Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

V nominácii florbalistov SR na kvalifikačný turnaj MS až 15 legionárov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Z nich štrnásť pôsobí v českej extralige, Michal Dudovič oblieka dres švajčiarskeho klubu SV Wiler-Ersigen. Z najvyššej domácej súťaže sa do kádra dostalo päť hráčov.

Bratislava 18. januára (TASR) - Až päťnásť legionárov figuruje v nominácii slovenskej florbalovej reprezentácie na blížiaci sa kvalifikačný turnaj o postup na decembrové MS mužov v Prahe. Z nich štrnásť pôsobí v českej extralige, Michal Dudovič oblieka dres švajčiarskeho klubu SV Wiler-Ersigen. Z najvyššej domácej súťaže sa do kádra dostalo päť hráčov.

Slovenskí reprezentanti sa naposledy stretli vlani v decembri počas MS žien v Bratislave, kde sa počas spoločného sústredenia venovali predovšetkým obrannej činnosti, rozohrávke a celkovému hernému systému. "Nominácia sa nerobila ľahko, no vznikla ešte pred termínom na odoslanie finálnej zostavy, avšak mali sme niekoľko otáznikov nad jednotlivými formáciami ešte na sústredení v Bratislave. Hlavne čo sa týka jednej celej päťky, s ktorou sme počítali do kvalifikácie, no tento zraz nám ukázal, že momentálne to podľa nášho názoru nie je to, čo sme očakávali," povedal pre web Slovenského zväzu florbalu (SZFB) Ján Purc, asistent hlavného trénera Petra Koutného. "Je pravdou, že máme veľa legionárov a len z českej ligy je ich momentálne štrnásť. Myslím si, že nikto nemôže mať pochybnosti o tom, že česká liga je kvalitnejšia ako slovenská. Zároveň majú títo hráči už skúsenosti z medzinárodných zápasov."

Slováci sa na kvalifikačnom turnaji v Nitre (31. januára - 4. februára) predstavia v 2. európskej skupine spoločne s vicemajstrami sveta Švédmi, Nemcami, Slovincami a Francúzmi. Z každej európskej skupiny postúpia na MS priamo dva najlepšie tímy plus ďalšie dva z tretích priečok. Slováci mali ešte pred samotnou kvalifikáciou v pláne jeden zraz, no napokon z neho zišlo. "Keďže základ tímu tvoria hráči z českej ligy a zároveň fakt, že Česi nehrajú kvalifikáciu a preto hrajú permanentne ligu, sme vedeli, že nám hráčov tieto kluby neuvoľnia. Nezostáva nám nič iné, ako sa stretnúť priamo na kvalifikácii v Nitre. Zraz je naplánovaný na nedeľu 28. januára. Viacerí hráči ten víkend hrajú zápasy, takže v pondelok by sme chceli, aby všetci len zregenerovali, oddýchli si a načerpali silu na celý týždeň. V utorok by sme chceme tréning a v stredu sa to všetko začne," dodal Purc.

Nominácia reprezentácie SR na kvalifikačný turnaj v Nitre (31. 1. - 4. 2. 2018):

Brankári: Rastislav Mazák (FbC Panters Praha, ČR), Rudolf Turiak (FK Orel Telnice, ČR)
Obrancovia: Marek Koščo (AC Sparta Praha, ČR), Ľuboš Šefčík (FbŠ Bohemians Praha, ČR), Lukáš Laštík (TJ A-FbO Nižná), Matúš Machara (FBK AS Trenčín), Erik Moravčík (FBC Ostrava, ČR), Michal Miške (FBC Ostrava, ČR)
Útočníci: Lukáš Ujhelyi (AC Sparta Praha, ČR), Martin Grlický (Bulldogs Brno, ČR), Filip Čonka-Skyba (FBC Ostrava, ČR), Michal Dudovič (SV Wiler-Ersigen, Švajč.), Martin Joščák (FBC Mikuláš Prešov), Peter Nehila (Tatran Střešovice, ČR), Tomáš Reguly (TJ A-FbO Nižná), Lukáš Řezanina (1. SC Vítkovice, ČR), Ladislav Gál (1. SC Vítkovice, ČR), Martin Kubovič (Tsunami Záhorská Bystrica), Ronald Gašparík (Tatran Střešovice, ČR), Lukáš Mráz (Bulldogs Brno, ČR)