo nám iba šťastie, nič viac, mohli sme to pokojne dotiahnuť aj do víťazného konca."

ďalšie výsledky
o postup do štvrťfinále (predkolo play off)

Nemecko - USA 6:5
Estónsko - Kanada 16:4
Lotyšsko - Dánsko 5:6 po a sn

o 13.-16. miesto
Thajsko - Austrália 4:3
Poľsko - Singapur 14:3

štvrťfinálové dvojice:
Švédsko - Nemecko
Švajčiarsko - Nórsko
Fínsko - Dánsko
ČR - Estónsko